Laguna Ingatlanközpont
ELADÓ, KIADÓ lakások, családi házak, villák, telkek

Adózás ingatlan eladása után (2013)

Rácz Péter | 2013, február 12 - 17:06

 

ADÓZÁS INGATLANÉRTÉKESÍTÉS UTÁN (2013)

 

Tévhitekkel, fél információkkal körítve folyamatosan érdeklődnek nálunk arról, hogy mit és hogyan kell számoljon az aki 2013-ban lakóingatlant (lakás, családiház) ad el. Egyet tud csak biztosan mindenki, hogy adózni kell!  Mi után, mikor, mennyit kell fizetni? MOST ELMONDJUK!


Napi szinten érdeklődnek nálunk arról, hogyan kell adózni egy-egy ingatlan eladása után. Sok tévhit kering arról, mit és hogyan kell számoljon az aki 2013-ban lakóingatlant (lakás, családi ház) ad el. Egyet tud csak mindenki biztosan, adózni kell!  Weboldalak százai próbálnak segíteni adó-kalkulátorokkal, a vonatkozó jogszabályok idézésével, mi úgy gondoltuk, hogy tömören, közérthetően próbálunk válaszokat adni az eladás után keletkező adó és egyéb illetékfizetési kötelezettségekkel kapcsolatban ... Cikkünkben konkrét példát is talál.

 

Azért kezdjük az alapoknál...Első, és legfontosabb fogalmi zavar tisztázása...

 

Adó, vagy illeték?


Ingatlannal kapcsolatos ügyleteknél,

 

 • ILLETÉK fizetési kötelezettség - az ingatlan vásárlásakor keletkezhet, míg

 

 • ADÓ fizetési kötelezettség pedig - egy ingatlan eladása után keletkezhet!

 

A két fogalom nem jár együtt erről részletesen a http://www.lagunaingatlan.hu/miirtuk/mikor-kell-adozni-es-mikor-illeteket-fizetni cikkünkben olvashat!

 

 

Ingatlan eladás után fizetendő adó


Amennyiben Ön magánszemélyként ingatlant ad el az eladásból jövedelme származik. Ezen jövedelem után Személyi Jövedelem Adót (SZJA) kell fizetnie. Az SZJA mértéke 16 % (nem 25%!!!) és nem egyezik az Áfával.

 

A befizetendő SZJA mértéke több tényezőtől függ. Ezek adják ki az adóalapot amelynek 16%-át be kell fizetni az eladás után:

 

 • A vásárlástól eltelt idő
 • Az ingatlan vételi és eladási ára
 • Bizonyos, az ingatlannal kapcsolatban felmerült (elszámolható) költségek

 

 

 

Az ingatlanértékesítés után fizetendő adó alapja


A vásárlástól eltelt idő:  2008 óta a korábbi 15 évről, 5 évre csökkent az ingatlan átruházásból származó jövedelem adómentessé válása! Jó hír : aki 2008-ban (vagy előtte) vette majd 2013-ban adja el lakását, házát annak az eladás adómentes.

 

Az 5 éven belül vásárolt, és most eladásra kerülő ingatlanok után azonban kell adót fizetni. Az ilyenkor befizetendó adó az ingatlan vásárlástól eltelt idővel arányosan, évente csökken. Legegyszerűbben az alábbi táblázat segítségével  magyarázható el, hogyan csökken az 5 év alatt az adóalapja.

 •  
Vétel évében, és az azt követő évben történő eladás esetében
100%
A vételt követő 2. évben
90%
A vételt követő 3. évben
60%
A vételt követő 4. évben
30%
A vételt követő 5. évtől (az 5. évtől adómentes jövedelem)
0%

 

Mit jelentenek a táblázat %-ai?  A táblázatban szereplő %-ok az árkülönbözet időarányos részét mutatják. Ez az a rész amelynek 16%-át be kell fizetni SZJA-ként.

 •  
 • Az adóalapot az a jövedelem adja, hogy a lakást vagy házat magasabb összegért adja el mint amennyiért vette. Ez az összeg a vételi és az eladási ár  pozitív árkülönbözete. Az adóalapot bizonyos - az ingatlannal kapcsolatos - kiadási tételekkel csökkenteni lehet, ilyenek: 

 

 • a vételkor felmerülő illeték összege
 • az ingatlan műszaki szintjének emelésére fordított és számlával igazolt beruházásai (fűtéskorszerűsítés, energetikai minőség emelése - nyílászáró csere, hőszigetelés)
 • az ingatlan eladásához kapcsolódó költségek (ingatlan ügynöki jutalék, ügyvédi díj, Energetikai tanúsítvány elkészítésének költsége >>> 2013. január 1-től már az adás-vétel feltétele! )
 •  
 • Nem mindegy mekkora többlettel (jövedelemmel) adja el az ingatlant! Például, ha kevesebbért adja el a lakóingatlant, mint a beszerzési ára volt, akkor nem keletkezik adófizetési kötelezettsége öt éven belül sem.

 

FONTOS! 2008-tól az úgynevezett "lakásszerzési kedvezmény" megszűnt, tehát az adóalap nem csökkenthető egy újonnan vásárolt ingatlan árával - azaz hiába költi el teljes egészében a befolyó eladási árat egy újabb ingatlanra, akkor is adózási kötelezettsége keletkezik a fentiek szerint!

 

Reméljük a fentiek egyszerűbbé és érthetőbbé teszik az Ön számára, hogyan is kell adózni lakás, ház, családi ház eladása után, de szeretnénk egy konkrét, egyszerűsített példával is szemléltetni a számítást, íme: 

 

 

PÉLDA...

 

Tegyük fel, hogy Ön vásárolt egy ingatlant 2005-ben 10 millió Ft-ért ("A" lakás), és vásárolt egyet 2010-ben is, 8 millió Ft ért ("B" lakás)!

Ezeket az ingatlanokat ma, egyszerre el tudja adni, és az a kérdés, mennyi adót kell utána fizetni?!?!

 

Az "A" lakás vásárlása régebben történt, mint 5 év, ezért ennél az ingatlannál adózási szempontból, teljesen mindegy mennyiért adja el, még ha 25 millió Ft-ért is, akkor sem lesz adózási kötelezettsége, kvázi, hivatalosan, adómentesen, legálisan lesz 25 millió Ft-ja!

 

A "B" lakás  esetében viszont más a helyzet... A mai napon, 2013-as dátumot írunk, és ebből következően állapíthatjuk meg azt, hogy a 2010-ben 8 millióért  vett lakás, adózási szempontból 3 éve van a birtokunkban.

Tegyük fel, hogy érkezik 2 vevő! Az egyik csak 8 milliót ad érte, a másik kicsit jobbat, 9 milliót ajánl érte!

Nyilván a 9 milliósat választjuk azonnal, de csak a példa kedvéért, nézzük, milyen járulékos költségeink keletkeznek egyik, ill. másik esetben...

 

A 8 milliós ajánlat esetében, gyakorlatilag a szerzési értéket is figyelembevéve, nem keletkezik jövedelem, hiszen ugyanannyiért adjuk el, mint amennyiért vettük, kvázi itt sem keletkezik adófizetési kötelezettség!

 

A 9 milliós ajánlat esetében viszont a szerzési értékhez képest 1 millióval többet kapunk, azaz, keletkezik 1 milliónyi jövedelmünk!

 

Mit is írtunk? "a várható adófizetési kötelezettség, a vásárlás óta eltelt időtől, ill. a vételi és eladási, pozitív árkülönbözettől is függ"

 

Példánkban az eltelt idő: 3 év, és a pozítív ártöbblet pedig: 1 millió Ft.

 

A vásárlástól eltelt idő (3 év) miatt (lsd fenti táblázat), a többletkülönbség (1 millió Ft) 60%-a az adóalap, tehát 600 ezer Ft, és ennek az összegnek kell a 16%-át befizetni, mint adót, azaz 96 ezer Ft-ot.

 

 

 • Néhány további tudnivaló:

 

 • A nem lakóingatlanok esetén (telek, üdülő, garázs, .... ) 15 év maradt az értékesítésből származó jövedelem adóköteles időszaka.

 

 • Magánszemélyként, továbbra sem tartozik Áfa körbe egy ingatlan értékesítése (telek ingatlan esetén sem), kivétel ha a tulajdonos azt választja. Viszont automatikusan Áfa köteles az a magánszemély, aki 2 éven belül egymás után, sorozatban 4 db ingatlant vagy építési telket értékesít majd 3 éven belül újabb ingatlant vagy telket ad el.
 •  

 

VÉLEMÉNYE fontos számunkra! Mondja el, szóljon hozzá...

 

 

Ötlet:


Amennyiben Ön nem szeretne megválni ingatlanától, de van lehetősége hasznosítani és ezáltal bevételhez jutni, a legegyszerűbb formája ennek a bérbeadás...>>> Erről is van Ötletünk...

 

 

 

Szerény a kínálat, nagy a kereslet a minimálban

 

Eladná - kiadná ingatlanát?!?
Akik minimalista stílusú ingatlanvásárlás előtt állnak, jelenleg a legnagyobb gondot számukra az jelentheti, hogy igazi minimalista épületből, lakásból kevés van az országban, pláne a piacon. A kereslet ehhez a kínálathoz képest jelentős, ezért „horror árakon” adják a beruházók az ingatlanokat, melyek ennek ellenére elkelnek. Elhelyezkedésüket tekintve a minimál stílusú házak legnagyobb számban a budai presztízs-kerületekben találhatók, de szerte az egész országban felbukkannak a stílusra jellemző példák.
 

 

 

További hasonló budai eladó villák 

Milyen ELADÓ és KIADÓ LUXUSVILLÁkat keresünk 

Konkrét ingatlankereséseinket ide kattintva érheti el 

Eladó PENTHOUSE lakást keresünk! 

Vissza a Hírek oldalra 

 

Cikkünket eddig 192619 látogató olvasta el

 

 
Tetszett a cikk? Ajánlja ismerősének! Küldje tovább emailben!
Hozzászólások (765 Komment)
Ossza meg ezt a cikket FaceBook
Bali IldikóLátogató
2015, május 3 - 07:29

Tisztelt szakértő ! A szüleim eladtak egy 1999-ben vásárolt lakást, és kiszemeltek egy másikat, de az eladó nem akarja a tényleges összeget be írni az adásvételibe, milyen gondjuk adódhat belőle, nézzenek más lakás után ? / a lakás kisebb,és tettszik a szülőknek az ára is meg felelne,van e rá megoldás ?

Látogató
2015, április 27 - 14:27

25év után tudnám csak eladni egy házat Nyirmadán , a házaknak alig van ára ott, kicsi ház, most adnám el 2015-ben,kell -e adózni utána.

Mária
2015, április 19 - 11:44

Tisztelt Szakértő!
7 éve apám halálakor kb 3 millió értékben házat örököltem, /"haláladót fizettem / óriási kerttel, amit nem tudok művelni.Most a szomszéd megvenne belőle 2oo négyszögölet,/8o ezret kinált,/ hogy a magáéhoz csatolja. Adóznom kell 16 %-ot?

Bakó Andrea
2015, április 17 - 11:35

Tisztelt Szakértő!
Az lenne a kérdésem, hogy nyugdíjas édesanyámnak kell-e adóbevallást készítenie ha eladott egy garázst, de abból nem keletkezett jövedelme.Örökölte és több volt az öröklési értéke, mint amennyiért eladta.
Válaszát előre is köszönöm!

Andras
2015, április 11 - 05:05

Tiszteletem kedves Tamas Monika!
Atfutottam a honlapjukon levo hozzaszolasokat, jobban mondva kerdeseket. On , mint szakerto nagyon kedvesen valaszolt is rajuk. Remelem nekem is tud hasznosat mondani. 2005-ben telket vasaroltam, 2008-ban az ex-felesegemmel elkeztuk a haz epiteset. Valasunk utan most eladasra kinalnam a hazat ami teljesen 2013-ban keszult el. a lakhatasi engedelyt megkaptuk, ha jol tudom 2010-ben. Kerdezem, hogy ilyenkor mi az iranyado az ingatlan araval kapcsolatban egy ujepitesu haznal? befejezes es eladas. A telek erteke hozzaadodik? Nagyon megkoszonnem a szakertoi valaszat, mivel az ingatlan eleg nagy erteku, szeretnek tajekozodni az eladas elott. Koszonom

Kállainé
2015, március 22 - 21:04

Tisztelt Szakértő!
Rokonomtól - végrendelet alapján - örököltem egy lakást, a hagyatéki végzés dátuma: 2010. ápr.
4800 ezer Ft-ban állapították meg az értékét. A lakást 2014. szeptemberében eladtam 5500ezer Ft-ért. Milyen fizetési kötelezettségem keletkezik, mit írhatok le (közben felújítottam, hirdettem, stb. tehát vannak számláim) a fizetendő adóból?
Köszönettel a válaszáért.

K.Bettina
2015, március 20 - 09:37

Tisztelt Szakértő!
2012-ben édesapám halála után megörököltem egy ingatlant, amelynek becsült értéke 5.000.000 Ft. Ezt az ingatlant 2014-ben eladtam 2.700.000 Ft-ért, tehát áron alul. A kérdésem az lenne, hogy öröklés esetén is az a szabály vonatkozik rám, hogy nincs adófizetési kötelezettségem, mivel az értéke nagyobb volt, mint az eladási ára? Válaszát előre is köszönöm!

Látogató
2015, március 20 - 00:00

Tisztelt Szakértő!
Testvéremmel 2010-ben örököltünk egyenes ágon ingatlant. Idén eladjuk az ingatlan felét, mely nem tartalmaz létesítményt, csak a megmaradó.
Kérdésem az lenne: kell jövedék- v egyéb adót fizetni az eladás után? Most vagyunk az 5. évben. Számít h pontosan melyik nap lett jogerős az öröklés v elegendő h ez már az 5. év?
Válaszát előre is köszönjünk!

Érdeklődő
2015, március 18 - 21:36

Tisztelt Szakértő! 2015. februárban jogerőre emelkedett a hagyatéki eljárásunk a testvéremmel. Ez követően szembesültünk azzal, hogy az önkormányzat jelentősen alulbecsülte az örökölt ingatlant. Eladáson gondolkozunk, de a nyereségadó elrémiszt minket.
Érdeklődnénk, hogy utólagosan bármilyen módon módosítható az érték a tényleges piacira, hogy elkerüljük a különbözetből adódó adófizetést. A választ előre is köszönjük!

Látogató
2015, március 9 - 11:45

Tisztelt Szakértő!
2013-ban örökölt ingatlan eladásra került 2014-ben 6M-ért. Az ingatlant a két gyermek 2/6-2/6 és két unkoka 1/6-1/6. A hagyaték tiszta értéke 2,9M-ft. Ha az enyém az egyik 2/6-od rész, mennyi az szja fizetési kötelezettségem? Válaszát és segítségét előre is köszönöm szépen.

Tamás Mónika
2015, március 18 - 17:59

Tisztelt Látogató!

Önnek a következő képen kell SZJA-át megfizetnie. A hagyatéki érték 2/6-od tulajdoni hányadának és az eladási ár 2/6-od tulajdoni hányadának a különbözete (jövedelem) lesz adóköteles. A különbözet 100%-nak a 16%-a lesz az az összeg melyet adóként kell megfizetnie.

