Laguna Ingatlanközpont
ELADÓ, KIADÓ lakások, családi házak, villák, telkek

Energetikai Tanúsítvány 2.0

Matulay Árpád | 2016, január 17 - 20:28

Energetikai Tanúsítvány 2.0. - Megújult az energetikai bizonyítvány megszerzésének folyamata és igazolása. Mi változott?

Az, hogy mi alapján „számolják” ki?

Korábban egy képzeletbeli - ugyanolyan, ugyanakkora, ugyanolyan használatú – ingatlan, előre meghatározott energetikai jellemzőihez hasonlítva kaptuk meg a vizsgált ingatlan értékét ezért előfordulhatott, hogy azonos energia fogyasztás ellenére egy családi ház és egy több lakásos társasház besorolása között több egységnyi különbséget állapított meg a tanúsítvány ami ez egyes lakások eredményeit is elferdíthette.

Az új rendszerben az összehasonlítást azonos használatú ingatlanok referencia - energetikai jellemzőivel hasonlítják össze. Tehát nem méret szerint különböztetik meg az egyes vizsgált ingatlanokat hanem funkció szerint: lakást lakással, házat házzal.

Mérnököknek, hozzáértőknek és érdeklődőknek Partnerünk, a Rádler Építész Iroda szaknyelven ezt így fogalmazza meg:

Korábban egy adott épület összesített energetikai jellemzőjét egy azonos felület/térfogatarányú és azonos rendeltetésű épületre előírt összesített energetikai jellemző arányának százalékos értéke. 2016. január 1-től az új szabályozás szerint az adott épület összesített energetikai jellemzőjét egy a rendeltetéstől függő adott értékkel kell összehasonlítani. Az épületenergetikai minőségi osztályba sorolás az adott épület összesített energetikai jellemzőjének, és a rendeltetéstől függően előírt összesített energetikai jellemző arányának százalékos értéke.”
 

Ezen kívül változik még a kapható kategóriák száma.

Eddig a legjobb besorolás az „A+” volt a legrosszabb „I”. Új építésű ingatlanoknál minimum „C”-t kellett elérni, ekkor az ingatlan a „követelménynek megfelelő kategória” köznapi értelemben korszerű volt.

A kategóriák száma kettővel nőtt: „AA++” - tól „JJ”-ig tart és a „CC” lett a megfelelő, új néven „korszerű” kategória.

Szakértőknek szintén a Rádler Építész Irodától idézünk: „Az új rendszerben 2016. január 1-től dupla betűt kaphatnak besoroláskor az épületek AA ++-tól JJ-ig összesen tizenkét kategóriát. A követelménynek megfelelő kategória (új nevén „korszerű”) ebben a besorolási rendszerben is a CC, viszont míg korábban a C kategóriába a viszonyítási érték 96 %-tól a 100 %-ig teljesítő épületek kerültek, addig az új rendszerben a 100 % és a 130 % között teljesítő épületek lesznek besorolva. Korábban a C kategóriánál 3 db jobb kategória létezett, ami most 4 re bővül, a C kategóriánál rosszabb kategóriák száma eddig 6 db volt, ezután ez 7-re bővül. „
 

Mi lesz a már meglévő tanúsítványokkal?

2016 január 1-től a korábban készített energetikai tanúsítványok csak egy kiegészítő tanúsítvány lappal érvényesek és használhatók fel adásvételhez, bérbeadáshoz.

A felmérést nem kell megismételni! A korábban készült tanúsítványok adatai alapján a központi, elektronikus tanúsítvány nyilvántartó rendszeren https://www.e-epites.hu/entan/ keresztül igényelhető pótlap kiállításával a régivel együtt érvényes, új tanúsítványt generál így ezután a kettőt együtt kell használni. Érvényessége pedig az eredeti tanúsítvány kiállításának napjától 10 évig tart. A korábban készült tanúsítványokat a nyilvántartási rendszer automatikusan átváltja az új rendszerbe így a tulajdonosok a fenti webcímen tájékozódhatnak ingatlanuk új kategóriájáról.
 

Az egyes kategóriák besorolási követelményei szigorodnak!

Több műszaki feltétele van a „korszerű” kategóriába való soroláshoz, melynek ismertetéséhez a Rádler Építész Irodát „kértük” meg. Innentől Rádler Györgyöt idézzük.

A BB és annál kedvezőbb (pl.: AA) besorolások megszerzésének alapfeltétele a kis energiafogyasztás mellett az épület külső felületeinek nagyfokú hőszigetelő képessége és legalább részben megújuló energiákkal való ellátása. Mivel ezeket az adatokat teljes egészben a korábbi tanúsítványok nem tartalmazták, az automatikus átsorolás nem érinti a BB és annál kedvezőbb besorolásokat. A korábban feltöltött tanúsítvánnyal rendelkező kis fogyasztású épületek mindegyike az automatikus átsorolásban CC besorolást kap.

