Eltörölték a vagyonadót ...

2013.06.29.
Ez egy archivált cikk! A szövegben elavult információk fordulhatnak elő!

 Az előzetes ígéreteknek megfelelően még a február 25-i első bevallási és befizetési határidő előtt döntött az Alkotmánybíróság az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló törvény - köznapi nevén vagyonadótörvény - alkotmányosságáról.

 

Határozatukban az alkotmánybírák rögzítették, hogy a törvény lakóingatlanok adózására vonatkozó rendelkezései alkotmányellenesek, és visszamenőleges hatállyal megsemmisítették a lakóingatlanokról szóló paragrafusokat.

 

Ennek következményeként az adózóknak nem kell bevallást benyújtaniuk a nagy értékű lakásaikról , és természetesen adót sem kell a lakóingatlanok után fizetni.

Megmaradt azonban a vagyonadó fizetési kötelezettség a nagy teljesítményű - 170 LE vagy annál erősebb - személygépkocsik esetén valamint a vízi- illetve légi járműveknél.

 

A bevallási és az adófizetési határidők nem változtak meg. Főszabály szerint a magánszemélyeknek május 20-ig, a nem magánszemély adózóknak pedig május 31-ig kell a bevallást megtenniük és az éves adófizetési kötelezettség 50%-át megfizetniük.

 

Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) alanyoknak és az egyéni vállalkozó adóalanyoknak pedig az eva-bevallási illetve személyi jövedelemadó bevallási határidejük az irányadó a vagyonadóval kapcsolatban is.

Ennek megfelelően február 25-ig kell a kötelezettségeiknek eleget tenniük.

Az éves vagyonadó második felét pedig minden adóalanynak legkésőbb szeptember 30-ig kell megfizetnie az APEH-nak.

 

A személyi jövedelemadó-, társasági adó- vagy eva-bevallásra kötelezett adóalanyok az éves bevallásukkal együtt nyújthatják be a vagyonadó-bevallásukat. A bevallásra nem kötelezetteknek pedig a különálló 1042-es bevallási nyomtatványon adhatják be vagyonadó-bevallásukat.

 

Összesen 103 adózó volt gyorsabb idén januárban az Alkotmánybíróságnál.

 

Ennyien nyújtották be már az Ab. döntés előtt nagy értékű lakásukról a vagyonadó-bevallásukat - hangozott el az APEH sajtótájékoztatóján.

Közülük hárman pedig fizettek is az adóhivatalnak még az Alkotmánybíróság határozatát megelőzően.

Ők rendelkezhettek, hogy visszakérik-e a pénzt, vagy az összeg átvezetését kérik az APEH-től.

 

Az Ab. döntését követően az APEH törölte az online vagyonadó-kalkulátorba bevitt adatokat.

A bevallások útján szerzett adatok törléséről pedig már intézkedtek a hivatal illetékesei.

Utóbbi procedúra azért nem olyan egyszerű, mint a kalkulátor adatainak megsemmisítése, mivel az adattörlési szabályokra is tekintettel kell lenni a hivatalban.

 

forrás: ingatlanhírek.hu;  Pénzcentrum.hu

 

Vissza a Hírek oldalra 

 

 

Az oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információ...
Megértettem