Látogató
2015, március 23 - 09:49

Tisztelt Tamás Mónika!
Nagyon szépen köszönöm a válaszát.
Üdvözlöm

Látogató
2015, február 24 - 12:06

Tisztelt Szakértő!
1998-ban megörököltem egy lakás fél tulajdoni hányadát, majd 2014-ben a másik fele is öröklés jogcímén került a nevemre. A hagyatékátadó végzésben a 2014-ben megörökölt fél tulajdoni részt 2.300.000,-Ft-ra értékelték. Ezt a lakás eladtam 2014-ben 3.000.000,-Ft-ért. (arról már nincsenek meg a papírok, hogy a 1998-ban megörökölt tulajdoni résznek mennyi volt az értéke) A kérdésem az, hogy van-e SZJA fizetési kötelezettségem és ha igen, milyen összeg után?
Válaszát köszönöm szépen.

Tamás Mónika
2015, március 17 - 15:21

Tisztelt Látogató!

Önnek az ingatlan eladásából semelyik örökölt tulajdoni hányada után nem keletkezett SZJA fizetési kötelezettsége. Az 1998-ban megörökölt tulajdoni hányada már túl van az 5 éves adózási kötelezettségen. A 2014-ben megörökölt tulajdoni hányadára eső eladási ár pedig kevesebb, mint a hagyatéki értéke.

Idna
2015, február 16 - 22:52

Tisztelt Szakértő!

2014-ben egy örökség részeként értékesítésre került egy lakóház amiből a rám eső bevétel 1.000.000 Ft lett. Ugyanebben az évben megvásárlásra került egy lakás 7.000.000 Ft értékben.
Ennek ismeretében kell-e adózni az 1.000.000 Ft-os jövedelem után valamint a 1453-as bevallás melyik sorában kell feltüntetni?

Köszönöm előre is a válaszát!

Sólyom Nándor
2015, február 16 - 12:23

Tisztelt Szakértő!
Szüleim építettek 1 házat 1996ban és én erre szeretnék most igényelni szocpolt!Ezt csak ugy tudom megvalósitani , ha papiron megveszem az ingatlant. az lenne a kérdésem hogy ez milyen költségekkel jár adóval illetve illetékkel és kell-e nekik másik ingatlant vásárolni?
válaszát előre is köszönöm!

Tamás Mónika
2015, március 18 - 18:47

Tisztelt Sólyom Nándor!

Lakóingatlanok esetén 5 év az adózási kötelezettség, ezért a szüleinek az ingatlan értékesítése után, már nem kell adót (SZJA-t) fizetniük. Önnek az ingatlan vételárának az összege után kell lakásvásárlási illetéket fizetnie, melynek a mértéke 4%.
Mindezek előtt azt javaslom, hogy a szoc.pol. felvétel lehetőségével kapcsolatban vegye fel a kapcsolatot a MÁK szoc.pol osztályával.

Látogató
2015, március 8 - 10:34

Én ugy tudom a MÁKtól h családtagtól vásàrolt ingatlanra nem lehet nem japsz szoc.pol tàmogatàst.De a MÁKot felhivod készsègesen vàlaszol minden kèrdésedre.96/314066 .Kérd a szoc.pol osztàlyt.

Kányási Béláné
2015, február 10 - 12:48

T. Szakértő!
20154 évben értékesítettem egy garázst 1000000 Ft-ért, 2015 évben vettem egy másikat 800000 F-ért kell e adózni ebben az esetben.

Szabó Katalin
2015, február 5 - 16:42

T Szakértő!
2013-ban lányom nekem ajándékozta a nagyapjától megörökölt ingatlan 1/12 részét (több örökös van).Az ajándékozási szerződésben 1.500.000 ft van .Most eladásra kerül és a rám eső részért 2.900.000 ft-ot kapok.Szeretném kérdezni,hogy mennyi adót kell fizetnem ezért.A másik kérdésem,hogy nyugdíjas vagyok,nem készítek évente adóbevallást és ezt hol kell bejelentenem,ha adóznom kell mi a teendőm.
Várom megtisztelő válaszát.
Köszönettel.
Kati

Jutka
2015, február 5 - 15:35

Tisztelt Szakértő!
2014.05-hóban vettem egy lakást 6,237,000ft-ért felújítottam és eladtam 12,7M -ért.2014.09-hóban vettem egy másikat 9.625M-ért.Már mind a két lakásért kifizettem az illetéket 249480ft-ot és 385000ft-ot Azt szeretném kérdezni, hogy hogyan adózok utána? Válaszát előre is Köszönöm!

Ferenc
2015, február 3 - 12:11

Tisztelt Szakértő

Érdeklődnék, hogy egy fél éve vett lakást ha eladok 3 millió haszonnal és helyette olcsóbban veszek külterületi ingatlant, vagyis nem veszek belőle újra lakóingatlant, akkor is csak a 3 millió forint után fizetek 16%szja-t? A külterület után a 4%-os illetéket gondolom ugyanúgy meg kell fizetnem...

B.Roland
2015, február 2 - 13:34

Tisztelt Szakértő!

Rendelkezem egy kb 16 millós lakással amit annak idején a szüleim nekem és a testvéremnek vettek és a mi nevünkre volt iratva. Jelenleg egyedüli tulajdonosa vagyok a lakásnak miután 3 éve a testvérem ajándékozás útján nekem adta a lakás másik felét. Most viszont elszeretném adni a lákást és venni egy másikat. Milyen adók terhelnek?
Válaszát előre is Köszönöm!

V.Szilvia
2015, január 30 - 20:59

Tisztelt Szakértő! 2008.novemberében édesapám meghalt. a testvéremmel 50-50%-ban lettünk az ingatlan tulajdonosai,édesanyám pedig a haszonélvező maradt.Az ingatlan értékét 4 millió ft-ban határozták meg.2014-ben a saját részemet eladtam a testvéremnek 2 millió ft-ért. Azt szeretném kérdezni,hogy ezt az összeget fel kell-e tüntetnem az adóbevallásban,és kell-e utána adóznom,ha igen mennyit? Köszönöm válaszát!

Tamás Mónika
2015, február 2 - 15:01

Tisztelt Szilvia!

Önnek két okból sem kell adót fizetnie. Lakóingatlan esetén 5 év az adózási kötelezettség, valamint a tulajdoni hányadának az eladásából befolyt bevételéből nem keletezett jövedelme, ezért az adóbevallásában sem fel kell feltüntetnie.

V.Szilvia
2015, február 2 - 19:40

Tisztelt Mónika! Köszönöm válaszát,szeretnék még kérdezni,esetleg telefonszámot kaphatnék? egyszerűbb lenne,mint így leírni. Ha igen az email-címemre,ha elküldi,megköszönném és felhívnám. Üdvözlettel:Szilvia5

Tóth Péter
2015, január 30 - 10:42

Tisztelt Szakértő!
Az alábbi esetre kérném véleményét kifejteni szíveskedjen:
Nagyszülőktől ajándékozási szerződéssel kaptunk a múlt év végén a testvéremmel egy 32 MFt –ra hivatalos értékbecslő által felbecsült családi házas ingatlant 1/2-1/2 tulajdon résszel. Én az 1/2 tulajdon résszemet 16 MFt-ér eladom a testvéremnek. A kapott pénzből és a lakástakatrékossági számlámról és ahhoz kapcsolható hitelből és a meglévő pénzemből vásárolnék még egy éven belül egy kiválasztott első, kizárólagosan saját tulajdonú családi házas ingatlant 23 MFt-ér. Hogyan adózok, milyen illetéket kell fizetnem.
A testvérem a már teljes tulajdoni részét képező házat el kívánja adni 35MFt-ér, amit valószínű meg is kap érte. A kapott pénzből és hozzáadott pénzből vásárolni akar még egy éven belül egy 40 MFt értékű családi házas ingatlant. Őneki hogyan kell adóznia és milyen illetéket kell fizetnie.

Köszönettel:
Tóth Péter

Rácz Péter
2015, február 5 - 15:29

Tisztelt Tóth Péter!
Korábbi válaszommal kapcsolatban az alábbi helyesbítést küldeném.
Az ajándékozással szerzett tulajdoni hányada esetén is adózási (SZJA) kötelezettsége keletkezik.
Ajándékozási szerződéssel szerzett ingatlan esetén, ha az illetékügyi hatóság nem szab ki illetéket, akkor költségként levonhatja az átruházásból származó bevétel (eladási ár) 75%-át, azzal, hogy más költséget nem vonhat le és a bevétel 25%-a minősül jövedelemnek, ezért, ha az idei évben adja el, akkor ezen összeg 100%-nak a 16%-át kell adóként megfizetnie

Tóth Péter
2015, január 30 - 10:32

Tisztelt Szakértő!

Az alábbi esetre kérném véleményét kifejteni szíveskedjen:
Nagyszülőktől ajándékozási szerződéssel kaptunk a múlt év végén a testvéremmel egy 32 MFt –ra hivatalos értékbecslő által felbecsült családi házas ingatlant 1/2-1/2 tulajdon résszel. Én az 1/2 tulajdon résszemet 16 MFt-ér eladom a testvéremnek. A kapott pénzből és a lakástakatrékossági számlámról és ahhoz kapcsolható hitelből és a meglévő pénzemből vásárolnék még egy éven belül egy kiválasztott első, kizárólagosan saját tulajdonú családi házas ingatlant 23 MFt-ér. Hogyan adózok, milyen illetéket kell fizetnem.
A testvérem a már teljes tulajdoni részét képező házat el kívánja adni 35MFt-ér, amit valószínű meg is kap érte. A kapott pénzből és hozzáadott pénzből vásárolni akar még egy éven belül egy 40 MFt értékű családi házas ingatlant. Őneki hogyan kell adóznia és milyen illetéket kell fizetnie.

Köszönettel:
Tóth Péter

Kiss István
2015, január 28 - 11:46

Üdvözlöm!
Elnézést, az előző kérdésemnél az első évszám kicsit hiányos volt.2013-ban ajándékozással (egyenes ági, illetékmentes) 5M értékben szerzett ingatlanomat 2014.-ben 4,9M értéken adtam el. Érdeklődni szeretnék, hogy ezt az ügyletet az SZJA bevallásban fel kell-e tüntetnem, ha igen mennyit kell ebből adóznom? Válaszát előre is köszönöm!

Tamás Mónika
2015, január 28 - 12:23

Tisztelt Kiss István!

Mivel Ön az ingatlant olcsóbban értékesítette, mint a hagyatéki értéke, ezért nem kell sem adózni, sem az adóbevallásában feltüntetnie, mivel a bevételéből nem származik jövedelme.

Kiss István
2015, január 27 - 23:39

Üdvözlöm! SZJA bevallás előtt lenne fontos kérdésem Önhöz. 203-ban ajándékozással (egyenes ági, illetékmentes) 5M értékben szerzett ingatlanomat 2014.-ben 4,9M értéken adtam el. Érdeklődni szeretnék, hogy ezt az ügyletet az SZJA bevallásban fel kell-e tüntetnem, ha igen mennyit kell ebből adóznom? Válaszát előre is köszönöm!

Mezei Béla
2015, január 27 - 15:53

udvozlom! en 2014ben orokoltem egy 9 millio forint erteku lakast edesanyam halala utan. tavaly ev vegen adtam el,mert rengeteg teher volt a lakason. 9.5 ert sikerult eladni viszont a tiszta haszon amit megkaptam 1.8 millio forint volt. Mennyit kell ebbol adoznom?

Tamás Mónika
2015, január 27 - 16:20

Tisztelt Mezei Béla!

Önnek az ingatlan értékesítéséből 500.000,-Ft bevétele keletkezett, ezután a bevétel után kell adót (SZJA) fizetnie. A következő képen: a bevétel 100%-nak a 16%-át.

Kriván Irén
2015, január 24 - 23:07

Tisztelt Szakértő!
Kérdésem a következő lenne: 2015-ben értékesíteném a lakóházam és még ugyanebben az évben vennék egy másikat. Mit és mennyit kell ezek után fizetnem? Vonatkozik e rám mentesség? köszönöm

Tamás Mónika
2015, január 27 - 17:01

Tisztelt Kriván Irén!

Az ingatlan eladása során adófizetési az újabb ingatlan vásárlása esetén illetékfizetési kötelezettsége keletkezhet. Adófizetési kötelezettsége abban az esetben keletkezik, amennyiben a meglévő tulajdonát 5 éven belül vásárolta és drágábban adja el, mint a vásárlási értéke, tehát az eladásból bevétele keletkezik. Ebben az esetben a vásárlás éve és az azt követő első évben a bevétel 100%-nak 16%-át, a 2-3-4 évben a 90-60-30%-nak a 16%-át kell adóként (SZJA) megfizetnie. Az 5 évtől
dómentes az ingatlan értékesítése. Amennyiben az eladástól számított 1 éven belül vásárol egy másik drágább ingatlan, akkor csak az eladási ár és a vételár különbözete után kell 4% illetéket fizetnie. Abban az esetben, ha vásárolandó ingatlant alacsonyabb áron veszi meg, mint az eladott ingatlana, akkor nem keletkezik illetékfizetési kötelezettsége.

Molnár Tamás
2015, január 22 - 14:49

Tisztelt szakértő!
A tanácsát szeretném kérni.
1993-ban üdülő telket vásároltam. A telekre üdülőingatlant építtettem (építési engedély: 1994, végleges használatba vételi engedély: 2004).
Az ingatlant 2014-ben eladtam 4,5mFt-ért.
Kell-e ebben az esetben szja-t fizessek?

Előre is köszönöm!

Tamás Mónika
2015, január 27 - 14:06

Tisztelt Molnár Tamás!

A nem lakóingatlanok eladásának adóköteles időszaka a vételtől számított 15 év.
Amennyiben az ingatlanra 2007 előtt épült épület és a használatba vételi engedély is 2007-előtti, ez esetben
az adóköteles időszak kezdete megegyezik a földterület, telek vételének dátumával.
Így Önnek az eladás után nem kell személyi jövedelemadót fizetni.

gábor andrásné
2015, január 22 - 13:45

Tisztelt Szakértő!
2010 július 7-én vettem egy ingatlant.2015 januárjában el tudnám adni.Várnom kell-e júliusig,hogy pontosan leteljen az 5 év?

Tamás Mónika
2015, január 23 - 16:11

Tisztelt Gábor Andrásné!

Nem kell várnia a júliusig, minden évben január 1-én van az évforduló.

Bátori Ráhel
2015, január 20 - 20:24

Tisztelt Szakértő!
2014 májusában vásároltam egy lakást 8,2 M forintért, amelyet el szeretnék adni. Ha egy éven belül eladom mondjuk 10 M forintért, akkor a különbözet, azaz 1,8 M Ft után fizetem meg a 16%-os adót (288.000 Ft)? Köszönettel: Ráhel

Tamás Mónika
2015, január 27 - 18:11

Tisztelt Ráhel!

Igen, a vásárlás éve és az azt követő első évben a bevétel 100%-ak a 16%-át kell adóként megfizetni. Azonban levonhatja a vétellel felmerült, számlával igazolható költségeit, mint például ügyvédi költség, illeték...

Látogató Marcsi
2015, január 20 - 11:49

Tisztelt Szakértő! Eladom a lakásom és a fiam kéri tőlem az apai rész kifizetését ami 2,-millió ft. kell-e neki utána adózni és nekem kell-e valamit adóznom ha 10 és fél millióért adom el, de veszek is ingatlant 10,-millióért. Amúgy az apai rész ajándékozás volt 2008.nyarán.Köszönöm.

Tamás Mónika
2015, január 27 - 18:34

Tisztelt Marcsi!

Lakóingatlanoknál a szerzéstől számított 5 év az adózási kötelezettség, tehát a fiának már nem kell adót fizetnie az ingatlan eladása után. Abban az esetben Önnek sem kell adót fizetnie, amennyiben Ön 2011 előtt szerezte meg az ingatlant tulajdonjogát.