Amennyiben úgy véljük, hogy az épületünk megfelelhet a jobb követelményeknek és BB besorolást vagy jobbat kaphat, a soron következő bérbeadásnál vagy adásvételnél érdemes, de nem kötelező, újratanúsíttatnunk az épületünket. Ehhez az épületünknek jelentős hőszigetelő képességű szerkezetekkel kell bírnia, továbbá 25%-ban megújuló energiákat is hasznosítani kell.

Mivel a megújuló részarány és az épülethatároló szerkezetek együttes hőszigetelő képessége csak egész épületre értelmezhető, ezért a többlakásos épületben lévő lakások tanúsításánál a BB besorolás megszerzésnek alapfeltétele, hogy az egész épületet már korábban BB besorolásúra tanúsítsák.

Az AA besorolás megszerzéséhez az alacsony energiafogyasztáson, a jó hőszigetelő képességen és megújuló energiahasznosításon felül további feltételeknek kell megfelelnie az épületnek. AA vagy annál jobb besorolás csak olyan esetben adható ahol:

  •  a hő termelő időjárásfüggő szabályozása megoldott,
  •  a hűtési és fűtési rendszer helyiségenkénti szabályozhatósága megoldott,

  • az önálló tulajdonú vagy külön bérbe adható épületrészek energiafogyasztásának mérése külön, legalább költségosztók felszerelésével vagy egyedi mérőkkel megoldott.”
     

Energetikai tanúsítvány új ingatlan használatbavételi eljárása esetén:

Energetikai tanúsítványt korábban az építtető használatbavételi engedély kiadását követő 90 napon belül volt köteles készíttetni, amit egyébként senki nem ellenőrzött, senki nem kért be. 2016. január 1-től azonban az építtetőnek már a használatbavételi engedélyre irányuló kérelem benyújtásakor rendelkeznie kell.

Lehetőség van Energetikai tanúsítvány kiállítására pusztán a rezsi számlák alapján amennyiben az alábbiak teljesülnek:

  • az egész épületre vonatkozik a tanúsítás,
  • legalább 6 lakásos lakóépület esetén, egyéb esetben, ha az épület legalább 500 m2-es hasznos alapterületű,
  • ha az épület összesített energetikai jellemzője legalább 130 kWh/m2,év, 
  • ha a tanúsítást megelőző 3 év energiafogyasztásában a legkisebb és a legnagyobb fogyasztású év fogyasztásában 30%-nál nagyobb eltérés nem volt,
  • ha a tanúsítást megelőző 3 évben az épületet rendeltetésszerűen használták és rendeltetésváltás nem volt.


2016. január.

Forrás: Cikkünk megírásában a Rádler Építész Iroda, Rádler György írása volt segítségünkre.

Tetszett a cikk? Ajánlja ismerősének! Küldje tovább emailben!
Hozzászólások (0 Komment)
Ossza meg ezt a cikket FaceBook
Vevőt, Bérlőt
keres?

Küldje el eladó, kiadó
ingatlana alapadatait,
szakértő munkatársunk
felkeresi Önt!
Keressen
Eladó, kiadó...

Keressen eladó, kiadó
lakásokat, házakat, villákat,
építési telkeket kínálatunkban
részletes feltételei szerint
Hasznos
tanácsok!

Hasznos ötletek,
nélkülözhetetlen tanácsok
Vevőknek, Bérlőknek, Eladó
tulajdonosoknak, berbeadóknak
Kapcsolat
Kérje értékesítő szakember segítségét, hívja munkatársainkat!
Tel: (361) 200-9960
Mobil: 0620-935 9999

skypeSkype
További információk
Ajánlatot küldünk
e-mailen
Kérjen személyre szabott, privát ajánlatot, értesüljön elsőként a piacra kerülő eladó ingatlanok, kiadó ingatlanokról... További információk
Letölthető ingatlanos szaktanácsok pdf
Nélkülözhetetlen tudnivalók, szaktanácsok ingatlan bérbeadásnál, bérlésnél, eladásnál, vagy vásárlásnál... További információk

Legfrissebb ingatlan ajánlataink

Kiadó lakás IX. Ferencváros
142 nm, 4 szobás
525 000 Ft
Eladó lakás XII. Városmajor
82 nm, 3+1 félszobás
59 900 000 Ft
Eladó lakás XII. Márton-hegy
145 nm, 4 szobás
225 000 000 Ft
Kiadó lakás II. Pasarét
47 nm, 1+1 félszobás
160 000 Ft
Kiadó lakás I. Naphegy
42 nm, 2 szobás
207 600 Ft