LAGUNA Ingatlanközpont
www.lagunaingatlan.huBudapest, II. ker. Pasaréti út 53.
céginfo | garzon lakások | pesti lakások | kiadó lakások | budai ingatlanok | hírlevelek
 

Adózás az ingatlanvásárlás, eladás, bérbeadás után (2008)

Biztosan emlékeznek mivel "forgattuk fel" - természetesen minden rosszakarat nélkül és teljes segítő szándékkal – tavaly karácsonyi pihenésüket…

Év végén vállalkoztunk arra, hogy összegyűjtjük és megosztjuk Önökkel a 2008.január 1-től életbe lépett, új ingatlan-adózással kapcsolatos szabályozásokat és tudnivalókat azzal a céllal, hogy Önöknek, mint Tulajdonosoknak akik eladnának esetleg bérbeadnának, vagy akár Vevőknek / bérlőknek akik keresnek megkönnyítsük következő, ingatlannal kapcsolatos döntéseiket.

Kérjük, olvassa bizalommal, és további kérdések esetén ne habozzon, munkatársaink felkészülten várják az e-mailes kérdések hadát!


Nem egy kellemes téma,
viszont én segítek szembenézni "vele"!


Matulay Árpád - Laguna Ingatlan (200-9960; 0620-555 2290)

Kedves Partnereink!

...csak remélni tudom, hogy amikor meglátják a hírlevelemet, és fotómat, akkor nem egy rossz érzés jut eszükbe, hogy "már megint az adózás"!!!

Mindenek előtt köszönöm mindazoknak, akik figyelmet fordítottak decemberi "adózásos" Hírlevelemre, remélem hasznos volt erre a száraz anyagra fordított idő.

Sok köszönő levelet és az új információk alapján, sok-sok egyéni megkérdést kaptam januárban, melyekre legjobb tudásom (és a törvénykönyv) szerint próbáltam válaszolni.

Az Önöktől kapott reakciókból kiderült, hogy nem árthat, ha ezen szerteágazó és bonyolult szabályozásból ismétlés képpen kiegészítésekkel és néhol pótlásokkal további segítséget nyújtunk, hiszen sokan még csak most kezdik átgondolni, "merre tovább"…

"Ismétlés a tudás anyja, de csak röviden, nehogy megunják…"

2008-ban, ha Ön ingatlant ad el akkor alapvetően más adózási szabályok vonatkoznak, mint tavaly. Lesz akinek sokkal előnyösebb, és lesz akit kedvezőtlenül érint ez a változás.

Nézzük, melyek a legfőbb változások:

 • A korábbi 15 évről 5 évre csökkent az ingatlan átruházásból származó jövedelem adómentessé válása,, az 5 év letelte előtt, a befolyt jövedelem után minden esetben 25% SZJA-t kell fizetni.
 • Az 5 év alatt fokozatosan csökken a jövedelem után fizetendő adó a következő képpen:
Eladás és az azt követő évben
100%
Az eladást követő 2. évben
90%
Az eladást követő 3. évben
60%
Az eladást követő 4. évben
30%
Az eladást követő 5. évtől
(az 5. évtől adómentes jövedelem)
0%
 • FONTOS! A "lakásszerzési kedvezmény" megszűnt, tehát az adóalap nem csökkenthető egy újonnan vásárolt ingatlan árával. Azonban a 2008 január 1 előtt megszerzett ingatlan átruházásból származó jövedelem esetén továbbra is igénybe lehet venni a kedvezményt.
 • Mentőöv I. Egy ingatlan értékesítéséből befolyt jövedelem az az összeg, ami után az SZJA-t fizetni kell, azonban ez a jövedelem nem egyenlő az ingatlan eladási árával!
  Az eladott ingatlan árából az adó megállapítása előtt le lehet vonni az ingatlan vételi árát (amennyiért korábban megvásárolta) valamint bizonyos, számlával igazolható az ingatlanon végrehajtott értéknövelő beruházások értékét. Az eladási árból az így megmaradt összeg a tulajdonképpeni nyereség, melynek 25%-át kell befizetni.
 • 2008 január 1 előtt lakásszerzési kedvezménnyel vásárolt lakás a kedvezmény érvényesítésének évében vagy az azt követő 5. naptári év első napját megelőző értékesítés esetén a kedvezmény miatt korábban visszaigényelt vagy meg nem fizetett jövedelem adóját is meg kell fizetni az aktuális értékesítésből származó jövedelem adójával együtt.
 • Mentőöv II. Az adó mérséklését ill. elengedését lehet kérni méltányosságból a jövedelmi, vagyoni ill. szociális körülményekre való tekintettel, továbbá az adóalap csökkenthető akkor is ha az eladott lakás árából a magánszemély az eladást követő két éven belül magának vagy hozzátartozójának helyet vásárol idősek otthonában, fogyatékosok otthonában vagy hasonló szociális intézményben.
 • Nem lakóingatlanok esetén 15 év maradt az értékesítésből származó jövedelem adóköteles időszaka.
 • Magánszemélyként, továbbra sem tartozik Áfa körbe egy ingatlan értékesítése (telek ingatlan esetén sem), kivétel ha a tulajdonos azt választja. Viszont automatikusan Áfa köteles az a magánszemély, aki 2 éven belül egymás után, sorozatban 4 db ingatlant vagy építési telket értékesít majd 3 éven belül újabb ingatlant vagy telket ad el.