Erzsebet
2015, január 19 - 18:21

1988-ban nagymamam vasarolt egy garzonlakast amiben en vagyok a tulajdonos de o volt a haszonelvezo. Sajnos o elhulnyt tavaly es most szeretnem eladni a lakast. Kell utana adot fizetnem es ha igen mennyit? Valaszat koszonom

Tamás Mónika
2015, január 20 - 16:37

Tisztelt Erzsébet!

Lakóingatlanoknál 5 év az adózási kötelezettség, így Önnek a lakás értékesítése után már nem kell adót (SZJA) fizetnie.

Látogató
2015, január 18 - 19:35

Tisztelt szakértő!

A tanácsát kérném!

Édesanyámnak 15 éve van egy 58 nm- es lakása, amit odaajándékozott nekem 2013- ban. ( adó, illetékmentesen) - egyenesági leszármazás!
Én 2015- ben elszeretném adni,12 millióért, és egy 18 milliós értékü házat vennék!
A kérdésem: kell- e adót, illetéket fizetnem ( azt a 16%- ot a lakás eladása után)?

Segítségét elôre is köszönöm!

Tamás Mónika
2015, január 20 - 13:49

Tisztelt Látogató!

Illetéket az újabb lakás vásárlásakor kell majd fizetnie, amennyiben a jelenleg tulajdonában álló ingatlan eladását megelőző vagy az azt követő 1 éven belül vásárol újabb ingatlant, akkor a pozitív értékkülönbözet után kell 4% illetéket megfizetnie. Ha túllépi az egy évet, akkor a teljes vételár után kell a 4% illetéket megfizetnie.

Tamás Mónika
2015, január 19 - 18:41

Tisztelt Látogató!

Amennyiben az ajándékozási értéknél magasabb áron értékesíti az ingatlant, akkor a bevétel (ajándékozási ár és az eladási ár különbözete) után adófizetési kötelezettsége lép fel.
A bevétel 75%-át levonhatja költségnek és a fennmaradó összeg 90%-nak a 16%-át kell adóként (SZJA) megfizetnie.

Látogató
2015, január 17 - 06:53

Tisztelt Szakértő!
2013-ban vásároltam egy nyaralót 11 milló forintér.Majd 2014-ben eladtam ugyanannyiért,viszont 2015-ben vásároltam 9.5 millió ft értékben egy kisebb nyaralót. Azt szeretném megtudni hogy kell e adót is és illetéket is fizetnem? Ha igen akkor mennyit. Nyugdíjas vagyok.
Köszönettel
Németh Ilona

Tamás Mónika
2015, január 27 - 18:42

Tisztelt Németh Ilona!

Mivel Ön ugyanannyiért adta el az ingatlant, mint amennyiért vásárolta így nem keletkezett adóköteles bevétele. A 2015-ben vásárolt nyaraló teljes vételára után 4% illetéket kell megfizetnie.

Nagy Gábor
2015, január 10 - 07:33

2013 decemberben örököltem egy 15 millió forintos ingatlant (értékbecslés alapján ez került a hagyatéki listába), de piaci ára kb. 25 millió, illetve van egy több mint 10 éve tulajdonomban lévő ingatlan ami kb. 28 milliót ér.

Szeretném a két ingatlant ebben az évben eladni és egy másikat venni az alábbi lehetőségek szerint:

1. Eladom az örökölt ingatlant (25 millió) és veszek egy drágábbat (kb. 45 millió) úgy ,hogy készpénzzel még ráfizetek.

2. Eladom a saját (kb. 28 millió) és az örökölt ingatlant (kb. 25 millió) és veszek a kettő áránál olcsóbb ingatlant. (45 millió)

3. Eladom a saját ingatlant (kb. 28 millió) készpénzzel ráfizetek veszek egy drágább ingatlant (45 millió), majd az örökölt ingatlant eladom még egy éven belül. (kb. 25 millió)

4. Eladom a saját ingatlant (kb. 28 millió) készpénzzel ráfizetek veszek egy drágább ingatlant (kb. 45 millió), majd az örökölt ingatlant (kb. 25 millió) eladom 2013 decemberhez képest 5 éven belül.

Azt szeretném kérdezni, hogy adózás szempontjából a 4 lehetőség közül mikor járok a legkedvezőbben, vagy van-e esetleg olyan lehetőség amire nem gondoltam, de a legkedvezőbb lenne illetve ezekben az egyes esetekben hogyan kell számolni az adót?

Köszönettel:
Nagy Gábor

Tamás Mónika
2015, január 13 - 16:37

Tisztelt Nagy Gábor!

Amennyiben az örökölt ingatlant a szerzéstől számított 5 éven belül a hagyatéki értéknél magasabb áron adja el, akkor mindenképp kell a bevétel után adóznia...abban az esetben is, ha újabb, drágább ingatlant vásárol.

Adózni a következő képpen kell:
A szerzés évében és az azt követő évben a bevétel 100%-nak a 16%-át (SZJA) a 2.-3.-4. évben a bevétel 90-60-30%-nak a 16%-át kell adóként megfizetni az 5. évtől adómentes az ingatlan eladása.
A másik ingatlana eladása (lakóingatlan esetén) után már nem kell adóznia.

Illetékfizetési kedvezménnyel tud élin, abban az esetben, ha a vásárlástól számított (előtte-utána) 1 éven belül valamelyik ingatlanát értékesíti. Ebben az esetben az eladási ár és a vételár különbözete után kell az illetéket megfizetnie, melynek a mértéke 4%.
Mindkét ingatlan értékesítése esetén csak az egyik az Ön számára kedvezőbbet lehet beszámítani az illetékfizetési kedvezménybe.

Tamás Mónika
2015, január 10 - 12:48

Tisztelt Nagy Gábor!

Az örökölt ingatlan értékesítése esetén - lakóingatlannál- amennyiben a szerzéstől számított 5 éven belüli értékesíti, akkor mindenképp adófizetési (SZJA) kötelezettsége származik, mivel a hagyatéki érténél magasabb áron kívánja eladni és így bevétele keletkezik.
A több mint 10 év a tulajdonában lévő ingatlana -lakóingatlannál- értékesítéskor már nem keletkezik adófizetési kötelezettsége.
Az új ingatlan vásárlásakor illetékfizetési kötelezettsége fog keletkezni, amennyiben a vásárlástól számított egy éven belül (előtte vagy utána) értékesíti bármelyik ingatlanát, akkor az eladási ár és a vételár különbözetének 4%-a a mértéke. Abban az esetben, ha mindkét ingatlanát értékesíti, akkor csak az egyik ingatlan (az Ön számára kedvezőbbet) eladását számíttathatja a be az illeték mérséklésébe.

Látogató 15
2015, január 6 - 21:57

kell-e SZjA-t fizetni akkor, ha a szülő 2014 évben meghalt, két gyermeke 50-50 %-ban örökölte az ingatlant, amit ugyancsak 2014 évben el is adtak? sajnos az összegeket nem tudom. Számít, hogy mennyi a hagyatéki érték és mennyiért adták el?

Toronyi Kata
2015, január 5 - 22:14

tisztelt szakértő !!
2012 februárba vetünk egy ingatlant 1.900.eft-ért .. 3év telt el azóta most 3.800eft-ér akarjuk eladni de mi eböl a jövedelemből másik ingatlant akarunk venni akkor is ilyen magas többlet %-ot kel-e be fizetnünk? Én úgy számoltam hogy kb 180eft lesz.....
előre is köszönöm, várom válaszát.

Tamás Mónika
2015, január 13 - 17:31

Tisztelt Toronyi Kata!

Igen, sajnos kell adót fizetniük, mivel 5 éven belül magasabb áron értékesítik az ingatlant, mint a szerzési értéke, akkor is ha másik ingatlan vásárlására fordítják az eladási árat.
Ha még idén adják el, akkor a bevétel 60%-nak a 16%-át (SZJA) kell leadózniuk.

B. József
2014, december 28 - 19:55

Tisztelt Szakértő,
édesapánktól 18 éve, édesanyánktól tavaly örököltük meg a közös családi házuk fele-fele részét.
Az öröklési érték 18 mFt, viszont az ingatlant csak bontás után, építési telekké minősítve tudtuk eladni 15 mFt-ért. Az ezzel járó költségeket a vevő fizette. A kérdésem az, hogy az ingatlan átminősítése ellenére is
egyértelmű-e, hogy az értékesítésből nem származott jövedelmünk, vagy értékeltetni kellett volna az üres telket?
Várom válaszát, üdvözlettel: Bende József

Tamás Mónika
2014, december 29 - 15:08

Tisztelt Látogató!

Mivel Önök a hagyatéki értéknél olcsóbban értékesítették az ingatlant egyértelműen nem keletkezett adóköteles bevételük.
Úgy gondolom, mivel az eladási ár és a hagyatéki ár között nem túl nagy összeg a különbség, így nincs szükség az ingatan újra értékeltetésére.

Látogató
2014, december 18 - 19:08

Tisztelt Szakértő!

Édesapám 25 éve halt meg, édesanyám a fele házrészt örökölte és nála maradt a haszonélvezeti jog. A másik felét én és a bátyám örököltük. A bátyám 9 éve meghalt, az ő részét két gyermeke örökölte egyenlő arányban. Édesanyám 4 éve halt meg, halála után a teljes ház fele részét én, a másik részét a bátyám gyermekei örökölték fele-fele arányban.
Édesanyám halála után 2011. áprilisában kelt a Hagyatékátadó végzés, mely szerint a beköltözhető forgalmi érték: 3.900.000 Ft, az örökösök által elfogadott forgalmi érték legfeljebb 2.500.000,- Ft. Így a teljes ház örökösök által elfogadott forgalmi értéke legfeljebb 5.000.000,- Ft.
2013. április 19-i dátummal eladtam az engem megillető fele részt a bátyám gyermekeinek, akik már amúgy is megörökölték a másik részt. A saját részem 2.500.000 Ft-ért adtam el, annyiért, amennyi az örökösök által elfogadott forgalmi érték. A ház vételárát 3 részletben kaptam meg, a legutolsót 2014. decemberében. Az eladás tulajdonjog fenntartással történt mindaddig, amíg most decemberben az utolsó részletet meg nem kaptam.
A kérdésem az lenne, hogy kell-e, illetve mennyi adót kell fizetnem a fele házért kapott 2.500.000 ,- Ft után.
Kell-e külön adóbevallást készíteni, én nyugdíjas vagyok, nincs adózott jövedelmem.
Válaszát nagyon köszönöm.

Látogató
2014, december 16 - 20:35

üdvözlöm!Tisztelettel kérem válaszát a következőkre.
2014 évben vásároltam 4620 eFt-ért egy ingatlant, 2014 évben eladtam 5800 eFt-ért, majd szintén 2014 évben vásároltam egy lakóingatlant 7400 eFt-ért, mindkét vásárlás után befizettem a 4 %-os illetéket.
Ha jól értelmezem akkor elég lett volna csak az 5800 és a 7400 eFt különbözete után azaz 1600 eFt után fizetni a 4 % -os illetéket. Kérdésem hogy ezt a befizetett pénzt visszakérhetem a NAV-tól? vagy mit tehetek? Senki nem tájékoztatott róla. Várom szíves válaszukat.

Tamás Mónika
2014, december 18 - 15:32

Tisztelt Látogató!

Igen, Önnek elég lett volna a két ingatlan különbözete után megfizetnie az illetéket..
A második ingatlan adásvételi szerződésében kellett volna feltüntetni és kérni, hogy a két ingatlan ár különbözete után szablyák ki a lakásvásárlás illetéket. Azt tanácsolom vegye írásban fel a kapcsolatot az illetékes illetékhivatallal és a két ingatlan adásvételi szerződése megküldése mellett, kérje a kiszabott és a már megfizetett illeték mérséklését és a pénz visszafizetését.

Látogató
2014, december 2 - 21:22

Kedves Mónika én 2002 ben vasaroltam egy hetvegi házat, amitatepites és kibövites utan 2013 ban jogerös hasznalatbaveteli engedellyel egy lakásos epitménnyé misösitették. Nagyon inog a munkahelyem lehet hogy el kell adnom az épületet.Ilyenkor mi számit a megszerzés idöpontjának 2002, vagy amikor lakásként használatba vételi engedélyt kaptam? Köszönettel: L László

Látogató
2014, november 25 - 15:42

En 2010 novemberebe vettem lakést es most szeretnem eladni az ugye 4 ev lenne , de ha csak januarba adom el akkor már az 5 . evbe lepek be ,Es akkor nem kell adoznom utána?? Várom válaszát Üdv :Balázs

Tamás Mónika
2014, november 26 - 16:09

Tisztelt Balázs!

Igen, ha 2015-ben adja el a lakását, akkor már adómentes az értékesítése.

Látogató
2014, november 19 - 14:54

Kedves Mónika!
Nekem illetékfizetéssel kapcsolatban lenne kérdésem, férjemmel 25 millió forintért vásároltunk ingatlant, édesanyámat bevontuk a vételbe haszonélvezőként, ő egy 8 millió forintos ingatlant adott el ebben az évben. Neki keletkezik illetékfizetési kötelezettsége, vagy ha jól értelmezem a törvényt az ingatlan eladása miatt az ő része csökkenthető ezzel a 8 millió forinttal? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Kiss Anikó

Tamás Mónika
2014, november 19 - 17:35

Tisztelt Kiss Anikó!

A cserepótló illetéket csak lakástulajdon vásárlásakor lehet alkalmazni, mivel az édesanyja a haszonélvezeti jogot vásárolt nem tulajdonjogot, ezért nem tudja igénybe venni a cserepótló illetékkedvezményt.

Kiss Piroska
2014, november 19 - 14:08

Üdvözlöm! 2011-ben vásároltam egy lakást 8 M Ft-ért, melyet most sikerül eladnom 10 M Ft-ért. A lakás vásárlásához hitelt vettem fel, amit most az eladásnál ki kell fizetnem kb 4 M Ft. Érdeklődnék, hogy a hitel összegét le lehet-e vonni az adófizetésnél, mert akkor nem keletkezne jövedelmem? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Kiss Piroska

Tamás Mónika
2014, november 19 - 14:23

Tisztelt Kiss Piroska!

Sajnos a hitel összegét nem lehet levonni, Önnek 2 Millió Ft adóköteles bevétele keletkezik az ingatlan eladásából, ezért a bevétel 60%-nak a 16%-át kell adóként (SZJA) megfizetnie. Azonban levonható az ingatlan adásvétele kapcsán keletkezett költségek pl: ügyvédi munkadíj, közvetítési díj, lakásvásárlási illeték stb..., melyeket persze számlával kell igazolni.

Soltész Jenő
2014, november 18 - 20:24

Feleségem és a testvére örökölt egy lakást aminek a leltárban feltüntetett értéke 5.5 Mft-volt(2012-ban) 2013 ban eladták,5,5 Mft-értékben,fele-fele arányban jutottak a pénzükhöz.Szeretnék érdeklődni,hogy kötelesek-e 2015 májusban adóíven feltüntetni ezen összeget,és kell-e szja-t fizetni? Egyébként mind ketten nyugdíjasok.Tisztelettel várom szíves válaszukat.

Tamás Mónika
2014, november 19 - 09:59

Tisztelt Soltész Jenő!

Mivel az ingatlan eladásából nem keletkezett bevételük, ezért nem kell sem az adóbevallásban feltüntetni és nem kell SZJT-át fizetniük.

LátogatóAngyal Irén
2014, november 17 - 08:24

2010-ben vásároltam, egy lakhatásra alkalmatlan, rossz állapotban lévő társasházi lakást, melyet felujitottam. Villany, viz, gáz, padlózat, stb. Ebben az évben értékesitettem, hogy meg tudjam váltani testvérem 1/4-ed tulajdoni hányadát az osztatlan közös tulajdonból. Kérdésem az, hogy mi után, és mennyit kell adóznom? Van-e méltányosság 65 éves kor felett, hatvanezer Ft nyugdijnál. Köszönettel várom válaszukat.

