Kötelező lesz a Zöldkártya - Eladáshoz kell Energiatanusítvány!

2013.06.28.
Ez egy archivált cikk! A szövegben elavult információk fordulhatnak elő!

Kötelező a Zöldkártya a lakásokra!


Zöldkártya Ingatlanokra: Vele vagy Nélküle?


Ha valaki autót vesz, arról is kell tudnia, hogy mennyit fogyaszt a jármű, mennyire szennyezi környezetét. Ha ingatlant veszünk, nem nagyon jut eszünkbe, hogy az eladótól megkérdezzük, mennyire „energiatakarékos” az adott lakás, milyen az energiavesztesége, károsanyag kibocsátása, mennyire gazdaságos. Ám most egy új törvényrendelet értelmében kötelező a zöldkártya az ingatlanokra is

 

Újépítésű lakásokra már 2009-től kötelező


Aki 2009-ben tervezi új építésű lakás vásárlását, már az alapján is összehasonlíthatja a kiszemelt ingatlanokat, hogy mekkora energiaszámlákat ígérnek, ami a közműárak alakulását elnézve - nem közömbös szempont.


Használt lakásokra még nem kötelező, de ...


2012-től bármilyen lakóingatlan eladásakor, illetve bérbeadásakor is fel kell tudni mutatni az igazolást.


Nem lesz tanúsítványköteles az üdülő, az ideiglenes létesítmény, a műemlék és a helyi védelem alatt álló épület.

 

Felmérések szerint, Magyarországon az épületek alig több mint 10 százaléka mondható energetikailag korszerűnek.


A jogszabály szerint minden 2009. szeptember 1-e után épülő, 50 négyzetméternél nagyobb alapterületű ingatlannak rendelkeznie kell az igazolvánnyal.


Az ezzel kapcsolatos egyéb információk megjelentek a Magyar Közlöny 2008.VI.30. számában: 176/2008 Kormány rendelet - Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról, illetve le is tölthető a www.magyarkozlony.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK08096.pdf weboldalról.


Hogy mi az ingatlanoknál a Zöldkártya?


Ne keresse ezt a szót, ez a köznyelvbe átvett, a hivatalos, Energia-tanúsítvány hétköznapi neve!


Tehát, ha Ön ingatlant tervez vásárolni vagy eladni, hamarosan találkozni fog egy kis kártyával- ami nem zöld! …inkább egy színskálára hasonlít, olyasmire, mint amellyel a háztartási gépeink oldalán található matrica, amely az energia-besorolását jelzi. A skála a legkedvezőbb „A+” kategóriától a legkedvezőtlenebb „I” kategóriáig terjed.


A zöldkártya, azaz Energiatanúsítvány megmutatja, hogy az adott ingatlan mennyire gazdaságosan használja fel az energiát fűtési, világítási és egyéb célokra. A zöldkártya alapját képezi továbbá a későbbi felújítási terveknek, amelyekhez banki hiteleket is egyre inkább csak ennek a birtokában lehet igényelni újépítésű lakásoknál. 


 Az épületek energetikai jellemzőit mind a jogszerű és tényleges használatbavétel, mind az adásvétel, mind pedig a bérbeadás alkalmával tanúsítani kell. Használatbavételnél a tulajdonos köteles lesz energiatanúsítvány elkészítéséről gondoskodni.


Hány évre szól az ingatlan zöldkártyája?


A fogyasztási vizsgálat eredménye a háztartási gépeken, berendezéseken is látható matricákhoz hasonló címke, mely egy adott épületre, lakásra szól, és maximum 10 évig érvényes.


Az irányelv célja az épületek energiafelhasználásának csökkentése. Tehát az, hogy az adott ingatlan minél jobb paraméterekkel rendelkezzen az energiafelhasználást tekintve.
A mérésekhez használt mértékegység:


• az épület belseje és külseje között négyzetméterenként és időegységenként kiáramló energia mennyisége, a külső és belső tér között egyfokos hőmérsékletkülönbségre vonatkoztatva.


Kiknek kell majd megcsináltatniuk a zöld kártyát?


A tulajdonosnak a tényleges használatbavételt követően 90 nap áll rendelkezésére, hogy az energiatanúsítvány elkészíttetéséről gondoskodjon, minden újépítésű ingatlannál.


A rendelettervezet külön rendelkezik a 1000 m2-nél nagyobb hasznos alapterületű, közszolgáltatást nyújtó közhasználatú építményekről. Az ilyen épületek energetikai tulajdonságait és hatékonyságát minden esetben tanúsítani kell, és a tanúsítványt az épület jól látható részén ki kell függeszteni.


Az energetikai tanúsítvány tartalmazza:
• az épület tényleges energiafelhasználására vonatkozó energetikai számításokat
• az energiamegtakarítási javaslatot,
• valamint az épületosztályba sorolását.


Célja: hogy képet kapjunk az épület használata során felmerülő alapvető energiaigényről. Ez teszi lehetővé olyan javaslatok kidolgozását, amelyek a megfelelő komfortérzet – hőmérséklet, páratartalom, légcsere – biztosítása mellett, csökkenthetik az energiafelhasználás mértékét.