Amennyiben Ön nem szeretne megválni ingatlanától, de van lehetősége hasznosítani és ezáltal bevételhez jutni, a legegyszerűbb formája ennek a bérbeadás.

A következőkben, bérbeadással
kapcsolatos tudnivalókat "tálaljuk".

BÉRBEADÓK figyelem!

 • Magánszemélyként történő ingatlan bérbeadás esetén az APEH által kiadott adószám alapján személyi jövedelem adót kell fizetni (SZJA) , melynek mértéke a jövedelem 25%-a.
 • Amennyiben a bérbeadásból származó jövedelem eléri az évi 1 Millió Ft-ot, úgy a magánszemélynek ez után az önálló jövedelem után egészségügyi hozzájárulást (EHO) kell fizetnie. Mértéke 14%.
 • Érdekesség: A szabályozás szerint, ha a tulajdonos is a bérbe adott ingatlanban lakik, akkor 1 Millió Ft-ot elérő vagy feletti éves jövedelem mellett sem kell EHO-t fizetnie, kivétel, ha az ingatlant saját cége vagy közeli hozzátartozója bérli.

TUDTA ÖN?

... hogy bérbeadásnál a kiadott ingatlan REZSI-jét, adózási szempontból is figyelembe kell venni?

ugyanis…

 • Bérbe adott ingatlannál a bérlethez tartozó - de a tulajdonos nevén lévő - fogyasztásmérők alapján kiállított közüzemi számlák, tehát a rezsi összege is adóköteles, kivétel ha a mérőórákat a bérlet időtartama alatt a bérlő nevére írják át, így ők lesznek a "számlafizetők".

Bérbeadó tulajdonosként sokan gondolkoznak azon, hogy nem érné-e meg jobban, ha a bérbeadás után Áfát kellene fizetniük, akkor is ha nincsen céges háttér…

 • Magánszemély is lehet adóalany, ha erre bejelentkezik, így a bérbeadás után Áfát kell fizessen, azonban a bérbe adott ingatlanban történő beruházások után számla ellenében az Áfát visszaigényelheti.
  Fontos tudni, hogy ezt a státuszt 5 évig nem változtathatja.

" És most fújjuk ki magunkat! "

Nem lehet olyan hosszú levelet írni, hogy e témában minden problémát részletesen kitárgyalhassunk ezért kérdéseikkel forduljanak ezután is hozzánk, iratkozzanak fel hírlevél-szolgáltatásunkra itt, ha szeretnék, hogy aktuális hírekkel, információkkal a továbbiakban rendszeres tájékoztatást nyújtsunk.

Legutóbbi hasonló témájú hírlevelünk óta eltelt majdnem hat hónap...

Mindenki túlesett az első megrázkódtatáson és ki-ki saját élethelyzete alapján elvégezte számításait, hogyan jön ki jobban.

Van aki kivár és van aki most kezdett csak neki nagy hévvel ingatlanával kapcsolatos tennivalóinak.

Sok sikert kívánunk hozzá - egy kis segítséggel az értékesítéshez / bérbeadáshoz, ha ide kattint - és ha sikerült eldönteni hogyan tovább, akár eladná, akár kiadná vagy eladó, kiadó ingatlant keres, Lagunás kollégáim és jómagam állunk rendelkezésükre. Ide kattintva üzenhet, kérdezhet!

 

Szívélyes üdvözlettel

Matulay Árpád
ingatlan tanácsadó
tel.: 200-9960, 0620-555 2290
Véleménye fontos nekünk! Kérem mondja el!


 
[ 3550 ]
160 millió Ft
3550

XII. Kútvölgy felett, Sváb-hegy oldalában, hihetetlenül csendes, és nyugodt környezetben, panorámás, teljesen sík, parkos, ősfás kertben, egy generálisan felújított, XIX. szd-ban épült, 170 nm-es, nappali + 3 hálós, garázsos vadászvilla eladó.

Érdeklődjön munkatársunknál:
0620-935 9922, e-mail, További info>>
 
[ 3679 ]
33,9 millió Ft
3679

XIII. Angyalföldön Lehel út mellékutcájában, belső kertes, újszerű liftes társasházban, legfelső emeleti, netto 79nm-es, 3,5 szobás, amerikaikonyhás, "penthouse" jellegű, 30nm-es, D-i tájolású, terasszal eladó. Teremgarázsban két hely és zárt tároló 5 Millió Ft-ért vásárolható hozzá.