Tamás Mónika
2014, november 17 - 15:00

Tisztelt Látogató!

Önnek a lakás eladása után a bevétel (bevételnek a lakás vásárlási értéke és az eladási ára közötti értéket nevezzük) 30%-nak a 16%-át kell megfizetnie adóként. Természetes le tudja vonni a lakásra ráfordított, a rendelt által előírt elszámolható felújítási költségek, melyeket számlával kell igazolni.

P.Z.
2014, november 16 - 18:42

T.Szakértő! 1998.-ban férjemmel közösen vettünk egy lakást 5 m. Ft-ért.A tulajdonos a gyerekünk,mi ketten haszonélvezők voltunk.A lakást 3szorosára bővítettük,rengeteget költöttünk rá.Értéke jelenleg kb.35m Ft.Időközben kiderült,gyerekünk nem tart rá igényt,2012.-ben ajándékozással én lettem a tulajdonos,férjem haszonélvező.Legkorábban mikor adhatjuk el anélkül,hogy adót/illetéket kellene fizetnünk? Köszönöm a választ előre is.

Tamás Mónika
2014, november 17 - 14:08

Tisztelt Látogató!

Lakóingatlan eladása esetén 5 év az adózási kötelezettség. A szerzés éve és az azt követő év számít első évnek. A második, harmadik, negyedik évben időarányosan csökken az adófizetési kötelezettség. Az ötödik évtől pedig adómentes az eladás, tehát Önök 2017 január 1-től tudják adómentesen értékesíteni a lakást.

Sz. K.
2014, november 6 - 23:26

Üdvözlöm!

Érdeklődni szeretnék, hogy az alábbi esetben az ingatlan értékesítést követő adófizetési kötelezettséget mi alapján kellene kalkulálnunk:
- vásároltunk egy telekrészt adás-vételi szerződéssel (2009. szeptemberében)
- egy több lakásos társasház került felépítésre a teljes telken, természetesen a mi telekrészünkön a saját nevünkre írt építési engedéllyel
- a használatbavételi engedélyt még adott évben megkaptuk (2009. december)

Szeretnénk eladni az ingatlant, de most az alábbi kérdések merültek fel bennünk:
- mi számít a megvásárlás évének? (használatba vételi engedély kiállítása?)
- milyen vásárlási értékkel kell kalkulálni (csak a teleknek van fix ára, a ráépített lakás értékét ilyenkor mi alapján kell megállapítani)?

Segítséget előre is nagyon szépen köszönöm,
Sz. Katalin

Látogató
2014, november 4 - 17:06

Tisztelt Szakértő!
Édesapám után örököltem egy negyed házas ingatlant, melynek értékét a közjegyző 4.5 millió forintban állapította meg, s ez alapján fizettem a közjegyzői illetéket. Most el szeretném adni tulajdonostársamnak 1.000.000.- Ft-ért. Kérdésem kell majd adót fizetnem az összeg után? Válaszát várom köszönettel!

Tamás Mónika
2014, november 17 - 16:26

Tisztelt Látogató!

Mivel az ingatlan hagyatéki értéke magasabb az eladási árnál, így Önnek nem keletkezik adóköteles bevétele.

Attila
2014, október 6 - 07:48

Tisztelt szakértő! Mivel nem adóköteles az eladott
ingatlan, azért még az adóbevallásban szerepeltetni kell majd? Szerzési és eladási ár?

Kisfaludy Gyula
2014, október 1 - 17:36

T.Cím !
2005-ben vásárolt telken családi házat építettem.Most fogom eladni.HASZNÁLATBA VÉTELI
engedélyt 2012 október 1-n kaptam.HOgyan kell adóznom.
Várom válaszát

Paulerné Móni
2014, szeptember 17 - 19:43

Tisztelt Szakértő!2010-ben vásároltam egy zártkerti ingatlant 900.000ft-ér,2014-ben eladtam 3 mill. ft-ért és ezt a 3 mill. ft-ot előtörlesztettem a családi házunk jelzálog kölcsönébe.Mennyi illetéket kell fizetnem?Válaszát előre is köszönöm Paulerné Móni

EFodor
2014, szeptember 16 - 11:54

Tisztelt Szakértő !
2008-ban életjáradéki szerződéssel megszerereztem egy garázst. Most,2014-ben eladtam 1.000.000 Ft-ért. Kell utána SZJA-t fizetnem? Úgy tudom ez adómentes, azaz nincs SZJA kötelezettségem a garázs eladásból származó bevétel tekintetében, hiszen az életjáradékkal megszerzett ingatlan eladás adómentes.
Igazam van ?
Köszönöm válaszát előre is .

Látogató
2014, szeptember 4 - 22:21

Tisztelt Szakértő!
Júliusban eladtuk lakásunkat 13.1 M-ért,majd 1 hónap múlva vásároltunk egy nyaralót 10.5 M-ért.Ilyen esetben kell illetéket fizetnünk?
Válaszát előre is köszönöm.

Erzsébet
2014, augusztus 31 - 13:25

Tisztelt Szakértő!
Édesapám 2010-ben elhunyt, 2011-ben a hagyatéki eljárás során testvéreimmel közösen megörököltük a családi házát, ( Édesanyám haszonélvezeti jogot kapott ). Édesanyám is elhunyt két éve, most eladásra kerülne a családi ház. A hagyatéki eljárás során 4.2 mFt-ra volt értékelve a ház. Most 3.5 mFt-ért tudnánk eladni. Kell-e adózni a vételár után , ami természetesen hármunk között szétosztódik.
Válaszát előre is köszönöm.

Tamás Mónika
2014, szeptember 1 - 12:25

Tisztelt Erzsébet!

Nem Önöknek nem kell az ingatlan eladása után adót fizetniük, mivel a hagyatéki értéknél alacsonyabb áron adják el.

Látogató
2014, augusztus 25 - 20:36

Tisztelt Szakértő!
5 évvel ezelőtt örököltem egy lakást és most szeretném értékesíteni. A kérdésem, hogy kell-e adózzak vagy befizessek bármiféle összeget az értékesítésből befolyt összeg után. Ebben az esetben számít-e, hogy a mai napig nem oda vagyok bejelentkezve, ill. nem lakom ott.
Válaszát előre is köszönöm.

Tamás Mónika
2014, augusztus 27 - 11:44

Tisztelt Látogató!

Lakóingatlan esetén 5 év az adózási kötelezettség. A vásárlás és azt követő év számít első évnek. Az 5. évtől adómentes az ingatlan eladása. Amennyiben még nem telt el az 5 éve, akkor, ha a hagyatéki értéknél magasabb áron adja el a lakást adófizetési kötelezettsége keletkezik.

Judit66
2014, augusztus 19 - 14:00

Tisztelt Szakértő!
2014.-ben édesanyám nekem ajándékozta az egyébként 2010. óta haszonélvezeti jogommal terhelt öröklakás ingatlanát (melyet ténylegesen mindvégig magam laktam). Kérdésem, hogy ennek az ingatlannak az értékesítését követően az eladási árából vásárolt üdülő, illetve nyaraló megjelölésű ingatlan vételára közötti különbség adóköteles-e? Ha igen mi a számítási mód, illetve illetéket kell-e fizetnem? Válaszát megköszönve üdvözlettel: Judit

Sárgarózsa
2014, augusztus 19 - 09:31

Tisztelt szakértő !
Két lányom örökölt garázst édesapjuk után, lejárt az 5év , és most elszeretnék adni az ingatlant .A hagyatki szerint 2 millió a felértékelt összeg de ők csak 1,5 millióért adnák el , ebben az esetben kell-e adózniuk .
Válaszát előre is köszönöm .

Szabó Zsuzsa
2014, augusztus 16 - 09:56

Tisztelt Szakértő!

Gyermekeim , 20 és 15 évesek, örököltek édesapjuk után egy ingatlant 2013 -ban, melyet 7.8 millióra értékeltek. 10 millióért eladtunk 2014-ben. Most egy 15 milliós ház vásárlása előtt állunk.
Kell-e illetéket , adót fizetni, lévén egyik még kiskorú, másik gyerek sem kereső még.
Köszönettel
Zsuzsa

Zima Nikoletta
2014, augusztus 14 - 17:25

Tisztelt Tamás Mónika,

Én abban szeretném segítségét kérni, hogyan kell adóznom az alábbi ingatlan eladásból származó jövedelmem után: 2009-ben vásároltam magánszemélyként egy telket, melyre két lakásos ikerházat építettem eladásra. 2011-ben mindkét rész emelt szerkezetkész állapotban volt. 2011-ben sikerült az egyik felét eladnom, az után a következő évben adóztam is. Most 2014. augusztusában találtam vevőt a másik felére, amire pár napon belül kapok fennmaradási engedélyt. ( használatbavételit felfüggesztették, mivel az egyik ablaktól a szomszéd telek kerítése 2.75 méterre van ). Hogyan, miután kell adózzak ilyen esetben? Hány százalékot? Válaszát előre is köszönöm! Nikoletta

Endre
2014, augusztus 12 - 20:35

Tisztelt Szakértő! 2008-ban 1/2 rész tulajdonom lett egy lakásban.2013-ban 1/1 tulajdonos lettem öröklés és ajándékozás útján.Ha idén eladom a lakást mert másikat szeretnék venni,akkor kell e adót fizetnem-és mi után-? Válaszát előre is köszönöm:Endre

Tamás Mónika
2014, augusztus 14 - 14:16

Tisztelt Endre!

A 2008-ban szerzett tulajdoni része után már nem kell adót fizetnie. A 2013-ban szerzett tulajdoni része után amennyiben magasabb áron adja el, mint az öröklési vagy az ajándékozási értéke, akkor az örökléssel szerzett rész után a bevétel 100%-nak a 16% át kell adóként (SZJA) megfizetnie. Az ajándékozás után a bevétel 75%-át levonhatja költségnek és a fennmaradó bevétel 100%-nak a 16%-át kell szintén megfizetnie.

David
2014, augusztus 10 - 17:09

Tisztelt Szakértő!

Szüleimnek 50-50% volt egy egy ingatlanuk 30 éve vásárolták, édesapám halálával az Ő részét én örököltem meg.
Értékesítés esetén, ha jól értelmezem a szabályokat csak nekem (mint örökösnek) van adózási kötelezettségem. A hagyatéki tárgyaláson meghatározott érték és az eladási érték (amennyiben több) különbsége után kell adót fizetnem, a már említett év/százalékos módon.
Kérdésem az lenne, amennyiben az eladás után kapott pénzt ingatlan vásárlásra költöm, az adott évben, kell-e illetéket fizetnem, illetve ha kell is kapok-e kedvezményt, és ha igen a kedvezmény miként számolható?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdv. David

Tamás Mónika
2014, augusztus 14 - 12:59

Tisztelt Dávid!

Igen Ön teljesen jól értelmezi az örökölt ingatlan eladására vonatkozó adózási szabályokat.
Amennyiben az ingatlan eladása után 1 éven belül másik ingatlant vásárol, akkor az eladási ár a vételár utáni pozitív különbözet után kell 4% lakásvásárlási illetéket fizetnie. Azonban, ha Ön olcsóbb ingatlant vásárol, mint az eladott ingalant, akkor nem kell illetéket fizetnie.

Margaréta
2014, augusztus 3 - 11:32

Tisztelt Rácz Péter !Férjem után örököltem egy garázst , ez évben lejárt az 5 év , és tudomásom szerint innentől illetékmentesen eladhatom . Kérdésem , hogy az illetékmentesség a hagyatéki végzés időpontjától , vagy a földhivatali bejegyzés utáni időponttól van érvénybe . Köszönöm előre is válaszát . Ü:M:

Tamás Mónika
2014, augusztus 4 - 14:51

Tisztelt Margaréta!

Ingatlan eladása esetén adózási kötelezettsége lehet, illeték fizetési kötelezettség ingatlan vásárlás esetén keletkezik. Garázs értékesítése esetén 15 év az adózási kötelezettség, abban esetben, ha a garázs hagyatéki értékénél magasabb áron adja el és bevétele keletkezik. Az első 5 évben a bevétel 100%-nak a 16%-át kell adóként (SZJA) megfizetnie. Szerzésnek pedig az örökhagyó halálának a dátuma számít.

Kiss Vivien
2014, augusztus 1 - 17:00

Tisztelt Szakértő! 2009.-ben elhunyt anyukám után örököltem egy ház 2/18-ad részét, amelyet most értékesíteni kívánnak. Elvileg el is fogják adni 1.000.000,- Ft-ért. Kérdésem, hogy kell-e adóznom, vagy illetéket fizetnem majd az összeg után? Köszönettel: Kiss Vivien

Tamás Mónika
2014, augusztus 4 - 14:43

Tisztelt Kiss Vivien!

Amennyiben az ingatlan lakóingatlan minősítésű, akkor már nem kell adót fizetnie utána, ill., ha nem lakóingatlan, akkor ha a 2/18-ad hagyatéki értéke kevesebb, mint az eladási ára, akkor abban az esetben sem kell adót fizetnie az eladás után.

Bányai Brigitta
2014, július 25 - 23:00

Tisztelt Szakértő!
Egy családi ingatlanban 1/4 rész tulajdonos vagyok 14 éve. Ehhez kaptam 2011-ben ajándékozás útján még 1/4 részt 4.5 M. Ft. értékben. Ez az ingatlan 2014-ben eladásra került, viszont az eladási ár 1/4 része kevesebb volt, mint az ajándékozáskor kapott érték. Kell -e adóznom fenti érték után és be kell-e vallanom.
A NAV ügyfélszolgálatán azt a választ kaptam, hogy nem, az ügyvéd bizonytalan. A NAV-hoz küldött emailomra választ nem kapok, így teljesen tanácstalan vagyok.
Válaszát megköszönve: Brigitta.

Tamás Mónika
2014, július 31 - 14:00

Kedves Brigitta!

Nem kell adót fizetni és nem kell bevallania, mivel az ajándékozással szerzett tulajdoni hányadát olcsóbban adta el, mint a szerzési értéke, tehát nem keletkezett bevétele.

Fröhlich Éva
2014, július 17 - 13:46

Tisztelt Ràcz Ur!
Több,mint 20 évvel ezelött férjemmel közös 50-50%tulajdonban lévö csalàdi hàzat épitettünk.2013 szeptemberében elvàltunk. Én 2014 januàr elején vettem egy kis hàzat 6000 000 ft-ért,ami jelenleg felujitàs alatt àll.Most 2014 juliusàban eladjuk a közös hàzat 12 000 000 ft-ért,amiböl a fele az enyém. Kell-e ez utàn a 6 000 000 ft utàn adoznom? Vàlaszàt elöre is köszönöm.
Tisztelettel: Éva

Tamás Mónika
2014, július 22 - 09:43

Tisztelt Frölich Éva!

Önnek nem kell adót fizetni a családi ház eladása után, mivel nem keletkezik bevétele az ingatlan eladásból, valamint lakóingatlan eladása esetén a vásárlástól számítva 5 év, egyéb más besorolású ingatlan esetén 15 éve az adózási kötelezettség.

Zsuzsa
2014, július 16 - 12:21

Tisztelt Szakértő!
Jól értelmezem a rendeletet, hogy egy 2009-ben örökölt ingatlan eladása után származó jövedelem - mivelhogy eltelt 5 év - adómentes? Köszönöm válaszát.

Tamás Mónika
2014, július 22 - 09:32

Tisztelt Zsuzsa!

Amennyiben az ingatlan lakóingatlan, akkor Önnek az eladása esetén már nem kell adót (SZJT-t) fizetnie.

