Laguna Ingatlanközpont
ELADÓ, KIADÓ lakások, családi házak, villák, telkek

Hódít a minimál stílus - Minimál házak | minimál lakások

Laguna ingatlan | 2012, szeptember 1 - 22:47

A "minimálra" mindig van kereslet! Minimál házak, lakások...

Mi az oka a hódításának? Amit a minimál stílusról tudni kell…
 

"Minimál" - Sokakat vonz, és jónéhányaknak túl "rideg", kvázi megosztó a stílus a mai építészetben! Egy biztos, a hőskorát éli, és az átlagon felüli árkategóriát, és manapság az egyik legnagyobb divatot képviseli!

A minimalizmus történelme, jellemzői, jelene

 
A lakóingatlanpiac valamennyi szegmensében jelen van a minimalista stílus, egyrészt történelmi meghatározottsága miatt, másrészt, mert rendkívül népszerű. Habár nem érdemes elhallgatni, hogy egyes építészek véleménye szerint már a kiüresedettség jeleit mutatja a sok-sok évtizedes múltra visszatekintő stílus, mégis manapság döbbenetes mértékű az igény rá. 
A kínálat ezzel szemben nem tart lépést, így az árak az egekben járnak.
 
Praktikus, egyszerű, letisztult - a dinamikát, ritmust a színekkel, formákkal, elérő anyagokkal, modern életérzést sugárzó, de mégis hihetetlenül távoli múltra visszatekintő, s tulajdonképpen egy visszatérő stílus, melyből – a külföldi építész, és ingatlan újságokat figyelve - még mindig nem kaptuk meg a megfelelő dózist hazánkban. 
Az emberekre továbbra is az újdonság erejével hat egy-egy mértani formába öntött beton-üveg csoda, bár az is igaz, hogy sokan idegenkednek tőle. 
 
Honnan származik a minimál stílus?
 
A minimalizmus gyökerei az építészetben az 1910-es évek végéig, a modernizmusig, ezen belül pedig a Bauhausig nyúlnak vissza. A Bauhaus háttérbe szorította a díszítéseket, s a formát, szerkezeteket, és a funkciót helyezte az előtérbe. Nagymértékben támaszkodott a robbanásszerűen fejlődő gyáriparra, s az általa sorozatban gyártott anyagokra. Térhódításához szükséges volt, hogy a múlt század elején bekövetkezett népességrobbanás, amely után tömegeket kellett olcsó lakáshoz és használati tárgyakhoz juttatni.
 
A minimalizmus ugyanezen igény mentén született, s folytatta a modernizmus által megkezdett utat a második világháború után: nagy tömegben, kisméretű, egyszerű otthonokat kellett felépíteni, s ezeket egyszerű, olcsó bútorokkal, tárgyakkal felszerelni. Az irányzat követőnek jelmondata a “kevesebb több” volt, mellyel azt kívánták kifejezni, hogy a művészi szintű építészethez nem szükséges a díszítés, és az egyszerű elemek alkalmazása is elegendő, hiszen a „kevesebb, több”! Virágkorában, a ‘60-as és ‘70-es években életstílussá vált, felkapta a nyugat-európai felső középosztály is, így a nagy lakóházakat, villákat is ebben a stílusban építették, illetve rendezték be.
 
A minimalizmus jellemzői
 
Az elv az, hogy a formának kell a funkcióhoz igazodni, miközben nem leplezik sem a felhasznált anyagokat (pl. látszóbeton), sem az alaprajzot. Így tehát letisztultak a formák, geometrikusak, a bauhaushoz képest hiányoznak az ívek, ill. nagyok az üvegfelületek, világosak és jellemzően egybenyitottak a belső terek, a felületek színe alapvetően a fehér - és sokáig csakis az, majd megjelenik a bézs, a szürke és a barna árnyalatai. Az egyhangúságot olykor pirossal és árnyalataival, zölddel, és más sötét árnyalatokkal törik meg. Jellemző elemei még a betonon kívül a fém és üvegfelületek, a kő, valamint egy-egy fa betét, és némely esetben más struktúrájú burkoló alapanyagok is, mint pl. a bőr, textíliák is.

Házak esetében úgymond „kötelező elem” a lapostető, valamint a nagyméretű erkélyek, teraszok. Mivel nincs díszítés, ezért a tömeggel, az anyaggal, a felületek variálásával visznek változatosságot, dinamikát, ritmust az épületbe. Az érdekesség, hogy már nem csak szélességben variálnak a terekkel, hanem előszeretettel játszanak a magassággal – attrium, galéria...
 
Ami a belső teret illeti, s ami a mindennapi életben már inkább gondot okoz az átlagembernek, az, hogy a minimalizmus erősen helyigényes. Emellett nem férnek össze vele a szekrények, kizárólag beépített megoldásként, teljesen rejtve. Szintén eltűnnek a kiegészítők, vagyis a dísztárgyak, dekorációk. A képek, szőnyegek és egyéb textilek óriásira „nőttek”, szinte önálló egyéniséggé avanzsálódtak, ill. a nagy felületek színeire, a szimmetriára, a formák ismétlése révén kialakult ritmusra hagyatkoznak díszítőelemként az építészek. 
 