Érdeklődjön munkatársunknál:
0620-555 2290, e-mail, További info>>
 
[ 3745 ]
59,9 millió Ft
3745

II. Szemlő-hegyen, 6 lakásos, újszerű, kertes társasházban, kertszinten található netto 81nm-es, igényes lakás, 43nm-es terasszal, nappali + 2 szobával, sarokkádas fürdővel, csendes kertre néző déli tájolású lakóterekkel, gépesített konyhabútorral eladó. Garázs és tároló vásárolható.

Érdeklődjön munkatársunknál:
0620-555 2290, e-mail, További info>>

 

 
Ön a Laguna Ingatlanközpont " 2008 - Ingatlanadózás II." című hírlevelét olvassa, amely szerint feltételezzük, hogy érdekes lehet az Ön részére néhány olyan információ, ötlet, amely egy pillanatnyi, vagy jövőbeni ingatlanvásárlással, bérbeadással kapcsolatos lehet!
Ha nem kapta ezt az hírünket e-mailként,
ide kattintva tud feliratkozni az ingyenes LAGUNA hírlevélre:
www.lagunaingatlan.hu/hirlevel_feliratkozas
 

© 2006 - LAGUNA Ingatlanközpont.
1026 Bp. Pasaréti út 53. - tel.: (061) 200-9960, e-mail: hirlevel@lagunaingatlan.hu

Ha Önnek tetszett a cikkünk, kérjük, küldje tovább kollégáinak, ügyfeleinek, barátainak
Ha nem tetszett, nekünk minenképpen szóljon ... >>> e-mail!
INGATLAN KERESŐ
Eladó Kiadó
- m2
- Ft 
3797 - II. Kuruclesen, emeleti, teraszos garzonlakás
[ 3797 ]
 
II. Klasszikus Rózsadomb csendes utcájában, 1920-ban épült polgári villájában, emeleti, 55nm-es, 2 szobás, felújított, teraszos lakás eladó.
23,9 millió Ft

 
Küldje el eladó, kiadó ingatlana alapadatait, kerüljön ide több mint 50 ezer hírlevelünk ajanlatai közé
[ .... ]
 
Amennyiben eladó, vagy kiadó ingatlana van, keresse munkatársainkat, készséggel állunk rendelkezésére! Érdeklődjön személyreszabott ajánlatainkról!
Eladó / Kiadó

 
3679
[ 3679 ]
 
XIII. Lehel út mellékutcájában, belső kertes, újszerű liftes társasházban, legfelső emeleti, netto 79nm-es, 3,5 szobás, amerikai-konyhás, "penthouse"-jellegű, 30nm-es, déli tájolású terasszal, vásárolható garázsokkal eladó.
33,9 millió Ft

 
3745
[ 3745 ]
 

II. Szemlő-hegyen, újszerű, kertes házban, 81nm-es, 3 szobás igényes lakás 43nm-es terasszal eladó, garázsvásárlási lehetőséggel!

59,9 millió Ft

 
3752 Haris köz lakás
[ 3752 ]
 
II. Pasaréten, emeleti, teljesen felújított és berendezett, 74nm-es, N+2 szobás, amerikaikonyhás, panorámás, napfényes lakás garázzsal és kocsibeállóval, 170ezer Ft-ért bérbeadó.
170 ezer Ft

 
3771
[ 3771 ]
 
II. Kuruclesen, 6 lakásos kertes társasház emeletén, 25nm-es(brutto 34nm), galériázott panorámás,teraszos garzonlakás kocsibeállóval eladó.
15 millió Ft

 
2203
[ 2203 ]
 
II.Szemlőhegy aljában 4 lakásos társasházban, nagy saját kertes, 160nm-es, belső 2 szintes, nappali+ 3 hálós, teraszos, újszerű lakás eladó 2 teremgarázs hellyel eladó, vagy kiadó
95 millió vagy 400 e Ft/hó

 
3739
[ 3739 ]
 
II.Törökvészen, Bimbó úton, kertes családi házban, emeleti, brutto 70nm-es, másfél szobás lakás bútorozottan, kocsibeállóval bérbeadó.
Kiadó 95 e Ft/hó

 
2507
[ 2507 ]
 
V. Belvárosban, liftes és portaszolgálatos ház emeletén, 82nm-es, 2 szoba + hallos, bútorozott és felszerelt lakás, dunai panorámás erkéllyel bérbeadó.
120ezer Ft / hó

 
3666
[ 3666 ]
 
XII. Diósárokban, Hadik András úthoz közel, csendes zöld környezetben, kertes társasházban, 68nm-es, 2,5 szobás, bútorozott lakás, panorámás sarokterasszal kiadó.
120 ezer Ft

 
3610
[ 3610 ]
 
I. Zsolt Udvarban, emeleti, 118nm-es, belső 2szintes, N+3 szobás, újszerű, lakóparki lakás eladó. Igényes környezetben, cukrászda, kávézó, étterem és szépségszalon várja a lakókat. Garázshely vásárolható.
64,9 millió Ft

 

 

 

Hírlevél
látogatóink száma:
08492

Tel.: (06 1) 200-9960 • e-mail: info@lagunaingatlan.hu