LátogatóJaloma Irén
2014, július 15 - 14:45

l5 éve vettem egy garzont 5 millió ft-t. Most el szeretném adni ugyanannyiért.Mennyi adót vagy mit kell fizetnem?Azaz milyen fizetési kötelezettségem van. Köszönettel dédi

Tamás Mónika
2014, július 22 - 09:22

Tisztelt Jaloma Irén!

Önnek az ingatlan eladása után semmilyen fizetési kötelezettsége nincs, mivel ugyanannyiért adja el, mint amennyiért vásárolta, tehát nem keletkezik bevétele. Valamint lakóingatlan eladása esetén a vásárlástól számított 5 éven belül kell adót fizetni, ha az eladásból bevétel keletkezik.

Mariann
2014, július 14 - 23:16

Kedves Mónika!

AZt szeretném kérdezni, hogy édesapám halála után az Ő nevén lévő ingatlanokat és ingóságokat (autó), hanyadrészét örökli a gyermek? Egyedüli gyermeke vagyok így azt gondoltam, hogy mindent a gyermek örököl (autót 100%-ban, ingarlanokat 100%-ban), a házastársat pedig haszonélvezet illet meg az ingatlanokra. Hagyatéki tárgyalás előtti ügyvédi konzultáció során tudtam meg, hogy a "házassági vagyonközösség" miatt a házastársat megilleti az említett hagyatékok 50% tulajdoni hágyada, miszerint a házasság alatt szerzett javak a házastársak osztatlan közös tulajdonát képezik. Valóban így van ez? Vannak kétségeim.

Látogató
2014, július 14 - 10:23

Szeretném megkérdezni,hogy a férjem nevén van a ház aki nyugdíjas, 25 éve vette jelenleg a ház eladása folyamatban és mivel van hova költöznünk nem sürgős másik lakást venni,és nem is szeretnénk elkapkodni, mennyi az az idő amíg nem köteles venni másikat adózás nélkül.És igaz-e az hogy mivel a férjem nyugdíjas nem kell adóznia, ha nem vesz másikat helyette.Köszönöm a választ.

Tamás Mónika
2014, július 22 - 09:13

Tisztelt Látogató!

Lakóingatlan eladása esetén a vásárlástól számított 5 év, egyéb más besorolású ingatlan esetén pedig 15 év az adózási kötelezettség, mivel a férje 25 évvel ezelőtt vásárolta az ingatlan, így már nem kell az ingatlan eladása után adót fizetnie.

Mariann
2014, július 10 - 18:59

Kedves Mónika!

Az előzőeket azzal egészíteném ki, hogy ha jól értelmezem a rendeletet nem kell illetéket fizetnem sem az öröklés sem az ajándékozás után.

Mariann
2014, július 9 - 23:59

Édesapám halálával örököltem 2014.ben egy lakás 1/2-ét, másik fele édesanyám nevén van. Édesanyám egyenági ajándékozással az ő részét is a nevemre íratná. Vagyis lenne egy lakásom amihez 50%-ban örökléssel és 50%-ban ajándékozással jutottam. Lakás értéke 12MFt
Kérdésem az lenne, hogy ha eladom ezt a lakást keletkezik-e adófizetési kötelezetségem. Számít-e, hogy mikor adom el?

Tamás Mónika
2014, július 11 - 23:49

Kedves Mariann!

Igen jól értelmezi a rendeletet. Egyenesági öröklés és ajándékozás esetén nem kell illetéket fizetni. Amennyiben a tulajdonjogok megszerzésétől számítva 5 éven belül adja el az ingatlant, akkor keletkezhet adófizetési kötelezettsége. Az öröklésből származó 1/2-ed tulajdoni hányada után, akkor kell adóznia, ha a hagyatéki értéknél magasabb áron adja el, tehát bevétele keletkezik. Ebben az esetben a hagyatéki érték és az eladási ár különbözete után kell adót fizetnie. Az ajándékozásból származó 1/2-ed tulajdoni hányada után pedig, úgy kell adót fizetnie, hogy az eladási árból költségként levonhatja az eladási ár 75%-át, tehát az eladási ár 25%-a (bevétel) után kell adót fizetnie.
5 éven belüli eladás esetén időarányosan kell a fentiek tükrében adót fizetnie. A tulajdonjogok megszerzésének éve és azt követő első évben a bevétel 100%-nak, a 2.-3.-4. évben a 90-60-30%-nak a 16%-át kell adóként (SZJA) megfizetnie. Az 5. évtől már adómentes az eladás.

Baltazár
2014, július 9 - 00:59

Tisztelt Szakértő!

Feleségem előző kapcsolatában közösen vásároltak egy lakást. Ez a lakás több mint 5 éve a tulajdonukban van. 18 évet éltek együtt, azonban a lakás a volt élettárs nevén van. Ebből nézeteltérés nincs, mert a viszony korrekt és bármilyen formában hajlandó elismerni, hogy közös vagyon legyen. Mi szeretnénk most lakást vásárolni, és ehhez szükségünk lenne, arra az összegre ami a feleségem része a közös lakásukból. Sajnos a volt élettárs nem tudja megvásárolni ezt a részt tőlünk, ezért a külön váláskor abban állapodtak meg, hogy Ő marad a közös lakásukban és majd ha eladta és egy önkormányzati tulajdonban lévő lakásba beköltözött, akkor kifizeti a feleségem részét. Adózni a több mint 5 éves tulajdonjog miatt már amúgy sem kell. Hogyan tudnánk lebonyolítani egy olyan ügyletet, ahol a volt élettárs szert tesz, csere/vásárlás révén egy önkormányzati tulajdonban lévő lakás bérleti jogára (nem szeretnénk megoldatlanul hagyni a lakhatását a kifejezetten jó viszony miatt, és csak akkor juthatunk a feleségem részéhez, ha ez megoldott) mi pedig a lakás felének értékét megkapjuk.

Volt olyan ötletünk, hogy mi vásároljuk meg Tőle a lakást, így lesz tőkéje önkormányzati ingatlanra szert tenni. Ezzel az a problémánk, hogy szeretnénk szocpol és fiatal házas első lakás vásárláshoz nyújtott támogatást is igénybe venni a leendő lakásunk megvásárlásához. Azonban úgy tudjuk, hogy ez esetben bizonyos ideig nem értékesíthetjük az ingatlant. Az Ő közös lakásuk mindössze 34nm, mi pedig ennél nagyobban szeretnénk élni. Így, ha ezt jól tudjuk, ez sajnos nem lehet megoldás.

Létezik valami megoldás erre a szituációra? Hiszen nem akarjuk kirakni az utcára a volt élettársat, ellenben nekünk most szükségünk lenne a lakásvásárláshoz a feleségem részének ellenértékére.

Az a megoldás, hogy Ő vásárol önkormányzati bérleti jogot kiesett, hiszen amíg lakástulajdonos, addig erre semmi esélye nincs tudomásunk szerint. Viszont a saját részéből esélytelen lenne, bármilyen egyéb lakást szerezni. Szóval ördögi körnek tűnik a szituáció de szeretnénk végre saját lakásba költözni az albérletből a baba vállalás előtt.

Válaszát előre is köszönjük.

Tamás Mónika
2014, július 10 - 11:12

Tisztelt Baltazár!

Ez valóban egy összetett, több rétű probléma, aminek megoldásában elsősorban ügyvédi segítségre lesz szükségük. Az Önök esetére nekünk, mint lakóingatlanok értékesítésével foglalkozó iroda, csak annyi ötletünk van, hogy a tulajdonosok közös megegyezésével el kellene adni a lakást és elosztani a pénzt. Így Önök pénzhez jutnak a társtulajdonos pedig nem lesz ingatlan tulajdonos, így elméletileg pályázhat önkormányzati lakásra.

Látogató jozsi
2014, június 20 - 13:52

Tisztelt Szakértő!
Eladtam egy lakást 8 M-ért,vásároltam 4 M-ért egy másikat. Ezt most el tudom adni 9 M-ért és vennék is helyette 8 M-ért egy másikat! Mindezt 1 éven belül. Hogy kell majd adóznom utánuk?
Köszönöm szépen

Tamás Mónika
2014, július 4 - 11:52

Tisztelt Látogató!

Amennyiben az első 8M-ért eladott lakását a vásárlástól számított 5 éven belül adta el és az eladásából bevétele keletkezett, tehát drágábban adta el, mint a vásárlási értéke, akkor időarányosan kell adót fizetnie. A vásárlás éve az azt követő első év esetén a bevétel 100%-nak, a 2.-3-.4.-évben a 90-60-30%-nak a 16%át kell adóként (SZJA) megfizetni az 5.-évtő adómentes az eladás. Adózási szempontból eladás esetén nem lehet beszámítani az újabb lakás vásárlási értékét.

Mártika
2014, június 16 - 17:18

Tisztelt szakértő!
A segítségét szeretném kérni ingatlan adózással kapcsolatban. Édesanyám 2012-ben elhunyt, és 3 testvéremmel közösen megörököltük az ingatlant, amiben anyukám lakott. Most úgy tűnik,hogy lenne vevő az ingatlanra, ami egy vidéki családi ház. A hagyatéki eljárás során 6 millió forintra értékelték az ingatlant, és most szintén 6 millió forintért szeretnék eladni. A kérdésem az lenne, kell-e adózunk az ingatlan után, ha igen, mekkora összeget?
Megtisztelő válaszát köszönöm!

Tamás Mónika
2014, június 17 - 10:46

Tisztelt Mártika!

Önöknek nem kell adózniuk, mert ugyanannyiért adják el az ingatlant, mint a hagyatéki értéke. Abban az esetben kellene adót (SZJA-át) fizetniük, amennyiben magasabb összegért adnák el, mint a hagyatéki értéke.

Kati
2014, június 9 - 16:52

Tisztelt Szakértő!
2013. októberében elhunyt anyósom után a párom örökölt egy házat a testvérével közösen. Anyósom része 4/6-od volt. Az apósom már 1997-ben meghalt az ő 2/6-od részét már akkor örökölték a páromék.Most 7500000 Ft-ért lenne rá vevő. Azt szeretném tudni mennyi adót kell fizetnünk, amennyiben az adás-vétel megvalósul.Továbbá azt is szeretném kérdezni, hogy a párom nyugdíját és az eladásból származó jövedelmet össze kell-e vonni? Üdvözlettel: Kati

Tamás Mónika
2014, június 16 - 17:02

Tisztelt Kati!

A 1997-ben örökölt tulajdoni hányad után már nem kell adót fizetniük. Lakóingatlan esetén amennyiben a 2013-ban örökölt 4/6-od tulajdoni hányad hagyatéki értéke kevesebb, mint a 4/6-od tulajdoni hányad eladási ára, abban az esetben a különbözet után, ha idén adják el, akkor a különbözet 100%-nak a 16%-át kell adóként (SZJA) megfizetniük. Az adóból levonhatják a hagyatéki eljárással és az eladással felmerülő (pl: ügyvédi költség, közvetítési díj), számlával igazolt költségeiket. Nem kell összevonni a nyugdíjával.

Andrea
2014, június 6 - 21:13

Tisztelt Szakértő!
2005-ben elhunyt nagyapám után 2009-ben kiderült hogy örököltem 420.000Ft hagyatéki értékű erdőt. Most megvennék 450.000Ft-ért, de a szerződésben 600.000Ft-ot szeretnének szerepeltetni. Mennyi adót kell ezután fizetni. Költségként cca 26.000Ft illeték volt. Származhat ebből hátrányom?

Tamás Mónika
2014, június 10 - 12:03

Kedves Andrea!

Nem lakóingatlan értékesítése esetén 15 év az adózási időszak. Az első 10 évben a hagyatéki érték és az eladási ár - amennyiben az eladási ár magasabb a hagyatéki értéknél - különbözete után 100% 16%-át kell adóként (SZJA) megfizetnie.

Ancsa
2014, június 2 - 19:40

Tisztelt Szakértő !
2004-ben hárman örököltünk egy házat.Apu lett a haszonélvező,2012-ben ő is meghalt.Van egy vevő aki szeretné ha az adásvételi szerződésben kevesebb összeg lenne írva mint amennyit fizet. 800.000 ft helyett 700.000 forint szerepelne a szerződésben.Ebből adódóan származna bármilyen problémánk ha aláírnánk?A részem 250.000 forint ezután kell adót fizetnem?

Tamás Mónika
2014, június 3 - 13:13

Kedves Ancsa!

Természetesen származhat problémájuk a vételárral kapcsolatban... 100.000,- Ft nem kis összeg, azonban úgy gondolom annyit nem ér meg, hogy később Önöknek vagy a vevőnek ebből problémája adódjon, azonban ez az Önök döntése...
Ha az ingatlan, amit örököltek belterületi lakóingatlan, akkor az eladásából nem keletkezik adófizetési kötelezettsége.

Ancsa
2014, június 3 - 18:51

Köszönöm válaszát kedves Takács Mónika!

Ancsa
2014, június 3 - 19:22

Elnézést, jav. kedves Tamás Mónika
Köszönöm.

Látogató Zoltán
2014, június 1 - 21:06

Tisztelt Szakértő

2010.07.12-én örököltem egy ingatlant,az öröklés értéke 6 000 000 forint volt. Most lenne egy vevőm aki megvenné 4 200 000 forintért. Nekem most van adózási kötelességem? Milyen terheim vannak az eladással kapcsolatban?
Üdvözlettel Zoltán

Tamás Mónika
2014, június 2 - 13:39

Kedves Zoltán!

Mivel az ingatlan hagyatéki értéke több, mint az eladási ára, ezért Önnek nem keletkezik adófizetési kötelezettsége.

Látogató Tibor
2014, május 29 - 11:24

T. Szakértő!
2000-ben vásároltunk feleségemmel egy házat 12mFt-ért, 50-50% tulajdon része van mindkettőnknek. Az ingatlan piaci értéke jelenleg 14mFt (közös megállapodás), 4mFt hitel is terheli még az ingatlant. Válunk, amelynek során, a feleségemtől megvásárolom a tulajdonrészét 5mFt-ért így 100% tulajonos leszek, mivel a hitelt is átvállalom és a jövőben én fizetem.
Kérdéseim:
- Feleségemnek kell-e adóznia? Változtat-e bármit ha lakást vásárol?
- Nekem kell-e illetéket vagy adót fizetnem a tulajdon szerzés után?
- Ha én tovább értékesítem a lakást, amennyiben a feleségemmel megegyezett ár felett értékesítem a lakást, az jövedelemnek tekintendő-e, és mint ilyen adózandó jövedelemnek számít?
- Egyéb körülmények hogyan tudják módosítani a fizetendő adókat ill. illetékeket, van-e valamilyen optimalizációs javaslata?

Köszönettel: Tibor

Tamás Mónika
2014, június 2 - 13:19

Kedves Tibor!

A feleségének nem kell az eladás után adózni, mert kevesebbért adja el a tulajdoni részét, mint amennyiért vásárolta.
Önnek a vásárlás után 4% illetékfizetési kötelezettsége keletkezik.
Amennyiben a vásárlástól számított 5 éven belül magasabb áron értékesíti a lakást, mint a vásárlási értéke, akkor abban esetben az jövedelemnek számít és adófizetési (SZJA) kötelezettsége keletkezik.

Látogató Tibor
2014, június 4 - 11:27

Kedves Mónika!

Köszönöm a válaszát, kérdés mennyi után kell illetéket fizetni hiszen adósságot is átvállalom. TEhát A.) a teljes lakásban szerzett tulajdion után, vagyis 7mFt után, vagy B.) a kölcsön összegével csökkentett érték után, vagyis a ténylegesen a feleségemnek kifizetett 5mFt után?
Mi van akkor ha az A.) verzió van, mint ahogy írtam eladom és tehermentesítem a lakás eladáskor, de az újjonan vásárolt lakáshoz is veszek fel kölcsönt (ugyanannyit vagy többet)?

