Laguna Ingatlanközpont
ELADÓ, KIADÓ lakások, családi házak, villák, telkek

Amire fontos figyelni lakásvásárlásnál

Laguna ingatlan | 2011, március 22 - 16:13

 

A hatalmas lakáskínálat és az eladók alkukészsége mellett sem könnyű manapság lakást vásárolni, az óvatlan vevőket számtalan csapda fenyegeti - hívja fel a figyelmet a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége.


 

Ossza meg ezt a cikket

 

FaceBook

 

Nem könnyű manapság a lakásvásárlók helyzete, még a meglehetősen nyomott árak ellenére sem. A piacon szerencsére sok közvetítő segít a megfelelő ingatlan kiválasztásában, azonban nem árt az óvatosság - hívja fel a figyelmet a Fogyasztóvédelmi felügyelet.

 

Előfordult például, hogy az ingatlanos "csupán egy kis adminisztráció" miatt kéri meg a leendő vásárlót, hogy írjon alá egy papírt és azon pár személyi adatot töltsön ki, anélkül, hogy elmondta volna, mit is tartalmaz a nyomtatvány. Kérdezzen rá - ha nem ismeri a szokásokat - hogy ezzel milyen kötelezettségeket vállal... A megtekintési nyilatkozat Klassziku, mondhatni mindennapi nyomtatvány ma már az ingatlapiacon, azonban egyes esetekben fontos lehet, hogy apró betűvel mi szerepel rajta! Ha a lakást, nem a bemutató ingatlanközvetítőn keresztül vásárolják meg, akkor esetenként a tulajdonosnak, ill. saját maguknak is több százezer forintos kötbér fizetési kötelezettséget hozhatnak létre.

 

Az ingatlanos cégek, az esetenként trükkös, csalár vevők miatt (tisztelet a kivételnek) már  ilyen eszközökkel felszereltek, mert az azért mégsem járja, hogy az ingatlanértékesítő, időt, pénzt, energiát nem kímélve mégis hoppon marad, mert esetleg a vevője, vagy eladója (esetleg mindkettő) úgy gondolja, hogy a megoldást hozó díjazását megspórolja...

 

Ezért, és hogy később ne érjen minket kellemetlen meglepetés, hatványozottan igaz a megállapítás a lakásvásárlásra: mindig nézzük meg, mit írunk alá!


Sok fogyasztó kifogásolta azt is, hogy az ingatlanhirdetésben ígért tulajdonságok több esetben nem fedik a valóságot.

 

Sajnos ezzel nem tudunk mit tenni egyelőre... Szépen lassan, de biztosan alakul, fejlődik Magyarország ingatlanértékesítő kultúrája is, egyre többen tudják, hogy az igazán jó ingatlanokat, különösen a nagyértékűek között, elsősorban értékesítő cégeknél lehet megtalálni...

Ha a megfelelő céget választjuk, akkor nem fordulhat elő, hogy félretájékoztatást kapunk adatok, vagy egyéb tulajdonságokban, ugyanis, ha nem is a "legnagyobbak", de a régi kis-, és közép irodák, egyre inkább különösen ügyelnek, hogy a legkorrektebbül szolgálják ki a vevőiket!

 

Ha már kinéztük álmaink otthonát, akkor is több dologra figyeljünk. Családi házaknál jó, ha a vásárlás előtt statikussal nézetjük meg az épületet, hiszen egy repedés vagy más hasonló statikai hiányosság később akár milliós nagyságrendű anyagi kárt tud okozni, nem is beszélve életünk biztonságáról.
 
Társasházaknál hasznos lehet körbekérdezni a szomszédokat a környékről, a házról, valamint a lakóközösségről - bár ezzel vannak személyes tapasztalaton alapuló aggályaink, ugyanis sok esetben a józan ész iránymutatóbb, mint sokszor a tolakodó segítőkészség.