Környezetbarát stílus
 
A Bauhausra és a minimalizmusra mindig is jellemző volt, hogy felhasználta a legmodernebb technológiákat. Így aztán nem lehet meglepő, hogy elképesztő áraik ellenére ezek a házak kifejezetten energiatakarékosak: a jelenkor minimalista villáinak egyik fontos jellemzője, hogy környezettudatosan, alternatív, ú.n. „zöld” megoldásokat felhasználva épülnek, s a vevők részéről is erre mutatkozik igény. Egy-egy ilyen házba a gázt olykor már be sem vezetik, ugyanakkor napelemek, napkollektorok, hőszivattyúk gondoskodnak a fűtésről és energiáról.
 
Kik és mit vesznek?
 
A minimalista stílust az ingatlanpiacon manapság leginkább a nagy, zöldövezeti villák testesítik meg, miközben persze megjelenik lakásokban is, melyeket minimál stílusú házakban alakítanak ki, de méretük itt is inkább 80-90 négyzetmétertől indul. Ez pedig eleve megszabja az árat: vagyis a minimál drága – bár ez aligha hat újdonságért, a trendi dolgok, mindig is drágák voltak…
 
Az ár behatárolja egyben azt a kört, mely minimalista stílusú házat, lakást keres, illetve engedhet meg magának. A stílus kedvelői elsősorban fiatal, jól kereső értelmiségiek, gyors élettempóval és élénk társasági élettel, melyet jól kompenzál a nyugalmat és harmóniát árasztó egyszerű letisztultság. Ők azok, akik képesek meglátni a minimál egyszerűségében is a szépséget és jól érezni magukat benne. Emellett azért is könnyebb számukra minimálban élni, mert idejük jelentős részét nem otthonukban töltik, nem ott zajlik az életük, szinte csak pihenni, aludni járnak haza. Persze a szabályt, mindig a kivétel övezi, hiszen a nagy-vonalú, és légterű lakásokban, a party is mindig nagy-vonalúbb, és elegánsabb…
 
 
Szerény a kínálat, nagy a kereslet a minimálban

Eladná - kiadná ingatlanát?!?

 
Amennyiben ingatlanvásárlás előtt állnak, jelenleg a legnagyobb gondot számukra az jelentheti, hogy igazi minimalista épületből kevés van az országban, pláne a piacon. A kereslet ehhez a kínálathoz képest jelentős, ezért „horror árakon” adják a beruházók az ingatlanokat, melyek ennek ellenére elkelnek. Elhelyezkedésüket tekintve a minimál stílusú házak legnagyobb számban a budai presztízs-kerületekben találhatók, de szerte az egész országban felbukkannak a stílusra jellemző példák.
 

ELADÓ és KIADÓ LUXUSVILLÁkat keresünk 

Konkrét ingatlankereséseinket ide kattintva érheti el 

Eladó PENTHOUSE lakást keresünk! 

Vissza a Hírek oldalra 

 

 

Tetszett a cikk? Ajánlja ismerősének! Küldje tovább emailben!
Hozzászólások (0 Komment)
Ossza meg ezt a cikket FaceBook
Vevőt, Bérlőt
keres?

Küldje el eladó, kiadó
ingatlana alapadatait,
szakértő munkatársunk
felkeresi Önt!
Keressen
Eladó, kiadó...

Keressen eladó, kiadó
lakásokat, házakat, villákat,
építési telkeket kínálatunkban
részletes feltételei szerint
Hasznos
tanácsok!

Hasznos ötletek,
nélkülözhetetlen tanácsok
Vevőknek, Bérlőknek, Eladó
tulajdonosoknak, berbeadóknak
Kapcsolat
Kérje értékesítő szakember segítségét, hívja munkatársainkat!
Tel: (361) 200-9960
Mobil: 0620-935 9999

skypeSkype
További információk
Ajánlatot küldünk
e-mailen
Kérjen személyre szabott, privát ajánlatot, értesüljön elsőként a piacra kerülő eladó ingatlanok, kiadó ingatlanokról... További információk
Letölthető ingatlanos szaktanácsok pdf
Nélkülözhetetlen tudnivalók, szaktanácsok ingatlan bérbeadásnál, bérlésnél, eladásnál, vagy vásárlásnál... További információk

Legfrissebb ingatlan ajánlataink

Eladó lakás XII. Orbán-hegy
46 nm, 1+1 félszobás
54 900 000 Ft
Eladó iroda VI. Belváros
178 nm, 4 szobás
286 230 000 Ft
Eladó családi ház XII. Kútvölgy
770 nm, 7 szobás
1700 000 000 Ft
Kiadó lakás XI. Gellért-hegy
123 nm, 5 szobás
1 218 000 Ft
Eladó lakás VI. Belváros
48 nm, 3 szobás
115 000 000 Ft