Köszönettel: Tibor

Látogató Ágnes
2014, május 22 - 11:56

Kedves Mónika!

2011.márciusában vettem egy házat a tulajdoni hányadom 99 a páromé 1.
Most úgy néz ki eladtam..a vételi ára 16400000 ebből a hitel 11500000
14800000.-adtam el,hogy megint legyen házam veszek fel hitelt 3900000.-
Akkor most mennyit kell fizetnem és hova??

Tamás Mónika
2014, május 23 - 14:55

Kedves Ágnes!

Mivel kevesebbért adták el a házat, mint amennyiért vásárolták, ezért Önöknek nem keletkezett adóköteles bevételük.

Látogató Anita
2014, május 19 - 13:52

Tisztelt Szakértő!

2013-ban, válásom után vásároltam egy házat 6 millió önrésszel és 10 millió hitellel. Az élettársam most szeretne tőlem tulajdonrészt vásárolni kb. 7 millió forintért (ebből 3 millió önrész és 4 millió fundameta hitel lenne, amit közösen fizetnénk tovább). Egyszer már kifizettem közel fél millió forint illetéket, nem szeretnék még milliós adót is fizetni. Ugyanakkor a páromnak ingatlant kell vennie a pénzből (szocpol is van benne, amit addig zárolnak), én pedig szeretném a 10 milliós banki hitelt csökkenteni.
Mi ebben a bonyolult helyzetben a legjobb megoldás?
Köszönettel: Anita

Bodák Melinda
2014, május 18 - 19:28

Tisztelt Hölgyem/Uram!
2013ban eladtam egy öröklésből származó ingatlan részemet 1 500 000 ft-ért a hugomnak. Illetéket 60 000 ft-ot ő fizette be.
- nekem bele kell tennem az eladást az szja bevallásomba? Ha igen, hova?
- kell adót fizetnem utána? (Nem vásároltsm helyette semmit)

- testvéremnek szja bevallásába hova kell írni a vétel összegét illetve a befizetett illetéket?

Köszönöm!

LátogatóZsolt
2014, május 16 - 10:06

Az előzőekben leírt eladott lakást még jelzálog is terhelte, amit ki kellett fizetni. Ez levonható a vételárból?

LátogatóZsolt
2014, május 16 - 10:00

Tisztelt Uram/Hölgyem!
2003-ba kötöttem 1 eltartási szerződést. 2012. októberében elhunyt az eltartott 2012 októberében. 2013. októberben eladtam az ingatlant. Mi után kell fizetni az adót? Válaszát köszönöm szépen!

Tamás Mónika
2014, május 19 - 16:37

Tisztelt Zsolt!

Az eltartási szerződés egy speciális eset, irodánk első sorban ingatlan érékesítéssel és bérbeadással foglalkozik. Az Ön esetében célszerű lenne egy erre szakosodott jogi szakemberhez fordulnia.

Varga István
2014, május 15 - 23:03

Elnézést, az előzőhöz:
25MFt-ért értékesítem!

Varga István
2014, május 15 - 23:01

Tisztel Uram/hölgyem!

Ismételten a segítségüket kérném!
2 nagyon fontos kérdéssel zavarnám:
1.)
2008-ban vásároltunk, akkori párommal 300eFt-ért egy tárolót, majd 2010-ben az ő részét 100eFt-ért megvettem.
Most eladnám 200eFt-ért vagy 250eFt-ér.
Melyiket válasszam, hogy ne kelljen adóznom!

2.)
Lakást vásároltunk 2008-ban 25.6MFt-ért, majd 2010-ben az ő részét 5.9MFt-ért megvettem, vagyonközösség megszüntetése címen és a HITELEKET, minden járulékot is átvállaltam.
Most a napokban értékesítem az ingatlant ingatlanirodán keresztül, mennyi lesz az adókötelezettségem?
Válaszát köszönöm szépen!

Tamás Mónika
2014, május 16 - 12:47

Tisztelt Varga István!
1. Amennyiben kevesebbért adja el a tárolót, mint a szerzési értéke abban esetben nem kell adót fizetnie.
2. kérdésére a korábbiakban már válaszoltam.

Éva
2014, május 15 - 11:35

Tisztelt Rácz Úr!
2013-ban eladtam egy szántóföldet, ebből az összegből vásároltam (hitel segítségével) egy lakást. Kell-e adót fizetnem a szántóföld után?

Tamás Mónika
2014, május 16 - 13:36

Kedves Éva!
Az adózás a vétel időpontjától és a szerzési értéktől függ. Fontos tudnia, hogy nem lakóingatlan esetén az adózási időszak 15 év. Szántóföld eladása és adózása speciális szabályok szerint működik, ezért érdemes erre specializálódott szakembert felkeresnie.

Zsófi
2014, május 15 - 04:56

Ingatlan közvetitőn keresztül eladtam (volna)2011-ben örökölt lakásomat. Foglalót adtak (700 ezer ft.)és ugy volt, 3 hónap mulva fizetik a maradék vételárat. Nem tudtak fizetni, igy a foglaló egy része (az ingatlanos dijának kifizetése után) nálam maradt.
Most ujra vevő jelentkezett, ha most sikerül eladni, akkor az első "próbálkozás" ingatlan közvetitői diját is leírhatom majd az öröklés és az eladás közötti adókötelezettségemből, vagy csak a 2.(remélhetően sikeres)"eladás"közvetítői díját?
Köszönöm, ha válaszolna.
Zsófi

Tamás Mónika
2014, május 16 - 12:57

Kedves Zsófi!
Az első sikertelen eladás közvetítési díját nem vonhatja le az adófizetési kötelezettségéből.

H. Győző
2014, május 14 - 18:13

Tisztelt Rácz Úr!
Kérdésem a következő:
2007-ben (kiskorú által)örökölt zártkerti ingatlan 2013-as eladásakor, az illeték fizetési határozaton szereplő:
Hagyatéki teher és a haszonélvezet minuszos tételeivel,valamint az ingatlan adóval csökkenthetem az adó alapját? (a 10%-on, és az illeték mértékén felül)
Tisztelettel köszönöm a válaszát!
H. Győző

Tamás Mónika
2014, május 16 - 10:41

Tisztelt Győző!
A leírtak alapján nem értelmezhető, hogy a hagyatéki teher és a haszonélvezet minuszos tételei alatt mit ért. Örökléssel kapcsolatos kiadások (pl: öröklési illeték, hagyatéki eljárás költségei stb.) levonhatók. Egyéb más költség jelen esetben ingatlan adó nem vonható le.

H. Győző
2014, május 16 - 16:16

Tisztelt Mónika!
Köszönöm a válaszát.

Károly
2014, május 14 - 14:39

Tiszteletem!
A kérdésem az lenne, hogy az ingatlan műszaki szintjének növelésébe minden nemű felújítás beletartozik? Akár az egész lakás felújítása is? Fürdőszoba, konyha stb. Mert a fenti cikkben, olyanok szerepelnek ami inkább gazdaságossági szemponból növeli az ingatlan értékét. Pl fűtéskorszerűsítés, nyilászárók. Köszönöm szépen!

Tamás Mónika
2014, május 16 - 10:55

Tisztelt Károly!
A jelenleg érvényben lévő SZJA törvény az értéknövelő beruházás az alábbiak szerint definiálja "ingatlan átruházása esetében az átruházást megelőző 24 hónapon belül és az átruházásról szóló szerződés szerinti bevételnek az 5 százalékát meghaladó az ingatlan állagmegóvás céljából történt". Természetesen a kiadásokat számlával kell igazolni.

Látogató Mariann
2014, május 13 - 06:55

T. Rácz Úr!
2006-ban a férjem 1/2 Lakás részét banki hitelt felvlve megvettem ( válás miatt ).
2013 áprilisában eladtam és az eadás teljes összege a banké lett így nem keletkezett bevételem (csak kiadásom).
Kérdésem be kell e vallanom ilyen esetben a lakás eladást, és ha igen milyen formában???
Válaszát köszönve,
Tisztelettel: N. Mariann

Tamás Mónika
2014, május 13 - 13:55

Kedves Mariann!
Önnek arra való tekintettel nem kell adót (SZJA-t) fizetnie és az adóbevallásába feltüntetnie a lakás értékesítését, mert 2008 óta a korábbi 15 évről, 5 évre csökkent az ingatlan átruházásból származó jövedelem adómentessé válása.

Sz. Veronika
2014, május 12 - 15:14

Kedves Mónika!
1987-ben vásároltam egy 35 nm-es garzon lakást. Feltétlenül szükségen volt egy nagyobb területre, ezért 2011-ben vettem egy 53 nm-es panellakást, amelyre 4,5 millió Ft hitelt vettem fel. A garzont eladni abban az évben és azóta sem tudtam. Most úgy néz ki, talán lenne rá vevő. Az érdekelne, hogy eladás esetén mennyi adó terhelne, ha kb. 5,8 millió Ft bevételhez sikerülne jutnom az eladásból. (Abból fizetném vissza az általam felvett hitel összegét.)

Üdvözlettel: Sz. Veronika

Tamás Mónika
2014, május 13 - 12:53

Kedves Veronika! 2008 óta a korábbi 15 évről, 5 évre csökkent az ingatlan átruházásból származó jövedelem adómentessé válása, ezért Önnek az 1987-ben vásárolt és most eladásra kerülő garzonlakása után már nem kell adót (SZJA-t) fizetnie.

zsófi
2014, május 12 - 14:07

üdvözlöm érdeklődnék ha egy 4 en örökölt ingatlant kiadtam albérlrtbr mivel nem tudtuk eladni még és így próbáltam a költségeket csökkenteni érdekelne kit illet az albérletpénz ha a 4 örökös közül 2 csak akkor jött a házhozmikor eladásra került addig ott semmit nem tett nem mozdított válaszát köszönöm

Tamás Mónika
2014, május 13 - 12:40

Kedves Zsófi!
A bérleti díj összege az összes örököst a tulajdoni hányadrésze arányában megilleti. Természetesen a lakással felmerült költségek is...

Varga István
2014, május 9 - 00:00

Tisztelt Rácz Úr!
Adásvételivel 2008-ban vásároltunk feleségemmel egy lakást, melyet csak 2009.07.06-an jegyeztek be 1/2 1/2 arányban nevünkre. A lakás ára 25.6mft volt.
2010.02.02-vel házassági vagyonközösséget megszüntetve 5.9mft-ert megvásaroltam a részét. Az ingatlant a jövő héten 26mft- ert értékesítem (ingatlan irodán keresztül) melyből még a hónapban új ingatlant veszek. Kérdezem hogy kötelezve vagyok SZJA fizetésére az eladásból?
Valamint: az SZJA számításánál az adásvétel ideje vagy a földhivatali érkeztetés számít?
Tisztelettel és köszönettel: István

Tamás Mónika
2014, május 9 - 18:59

Tisztelt Varga István!
Adózási szempontból a földhivatali érkeztetés dátuma számít szerzésnek, ezért amennyiben 2008-ban lett benyújtva az adásvételi szerződésük az akkor szerzett 1/2-ed tulajdoni hányada után már nem kell SZJA-t fizetnie. A 2010-ben szerzett 1/2-ed tulajdoni hányada után a szerzési összeg (5,9 M Ft) és az eladási ár 1/2-ed része között keletkezett árkülönbözet 30%-nak a 16%-át kell SZJA-ként megfizetnie.
Költségként levonható a lakásvásárlási illeték, az ingatlan iroda közvetítési díja, valamint az ügyvédi munkadíj is. Természetesen amennyiben ezeket hitelesen számlákkal tudja igazolni.

Látogató Viktória
2014, május 6 - 11:10

Tisztelt Rácz Úr!

6 éve vásároltam egy ingatlant, amit egy hónapja eladtam. Mivel az ország déli részén lent vannak a lakás árak csak olcsóbban tudtam, mint amennyiért vásároltam. Egyelőre nem tervezek másik lakást venni. Kérdésem az lenne, ilyen esetben ha a befolyt összeget nem forgatom vissza egy másik ingatlanba, mekkora adóval kell számolom?
Válaszát előre is köszönöm!

Tamás Mónika
2014, május 6 - 21:17

Kedves Viktória!
Mivel az eladási ár kevesebb volt, mint amennyiért vásárolta az ingatlant, ezért Önnek nem keletkezett adóköteles bevétele.

Edy
2014, május 5 - 17:03

Tisztelt Rácz Úr!
Örököltem egy ingatlant 2011-ben, 2013-ban eladtam, az abból származó összeget egy kertes házba fektetjük be. Kérdésem az lenne, hogy a májuas 20-ig benyújtott adóbevallásban hogy kell majd szerepelnie, mivel május 20-án lesz az utolsó kifizetés és utána kerül a tulajdonunkba????!!!!!!! válaszára várva maradok tisztelettel

Matulay Árpád
2014, május 16 - 10:53

Tisztelt Edy,

Örökölt ingatlan esetén a hagyatéki eljárás során megállapított összeg a szerzési érték, ha annál magasabb áron adta el akkor SZJA fizetési kötelezettsége van abban az esetben is ha a pénzből másik ingatlant vásárolt.
Egy éven belüli ingatlan vásárlásnál viszont illeték kedvezmény vehető igénybe.

Rita
2014, május 5 - 14:24

Tisztelt Rácz Úr!
201O-ben harmad magammal örököltem egy ingatlant, melynek a forgalmi értékét az illetékhivatal 1,5 millió forintban állapította meg, mely összeg után a részemre kiszabott illetéket megfizettem. 2013-ban 900 ezer forintért adtuk el a lakást. Az lenne a kérdésem, hogy valóban úgy van-e, hogy amennyiben a hagyatéki érték magasabb mint az eladási érték összege, abban az esetben nem kell adót fizetni, illetve a másik kérdésem az lenne, hogy ettől függetlenül kell-e adóbevallásban szerepeltetni? Ezt azért kérdezem, mert egyébként nem lenne szükséges adóbevallást készítenem, mivel nem volt adóköteles jövedelmem 2013-ban, csak nyugdíjat kaptam. Köszönettel,Rita

Látogató
2014, május 6 - 08:50

Nem, nem kell. De ez le is van írva a cikkben is.

Batomi
2014, május 5 - 07:22

Tisztelt Rácz Úr!
5M-ért eladtam egy 15 éve vásárólt ingatlant. A pénzt lányomnak ajándékoztam aki 12M-ért vásárolt egy lakást. Érdemes és lehet e ajándékozási szerződést csinálni illeték csökkentése érdekében?
Köszönettel: Batomi

Tamás Mónika
2014, május 19 - 16:10

Tisztelt Batomi!

Illeték kedvezménnyel, akkor lehet élni, ha valaki vásárol egy ingatlant és a vásárlás előtt vagy után 365 nappal egy másik ingatlant elad.

Látogató
2014, május 4 - 00:43

Tisztelt Rácz úr!

2013-ban Gyeden voltam. Ebben az évben vásároltam egy ingatlant és egy éven belül, de 2014-ben eladtam a régi ingatlant (ami már 9 éves). (Az értékesített ingatlan vételárát 2013-ban egyenlítették ki, nem elírás.) Be kell adnom 0-ás adóbevallást? Tudna segíteni mit kell figyelembe venni?
Köszönettel: Adria

Tamás Mónika
2014, május 16 - 14:27

Kedves Adria!

Az eladott ingatlan után Önnek nem keletkezett adóköteles bevétele. Amennyiben 2013-ban nem keletkezett egyéb adóköteles bevétele, abban az esetben nem kell 0-ás igazolást beadnia.