Érdemes megkeresni a közös képviselőt is, aki ezek mellett azt is tudja, hogy az adott társasház elnyert-e valamilyen felújítási pályázatot, tervezi-e panelprogramban való részvételt, hiszen a jövőre nézve ez is komoly havi kiadásokat jelenthet. 

Fontos tájékozódni  a közelmúltban elvégzett karbantartási-javítási munkálatokról, illetve nem árt tisztában lenni azzal, hogy a társasháznak van-e esetlegesen fenn álló közüzemi tartozása. 

Az adásvételi szerződés megkötése előtt elengedhetetlen az ingatlanra vonatkozó hiteles tulajdoni lap másolatának kikérése, amelyből megtudható, hogy az eladó valóban tulajdonosa-e a lakásnak, illetve, hogy az adott ingatlanra bejegyeztek-e valamely olyan jogot, amely a mi tulajdonszerzésünket akadályozza, korlátozza, illetve hogy a kiszemelt ingatlan nem áll-e végrehajtás alatt.

A tulajdoni lapot minden esetben saját ügyvédünk, jogi képviselőnk, vagy saját magunk szerezzük be, és csak iránymutatóként fogadjuk el az eladótól!

Amennyiben a lakást használtan vettük és rejtett hibákra bukkanunk, úgy a hibás teljesítés miatt elsősorban kijavítást, kicserélést kérhetünk az eladótól vagy igényelhetjük a vételár leszállítását, végső soron pedig el is állhatunk a szerződéstől. 

Az  újonnan épített lakást vásárlók az átadás-átvételi eljárástól számított három éven keresztül tudják az esetlegesen fellépő hibák miatti jótállási igényüket érvényesíteni, közvetlenül az eladóval szemben.

 

A cikket írta a napi.hu cikke alapján: Rácz Péter

 

 

ELADÓ és KIADÓ LUXUSVILLÁkat keresünk 

Konkrét ingatlankereséseinket ide kattintva érheti el 

Vissza a Hírek oldalra 

 

Cikkünket eddig 110044látogató olvasta el

  

 

.

Tetszett a cikk? Ajánlja ismerősének! Küldje tovább emailben!
Hozzászólások (0 Komment)
Ossza meg ezt a cikket FaceBook
Vevőt, Bérlőt
keres?

Küldje el eladó, kiadó
ingatlana alapadatait,
szakértő munkatársunk
felkeresi Önt!
Keressen
Eladó, kiadó...

Keressen eladó, kiadó
lakásokat, házakat, villákat,
építési telkeket kínálatunkban
részletes feltételei szerint
Hasznos
tanácsok!

Hasznos ötletek,
nélkülözhetetlen tanácsok
Vevőknek, Bérlőknek, Eladó
tulajdonosoknak, berbeadóknak
Kapcsolat
Kérje értékesítő szakember segítségét, hívja munkatársainkat!
Tel: (361) 200-9960
Mobil: 0620-935 9999

skypeSkype
További információk
Ajánlatot küldünk
e-mailen
Kérjen személyre szabott, privát ajánlatot, értesüljön elsőként a piacra kerülő eladó ingatlanok, kiadó ingatlanokról... További információk
Letölthető ingatlanos szaktanácsok pdf
Nélkülözhetetlen tudnivalók, szaktanácsok ingatlan bérbeadásnál, bérlésnél, eladásnál, vagy vásárlásnál... További információk

Legfrissebb ingatlan ajánlataink

Eladó lakás II. Szemlö-hegy
144 nm, 4 szobás
230 000 000 Ft
Eladó telek Fejér megye
10000 nm,
125 000 000 Ft
Eladó lakás IV. Újpest
37 nm, 1 szobás
28 700 000 Ft
Eladó lakás II. Rézmál
95 nm, 3 szobás
229 000 000 Ft
Eladó telek Nyugat-Magyarország
600 nm,
22 900 000 Ft