 

A szigetelésen múlik minden


A statisztikák szerint egy átlagos európai házban az épület fűtésére és hűtésére fordítódik a legtöbb energia (több mint 40 százalék), így itt a legnagyobb a megtakarítási lehetőség is!


Az energiaveszteség 40-60 százaléka közvetlenül a rossz szigetelés miatti hőszivárgás, veszteség számlájára írható. Modern, duplán üvegezett (thermopan) ablakok esetén, a hőveszteség csak a fele, vagy még kevesebb a szimpla ablakoknál jelentkező veszteségnek.


A nagyobb hatásfokú szigetelésnek köszönhetően kevesebb energia fogy, és közvetve kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe, amelyet a kazánok termelnek működésük során.

 

Egy lakás belső hőmérsékletének 1 fokkal történő emelése a fűtési költséget körülbelül 6 százalékkal növeli meg.


Kik végezhetik az energetikai felmérést, a zöldkártya kiállítását?


A direktíva 10. cikke szerint az épületek tanúsításait, a szükséges ajánlásokat, a kazánok és a légkondicionáló rendszerek ellenőrzését független szakemberek végezhetik.

A Magyar Építész Kamara és a Magyar Mérnöki Kamara vizsgáztatja azokat a mérnököket, akik január 1-jétől jogosultak a lakások energetikai tanúsítványának elkészítésére. 

 
Mennyibe kerül a Zöldkártya, az energiatanúsítvány?

A vonatkozó kormányrendelet 5500 forintban maximálja a tanúsítvány elkészítésének óradíját, a munkára pedig legfeljebb két órát engedélyez, ami az ingatlan méretétől, állapotától független.


A vizsálat nem olyan bonyolult, mint amiennek tűnik, nem igényel semmiféle átalakítást. A szakemberek egy hőkamera segítségével állapítják meg, hogy mennyire „engedi” lakásunk/házunk a meleget, illetve hol jön be a hideg.


Kilátások „…ahol már működik!”


Angliában a néhány éve alkalmazott 0 és 120 közötti energiahatékonysági skálán az új házak többsége 80 feletti, jó eredményt mutat, de egyharmaduk nem felel meg az előírásoknak. A régi épületek mutatói leginkább 40 és 60 közé esnek.


Mi alapján állítják ki a zöldkártyát?

 

A zöldkártya kiadásához megvizsgálják:

• a falak-,
• a tető-,
• és a nyílászárók hőszigetelését,
• valamint a fűtési rendszerek energiaigényét.

 

A világítás, a hűtés és a gépi szellőzés energiaigénye is megjelenik az igazolásban.

 

Ami a támogatásokat illeti

 

A kormány a határozatában két feltételhez köti az állami panel- és lakás-felújítási támogatást:

 

• az energetikai tanúsítvány meglétéhez,
• valamint ahhoz, hogy javuljon a lakás energetikai osztályba sorolása.

 

Miután tanúsítvány csak 2009 első napjától készíttethető, így ezelőtt a dátum előtt a támogatás sem köthető a tanúsítvány meglétéhez. Ami a második feltételt illeti, a dokumentumot készítő mérnöknek amúgy is javaslatot kell tennie a lakás energetikai besorolásának javítására, ha az nem éri el a 100 százalékosnak nyilvánított C-jelű besorolást.


A határozat feladatként írja elő az érintett minisztériumoknak azt is, hogy dolgozzanak ki ösztönző rendszert a meglévő épületek energetikai minősítésének javítására.

 

Kiknek lesz kötelező a Zöldkártya?


A rendelet csak a 20-100 kW effektív névleges teljesítménnyel üzemelő nem megújuló folyékony (jellemzően olaj) és nem megújuló szilárd tüzelőanyagot használó, valamint a 100 kW effektív névleges teljesítménynél nagyobb hőtermelő berendezésekre terjed ki. A légkondicionáló rendszerek esetében a hatály a 12 kW teljesítmény felettiekre vonatkozik.


FONTOS:
A jobb energiaosztályba került ingatlanok értéke nyilván megemelkedik, hiszen bizonyítottan alacsonyabb rezsivel számolhat majd az új lakó.


A gyengébb besorolás mellé azonban automatikusan ötleteket is kap az igénylő a szakemberektől, mely pontokon, hogyan, milyen befektetéssel és várható megtérüléssel javíthat az ingatlan energiafogyasztásán.


A megszerzett tanúsítvány 10 évig érvényes (hőtermelő berendezéseknél 2 vagy 4 év), érdemes azonban minden nagyobb, energetikai szempontból fontos felújítás után újra elkészíttetni.


Tehát ha ingatlant készülnek eladni, vagy vásárolni, mindenképpen készítessék el a tanúsítványt, hiszen mind az eladóknak, mind a vevőknek hasznos információkat tartogat!

 

Ha kérdése van, he habozzon!
Munkatársaink készséggel válaszolnak!

 

 

Kapcsolódó cikkeink: 2012 Energetikai tanúsítvány - Zöldkártya részletes meghatározása 

 

 

A cikket írta: Rácz Péter

 

ELADÓ és KIADÓ LUXUSVILLÁkat keresünk 

Konkrét ingatlankereséseinket ide kattintva érheti el 

Vissza a Hírek oldalra 

 

Cikkünket eddig látogató olvasta el

Az oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információ...
Megértettem