László
2014, május 1 - 23:22

Tisztelt Rácz Úr,
1999-ben 2M-ért vásárolt nyaralót 2013-ban eladtam 8M-ért. Édesanyám haszonélvező volt melynek értéke nem volt definiálva az adásvételi szerződésben. Kérdésem hogy a haszonélvezőnek van-e adófizetési kötelezettsége? Ha igen akkor a haszonélvezeti jog értékét amely után adózni kell hogyan kell meghatározni?
Köszönöm,
László

Tamás Mónika
2014, május 8 - 11:37

Tisztelt László!
Megfelelő és korrekt válaszadáshoz e témában sokkal több és részletesebb információra, valamint erre szakosodott szakemberre van Önnek szüksége. Egyébiránt főszabály szerint a haszonélvezeti jog, mint vagyoni értékű jog önálló forgalmi értékkel bír, ezért vételnél az illetékszabályozás, eladásnál pedig a SZJA szabályok alapján kell eljárni.

Márton
2014, április 28 - 23:48

Tisztelt Rácz Úr!
2012-ben édesapám, halála után a hagyatéki tárgyaláson, Édesanyám lemondott tulajdon jogáról részemre, de özvegyi haszonélvezeti joga maradt a lakáson. Ha az ingatlan 5 éven belül eladásra kerül, és az árból kisebb értékű ingatlan vásárlás valósul meg, akkor hogyan alakul az adózás? A tulajdonos és haszonélvező is adózni köteles az eladás után? Illetéket is kell fizetni ? köszönettel

Rácz Péter
2014, április 29 - 15:49

Kedves Márton,

amennyiben kevesebbért adja el a lakóingatlant mint a szerzési (hagyatékban megállapított érték) akkor adót fizetni nem kell utána.
A haszonélvezeti jog mint vagyoni értékű jog eladásánál az általános szabályozás szerint kell adózni, ha annak megváltása után pozitív értékkülönbözet keletkezett a többlet adóköteles.
Az illetékszabályozás szerint amennyiben az eladás előtt vagy követően egy évben megtörténik a vétel és a vételár kisebb mint az eladási ár abban az esetben illetéket nem kell fizetni.

Krisztián
2014, április 28 - 15:25

Tisztelt Rácz Úr!
Azzal a kéréssel fordulok önnhöz, hogy 2012-ben testvéremmel édesapámtól örököltünk 1db ingatlant, melynek a hagyatéki értéke 3.120.000Ft. 2013-ban ezenösszegen részletre értékesítettük az ingatlant. Van-e adófizetési kötelezettségem. Köszönöm

Látogató
2014, május 16 - 10:44

Néha sajnos legjobb akaratunk ellenére is előfordul, hogy rossz források információi alapján válaszolunk ezért az ÖRÖKLÉSSEL SZERZETT INGATLAN ELADÁSÁVAL kapcsolatos adózásról helyesbítést kell közöljünk:

Öröklés esetén a szerzési értéknek a hagyatéki végzésben szereplő értéket kell tekinteni és adózni abban az esetben kell, ha az eladási ár ennél magasabb!

Matulay Árpád

Matulay Árpád
2014, május 16 - 10:30

Tisztelt Krisztián,

amennyiben az eladási ár ugyanannyi mint a szerzési értke, úgy nincs adófizetési kötelezettség és az adóbevallásban sem kell külön szerepeltetni. A részletfizetés e tekintetben nem számít.

Rácz Péter
2014, április 28 - 22:41

Tisztelt Krisztián,

Amennyiben az öröklés illetékmentes volt abban az esetben az eladási ár 75%-át levonva a maradék 25% adóköteles lesz. Természetesen a tulajdoni hányadok arányában, de 16 % Szja befizetési kötelezettség van. Amennyiben kiszabtak illetéket abban az esetben nem kell adózniuk, mivel a szerzési érték és az eladási ár egyenlő, így jövedelmük nem keletkezett.

Üdvözlettel:

Matulay Árpád

István
2014, április 27 - 22:31

Kedves Rácz Úr! 2000-ben egy nem egyenesági rokonom, végrendelet útján rámhagyományozta egy üres, osztatlan belterületi telek 45%-os tulajdonrészét. A telek további 55%-át 2012-ben sikerült elbirtokolnom. Az örökölési érték akkor 1.5 millió ft volt, az elbirtokolt részt pedig nagyjából 3 millióra becsülték. Tekintettel arra, hogy nincs energiám továbbra is kaszálni és rendben tartani a területet és eladom mondjuk 10 m ft-ért, mennyi adót kell utána fizetnem. Hogyan kell ezt kiszámolni? Várom megtisztelő válaszát, István.

Rácz Péter
2014, április 28 - 22:41

Tisztelt István,

Amennyiben az örökléskor kellett illetéket fizetnie abban az esetben a hagyatéki végzésben szereplő összeg a szerzési érték és a 45% tulajdonrész eladása 15 évig csökkenő mértékben adóköteles úgy, hogy a szerzéstől számított öt évig a többlet 100% után kell adót fizetni a 6. évtől kezdve évente 10%-kal csökken az adóköteles rész. Idén a többletjövedelem 10%-a után kell szja-t fizetni (16%) jövőre már ez a tulajdonrész adómentes.
Nem egészen tiszta, hogy az „elbirtokolt” mit jelent, tulajdont vétellel, ajándékozás vagy öröklés útján lehet szerezni. Amennyiben örökléssel szerezte és a hagyatéki végzésben szerepel az érték abban az esetben ugyanúgy kell számolni mint a másik tulajdonrésznél tehát a szerzéstől (2012) számított első 5 évben a többletjövedelem 100%-a után kell 16 % szja-t fizetni, a 6. évtől kezdve 10%-konként csökken.

Üdvözlettel:

Matulay Árpád

Látogató Nádor
2014, április 26 - 14:58

Tisztelt Rácz Úr! 2013-ban édesapám vásárolt egy ingatlant, melyen nekem volt haszonélvezeti jogom.Az ingatlant korszerűsítettük/fürdöszoba kialakítása. stb./, de sajnos el kellett adnnk, mert édesapám nem bírta a lépcsőzést. Az ő adózásával tisztába vagyok, de hogyan adózok én utána, mint haszonélvező? Előre is köszönöm válaszát, üdvözlettel: Nádorné

Rácz Péter
2014, április 28 - 22:43

Kedves Nádorné,

Az szabályozás nem tesz különbséget, pontosabban egyformán kezeli a ingatlantulajdont valamint a hozzá kapcsolódó vagyoni értékű jogot mint haszonélvezeti jogot. Így az adózás számítása gyakorlatilag ugyanúgy történik mintha ingatlant venne és eladna. A vagyoni értékű joga eladási ára magasabb mint a vételára volt akkor ugyanúgy időarányosan a 16 % szja befizetési kötelezettség áll fenn.
A felújítási költségek beszámítása azonban nem egyértelmű mivel egyrészt csak a számlával igazolt tételeket lehet és csak az ún. értéknövelő beruházásokat mint az alapterület növelés vagy fűtéskorszerűsítés, viszont egyértelműen levonható az ügyvédi költség.

Üdvözlettel:

Matulay Árpád

Ági
2014, április 26 - 10:45

Kedves Rácz Péter!
Köszönöm, gyors válaszát, én is így gondoltam.
Üdv.: Ági

Szilágyi Zsolt
2014, április 25 - 21:52

Tisztelt Rácz Péter!

A következő kérdésem lenne Önhöz. Ingatlant örököltöm és ezt szeretném értékesíteni. Az ingatlanért kapott pénzösszeget csak másik ingatlan vásárlására lehet fordítani? Ingóságra, autóra stb. lehet költeni az ingatlan után kapott pénzt?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Szilágyi Zsolt

Rácz Péter
2014, április 26 - 14:14

Kedves Zsolt,
Az eladásból származó jövedelmét, adózás után, akár a "piros páratlanra" is költheti, vagy a fent felsoroltak bármelyikébe is fektetheti!

Látogató - Emma
2014, április 25 - 17:47

Köszönöm és folytatom. A lakást eladtam az első részben közöltek szerint.Nem voltam biztos benne, hogy melyik évben számítjuk a jövedelemszerzést, mivel 2013-ban csak előleget kaptam. Abban bíztam, hogy ha 2014 az érvényes a jövedelemszerzésre, akkor nem is kell SZJA bevallást készíteni, mert 2009-től a lakás 100 %-ig az enyém volt, az ajándékozás folytán s így 5 év után 0 % a számított összeg.Válasza szerint rosszul gondoltam. Köszönöm így is.Emma

Zádori Judit
2014, április 25 - 13:40

2006-ban vásárolt lakásomat 2013-ban (tehát a szerzést követő 5 éven túl) adtam el. Az világos, hogy személyi jövedelemadót nem kell a bevétel után fizetnem, de meg tudj-e valaki mondani, hogyy KELL-E SZEREPELTETNEM EZT AZ ÖSSZEGET VALAHOL AZ ADÓBEVALLÁSBAN? Előre is köszönöm.

Látogató - Emma
2014, április 25 - 09:44

Tisztelt Rácz Péter úr !
Legelőször azt kérdezem, hogy mi számít a megvásárlás évének,amikor az adás-vételi szerződész megkötöm / előleg fizetéssel, 2013-ban/ vagy, amikor a teljes kiegyenlités történik /2014 febr./ és a tulajdon bejegyzés a vevő nevére/2014 március/
A másik kérdésem: A régen vásárolt lakásingatlan 5o-5o%-os tulajdonban volt 2009-ig, akkor a férjem nekem ajándékozta az Ő részét a haláláig tartó haszonélvezettel.Az első kérdés függvényében kell nekem egyáltalán adót fizetnem ? Az öt év hogyan érvényesül ? Köszönettel, Emma

Rácz Péter
2014, április 25 - 10:10

Kedves Emma,
A vásárlás éve, a vonatkozó adásvételi alírásának éve
Nem értem a második érdését az első vonatkozásában! Az ajándékozott ingatlan eladta, vagy ...?!?!?
A fenti cikkünkben részletesen le van írva mikor kell adót fizetni!
Másik cikkünk, ami nagyon fontos lehet Önnek: http://www.lagunaingatlan.hu/miirtuk/mikor-kell-adozni-es-mikor-illeteke...

Ági
2014, április 24 - 22:09

Kedves Rácz Péter!
A következő kérdésben szeretném segítségét kérni.
2012-ben örököltem egy ingatlant, nagymamámtól, 2013-ban értékesítésre került. Van adófizetési kötelezettségem? A családi kedvezmény érvényesíthető ingatlan értékesítéssel kapcsolatban? Előre is köszönöm válaszát.Üdv.:Ági

Rácz Péter
2014, április 24 - 22:42

Kedves Ági,
Ez attól függ, hogy mennyi volt a hagyatéki érték, és mennyiért adta el?
Ha többért adta el mint amennyi a hagyatéki érték, akkor van adófizetési kötelezettsége, ha kevesebbért, akkor nincs!
Ingatlanértékesítéssel kapcsolatos adózássnál nem létezik családi kedvezmény!

Zsóka
2014, április 24 - 18:16

Kedves Rácz Péter!

Ingatlan értékesítésekor, ha az eladási árból levonva a "szerzéskori értéket" és a költségeket (hagyatéki eljárás díja, átírás díja) negatív eredményt kapok, kell-e szerepeltetni az adóbevallásomban?

Köszönettel:
Zsóka

Rácz Péter
2014, április 24 - 21:15

Nem kell szerepeltetni ha adózási kötelezettsége!

Látogató
2014, április 23 - 20:10

Kedves Rácz Úr! Nagyon jó lenne, ha tudna nekem tanácsot adni.. Két fiam 1 éve ajándékozással hozzájutott 1-1 lakáshoz. Idén a nagyobbik fiam nősül, párjával nagyobb lakást vennének, így értékesítenénk az egyik lakást, mégpedig a kisebbik fiamét (a nagyobbik fiam lakását szeretnénk megtartani). Járható út-e, ha eladjuk a kisebbik fiam lakását, azt a pénzt beleforgatná a fiatal pár új otthonukba, és a nagyobbik fiam az ő ajándékba kapott lakását elajándékozná a kisebbik fiamnak (illetve az egyenes ág miatt előbb nekem, majd én a kicsinek). Ha 8 m-ért eladjuk a kicsi lakását (ennyi szerepel az ajándékozási szerződésben is), és 14 m-ért vesznek lakást a nagyobbik fiamék, ami 1/2 -1/2 részben lesz a férjé, ill a feleségé, kb mennyi adót és illetéket kell fizetnünk? Nagyon köszönöm, ha válaszol, fontos lenne.

Adria
2014, április 23 - 15:58

Tisztelt Rácz Úr!
Családi házunk eladása után kell adóznom,ha az eladás értékét most épülő házunkba fektetem bele?
Válaszát előre is köszönöm!

Rácz Péter
2014, április 23 - 17:41

Nincs köze az ingatlan eladási adózási kötelezettségükhöz, hogy a bevételt mire fordítják!

Anikó
2014, április 23 - 12:47

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Fiam tavaly egyenes ágon történő ajándékozással kapott ingatlant. Az idén értékesíteni szeretné másik lakás vásárlása miatt. 8,5 millió volt a szerződésen, 8 millióért menne el. Kb mennyi adót kell fizetnie? Nagyon köszönöm, ha válaszol..

Tamás Mónika
2014, május 6 - 16:46

Kedves Anikó!
Az eladási ár 75%-a vonható le költségként, tehát az eladási ár 25%-a után kell 16% Személyi Jövedelem Adót fizetnie.

Adree
2014, április 23 - 10:51

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretnék érdeklődni, hogy 2007 ben vásároltam egy garázst 500.000 Ft-ért amit 2013-ban eladtam 600.000 ért. Kérdésem, hogy kell e adózzak a különbözet után és hogy azt hol és hogyan kell feltüntessem az adóbevallásomba. Más jövedelmem nem volt 2013-ra.
Válaszát előre is köszönöm.
Üdv Adree

Rácz Péter
2014, április 24 - 10:59

Kedves Adree,

Nem lakóingatlanok eladása esetén az adómentessé válás időszaka 15 év úgy, hogy az első 5 évben (2008-2012) a teljes 100% jövedelem után meg kell fizetni a 16% személyi jövedelemadót, azt követően pedig évente 10 %-kal csökken az adó alapja. E szerint Önnek a nyereség 90%-ának a 16%-át kell befizetni és a májusban beadásra kerülő adóbevallásban kell jelezni, hogy bevétele keletkezett.

Üdvözlettel:

Matulay Árpád

Pupi
2014, április 22 - 21:44

Tisztelt Rácz Péter Úr!
Feleségemmel 2011.__ben vásároltunk egy lakást 14.000.000 Ft_ért.
A tulajdonrészünk 50_50
Mivel megromlott a viszonyunk úgy egyeztünk meg, hogy megvásároljaca részemet 6.300.000 Ft_ért oly módon, hogy több részletben teljesíti a tartozását :2014.12.31. napjáig.
Én a közeljövőben veszek a barátnőmmel egy 9.000.000 Ft forgalmi értékű ingatlant, melynek 50_50 leszek tulajdonosa.
A kérdésem az, hogy a fentiek tükrében milyen módon kell adóznom vagy illetéket fizettem.
Előre is köszönöm a válaszát...

Rácz Péter
2014, április 22 - 22:08

A fent leírtak alapján nem keletkezik sem adófizetési, sem illetékfizetési kötelezettsége!

Rácz Péter
2014, április 22 - 22:08

A fent leírtak alapján nem keletkezik sem adófizetési, sem illetékfizetési ötelezettsége!

Látogató Bambi
2014, április 22 - 17:54

Kedves Racz Peter!

Olvasva a hozzaszolasokat kiderult szamomra hogy 2007-ben vasarolt majd 2013-ban olcsobban eladott lakasom utan nincs jovedelemado fizetesi kotelezettsegem.
A kerdesem az hogy az SZJA nyomtatvanyon sem kell a lakaseladast feltuntetnem?
Mas jovedelmem otthon nem volt 2013-ban. Kulfoldon dolgozom.

Valaszat elore is koszonom.
Udvozlettel: Bambi

Rácz Péter
2014, április 22 - 20:36

Jól gondolja ... nem, nem kell feltüntetni, ha nem keletkezett SZJA-ja!

Ancsika
2014, április 22 - 13:41

Tisztelt Rácz Péter Úr!
Párommal 2011-ben vettünk egy házat 5.500.000.- Ft-ért. 2.000.000.- Ft saját erő és 3.500.000.- Ft hitelből. A tulajdoni jog 50-50%-ban került bejegyzésre. 2013-ban az én 50 %-os tulajdonjogomat eladtam a páromnak 2.000.000.- Ft-ért. (Jelzem sem házastársak, sem élettársak nem voltunk.) Olvastam, hogy amennyiben ugyanannyiért, vagy kevesebbért értékesítünk egy házat, mint amennyiért vettük, akkor nincs adófizetési kötelezettségem. Az én esetemben is igaz ez? Nem számít, hogy a ház egy része hitelből került kifizetésre? Ön szerint van e adófizetési kötelezettségem? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Ancsika

Rácz Péter
2014, április 22 - 21:00

Nem keletkezett adófizetési kötelezettsége, azonban a párjának keletkezik illetékfizetési kötelezettsége!

kimlaaa
2014, április 22 - 12:57

Tisztel Rácz Péter Úr!
Ismerősöm 2006-ban kapott egy garázst a nagymamájától. Ezt 2013. szeptemberben eladta, majd az így szerzett összeget 2013. októberében befektette egy lakásba, amit a vőlegényével együtt, közösen vettek. A kérdésem a következő: kell-e adót fizetnie a garázseladás után, illetve kell-e illetéket fizetnie az ingatlanvásárlás után? Vagy a kettő nem köthető össze? Válaszát előre is köszönöm! Cecília

Tamás Mónika
2014, május 8 - 13:03

Tisztelt Cecília!
A garázs eladása mivel nem lakóingatlan, ezért 15 évig adóköteles az értékesítése, melyet 2014. május 20.-ig kell az adóbevallásában bevallania. Sajnos a garázs eladása és a lakás vásárlása nem köthető össze lakásvásárlási illeték kedvezmény szempontjából, mivel nem lakóingatlant adott el az ismerőse. Tehát a megvásárolt lakás után a vételárból ráeső tulajdoni hányad arányában 4% illetéket kell megfizetnie.

Ebedli László
2014, április 22 - 12:05

Tisztelt Rácz Úr!
Eladtam április 16-ai szerződéskötési nappal egy üzlethelyiséget, mely után SZJA fizetési kötelezettségem keletkezett. Az eladásból származó teljes vételárat egy lakóingatlan megvásárlására fordítottam, melynek szerződéskötési napja korábbi dátumra, március 29-re esett (az üzlethelyiség eladása sajnos elhúzódott). Kérdésem, hogy az SZJA fizetési kötelezettségem mindenképp fenn áll, vagy a két ingatlan adás-vételét összefüggésbe tudom hozni úgy, hogy ne kelljen az eladás után SZJA-t és/vagy a vásárlás után illetéket fizetnem.
Köszönettel: László

Rácz Péter
2014, április 22 - 12:11

Sajnos egyiket se tudja a másikkal semmilyen tekintetben összehozni!
Az adózás nincs összefüggésben azzal, hogy a bevételt utána (vagy előtte) mire költi, illetve
illeték tekintetében is rossz hírem van, mert az illeték kedvezmény csak lakóingatlanok között érvényes!
Egy eladott lakóingatlanba egy vett lakóingatlan számít bele, ha az egyik egy üzlethelyiség, akkor külön külön lehet figyelembe venni, nem összevonható!

Jutka
2014, április 16 - 06:45

Tisztelt Rácz Úr!
Bonyolult ügyünk miatt kérnék segítséget,most sikrült megszereznünk az ajándékozási szerződét a férjem ingatlanjához...
2012 decemberében,férjem ajándékozási szerződéssel,kapott egy családi házat az apjától,a szerződésben 15 millió ft szerepel,melyen kikötés,hogy a haszonélvezeti jog, 3 millió ft...
2014 februárban,eladtuk a családi házat,12,2 millió ft-ért,apósomnak kifizettünk 2,44 millió ft-ot... A maradék 9,760 millió ft-ból adóznunk kell a nav felé,még 390 ezer ft-ot...Ezt a nav-nál mondták nekünk...Kérdésem az lenne...Az eladási összegből,tulajdonképpen 9,370 millió ft-unk marad...ebből szeretnénk venni másik családi házat,6 millió ft értékben...kell-e a megvásárolandó ház után illetéket (4%) fizetni?? és a fennmaradó összeg után kell-e adót fizetnünk?? jobban járunk-e,ha a megvásárolandó házra ,nagyobb összeget írunk???....és esetleg,ha úgy döntünk,nem veszünk másik házat,akkor kell-e adóznunk az egész összeg után ...?????Nagyon várjuk a válaszát,nagyon szépen köszönjük a segítségét ..tisztelettel,Jutka

Rácz Péter
2014, április 16 - 22:19

Kedves Jutka,

Leírása alapján az idén eladott ingatlan után fizetendő Szja a Nav által kiszámolt 390 ezer Ft amelyet be kell fizetniük és az eladással kapcsolatban további adókötelezettségük nincsen.
Az ez után fennmaradó összegből amennyiben az eladást követő egy éven belül vásárolnak másik ingatlant és az olcsóbbakkor tulajdonképpen „negatív illeték” lesz – ez azt jelenti, hogy nem kell illetéket fizetni a vásárlást követően.
Ugyanezen okból nem érdemes a vételárral „játszani”.
Amennyiben nem vesznek másik ingatlant adózni akkor sem kell azonban ha egy éven túl vásárolnak majd akkor illetékfizetési kötelezettségük lesz (4%) abban az esetben is ha olcsóbbat vesznek!

Üdvözlettel:

Matulay Árpád

Látogató Adria
2014, április 15 - 13:19

Tisztelt Rácz Úr!
Családi házunkat áruljuk(kicsi). Eladása után kell adóznom,ha az eladás értékét most épülő házunkba fektetem bele?
Válaszát előre is köszönöm!

Judit
2014, április 14 - 13:15

Tisztelt Rácz Úr!
Szeretném megkérdezni: kell-e adóbevallást készíteni egy 20 éve vett és 2013-ban eladott lakás után, ha fizetési kötelezettségem nincs.
Válaszát előre is köszönöm.
Szabó Judit

Látogató B. Edit
2014, április 13 - 18:36

Tisztelt Rácz Úr!

2002-ben vásároltam lányom részére egy lakást, melyre én haszonélvezeti jogot jegyeztettem be.
Fenti ingatlant 2013-ban értékesítettük. Azzal tisztában vagyok, hogy a keletkezett jövedelem -a beszerzés és eladás közötti különbözet -adómentes.
A kérdésem az lenne, hogy az adómentes összeget kell-e szerepeltetni az szja bevallásban. Régebben be kellett vallani akkor is, ha nem kellett adót fizetni a megszerzett jövedelem után.
A másik kérdésem az lenne, hogy engem, mint holtig tartó haszonélvezőt 2.220.000.- Ft haszonélvezeti jog illetett meg az adásvételi szerződés szerint. Nekem ezt az összeget be kellene vallanom? Várom szíves válaszát!
Üdvözlettel: Edit

Rácz Péter
2014, április 14 - 14:40

Kedves Edit,

Lakóingatlan eladásánál öt év után az értékesítés adómentes és ugyanez igaz a haszonélvezeti jogra is, más néven vagyonértékű jog, így tehát ennek eladási is ugyanazon számítás szerint történik mint maga az ingatlané. Amennyiben az eladásokból nem származik adókötelezettség azt az adóbevalláson nem kell szerepeltetni.

Üdv
Matulay Árpás

Látogató BGabi
2014, április 13 - 15:32

Tisztelt Rácz Úr! Érdeklődni szeretnék az alábbi ügyben. Eladtam a lakásomat 10 millió ft-ért. Az illetéktörvény szerint, ha 1 éven belül vásárolok másik ingatlant a 10 millió ft-ig illetékmentes. Kérdésem az, hogy pl 2 db 5 millió ft-os ingatlan vásárlásához is igénybe vehetem a kedvezményt? Válaszát megköszönve, üdvözlettel

Rácz Péter
2014, április 13 - 16:04

Kedves Gabi,
Sajnos nem! Az illetékkedvezmény szerint 1 eladott lakásba 1 vásárolt lakás számítható bele!

LátogatóVad Istvánné
2014, április 10 - 21:45

Igen, tetszett a cikk!! Hasznos volt, köszönöm!
Megosztom a Facebookon.
Kérdésem a következő: Energetikai Tanúsítvány költségét ingatlan / családi ház / értékesítésekor melyik fél köteles megfizetni??? Az eladót, vagy a vevőt terheli az Energia Tanúsítvány költsége??
Köszönöm válaszukat!!
Tisztelettel: Vad Istvánné

Rácz Péter
2014, április 10 - 23:22

Általában az Eladó kell biztosítsa az Energetikai tanúsítványt...

Látogató1212
2014, április 10 - 21:03

Tisztelt Rácz Péter!
Az Áfa fizetési kötelezettséget magaután vonó 4db ingatlanértékesítésbe beleszámít e a mezőgazdasági művelési ágú(szántó) ingatlan is, vagy csak a belterületi (lakó és telekingatlan)?

Válaszát előre is köszönöm

Látogató130719
2014, április 10 - 14:38

Tisztelt Rácz Péter!
2010-ben örököltem egy lakást édesanyámtól. 2013 ban eladtuk. Jól gondolom hogy költségként a hagyatéki eljárás során megállapított költséget elszámolhatom, illetve az így kapott jövedelem 60%-a után fogok adózni? Köszönöm válaszát

Rácz Péter
2014, április 10 - 15:09

Jól gondolja, elszámolhatja a költségeket, de adóznia akkor kell csak, ha többért adta el, mint amennyi a hagyatéki érték volt

Látogató77
2014, április 10 - 11:30

Tisztelt Rácz Péter!

2013-ban értékesítve lett egy 1997-ben saját részre épített lakóház. Kérdésem az lenne, hogy adót nem kell fizetni ez rendben van, viszont milyen illeték terheli, ha 1 éven belül nem lett új ingatlan vásárolva? Illetve az eladási árat két külön személy kapta akkor új ingatlan vásárlása esetén, az eladott ingatlan teljes vételárát veszik figyelembe illeték számításkor, vagy csak az 1 személyre eső 50%-át, vagy esetleg már figyelembe se veszik mert letelt 1 év?

Köszönöm válaszát!

Rácz Péter
2014, április 10 - 13:26

Először is tisztáznunk kell két dolgot!
Az eladás után keletkezhet az adó, és a vétel után az illeték!
Se olyan nincs hogy ez felcserélődik, se olyan, hogy mindkettő van egy ügyletnél!

1., Önök eladtak valamit, ami régebb óta van birtokukban mint 5 év, tehát nem lesz adóköteles!

2., vesznek valamit azaz keletkezhet jozzá illetékfizetési kötelezettség!

3., ha külön vesznek, akkor külön számít a saját bevétel hiszen azt költik...
Ha 1 éven belül vesznek az előadáshoz képest, akkor beszámítható az eladott ingatlan, és csak az árkülönbözet utan kell számítani a 4% illetéket!
Ha olcsóbban vesz mint a saját eladott rész, akkor nem lesz illeték!
Ha 1 éven túl vesz akkor a teljes vételár utan 4% az illeték!

Madzsi
2014, április 9 - 20:17

Tisztelt Rácz Péter!
Egy ismerős testvérpár, a tavalyi évben örökölt egy családi házat, amelyet 10 millió forintra értékeltek. Az ingatlant sikerült eladni, 9.5 millió forintért. Van-e adófizetési kötelezettsége a testvéreknek?

mari
2014, április 21 - 06:10

ha a közjegyzö többre ertekelte az örökölt hazat mint amannyiert sikerült eladni, kell-e szjat fizetni

Rácz Péter
2014, április 21 - 10:18

Nem, nem kell SZJA-t fizetni, hiszen az értékelést a "szerzési értéknek" kell tekinteni, és ehhez képest adta el kevesebbért!

Rácz Péter
2014, április 9 - 21:25

Kevesebbért adták el mint a "szerzési" érték, nem keletkezik adófizetési kötelezettsége!

Cseh Judit
2014, április 8 - 17:40

Tisztelt Szakértelem!
Nagy lakásomtól és magas rezsitől csak úgy tudtam megszabadulni, hogy elcseréltem kisebbre. De már cserekor tudtam, hogy nekem nem megfelelő a lakás, kicsit nagyobbat szeretnék, ezért meghirdettem a cserelakást eladásra. Sajnos nem volt jelentkező, illetve bérlésre kellett volna a lakás. Mivel a cserekülönbözetből nem tellett nagyobbra, szükségem volt 3 millió forintra. Megegyeztem a jelentkező bérlővel, vegye meg a lakást részletre, de adjon egy nagyobb összeget, hogy vehessek egy másikat. Kötöttünk egy 3 éves lizing szerződést, így már meg tudtam venni a keresett ingatlant. Ezt a lakást le is adóztam. Kérdésem: a cserelakás 3 évig a nevemen van, mivel addig szól a lizing szerződés. Ha kifizették akkor kerül a tulajdonlapra a vevő. Nekem ezért újból adóznom kell?
Röviden, cserelakást 3 évi részletre adtam el, soha nem laktam benne, de addig a tulajdonomban szerepel míg a teljes vételárat ki nem fizetik.
Várom szíves válaszukat:

Tisztelettel: Cseh Judit

Rácz Péter
2014, április 9 - 21:33

Kedves Cseh Judit!

Önnek a „cserelakás” eladása után Személyi Jövedelemadót (SZJA-t) kell fizetnie.

Üdv
Tamás Mónika

Cseh Judit
2014, április 11 - 15:03

Kedves Mónika, én nyugdíjas vagyok. Egy éven belül vettem lakást, úgy hogy cseréltem kisebbre, vettem egy nagyobbat. A kis cserelakást 3 éves lizingben adtam el, 300 mill. készpénzt kellett hogy nagyobbat vegyek.
Közben kiderült, hogy a kutyám nem bírja a lépcsőzést, meg kell műteni, mert a hátsó bal lába tönkrement. Most az a kérdés LAKÁS, vagy KUTYA. Vagyis el kell cserélnem egy kisebbre. Már így is hülyének néznek a variálásaim miatt.
Ha ezt megteszem mennyit az adó, és a lizinre sem írta meg.

Köszönöm: Judit

Xite
2014, április 8 - 13:14

Kedves Péter,
Mi a helyzet az ingatlan beszerzési értékével akkor, ha az értékesítendő ingatlan (garázs) egy része öröklés után került a tulajdonomba (1 éven belül). Ilyenkor az ingatlan beszerzési értéke a hagyatéki végzésen szereplő Önkormányzat által becsült ingatlan érték (tulajdonrészemre eső része) vagy az ingatlan kb. 30 évvel ezelőtti (mai fogalmak szerint minimális) beszerzési értéke? Ez utóbbi esetben, ha nincs már adásvételi szerződés, azaz az eredeti vételár nem állapítható meg, akkor mi a helyzet? Segítségét előre is köszönöm.

Rácz Péter
2014, április 9 - 09:12

Az örökölt résznél, az örökhagyó halálának napja, és a hagyatéki iratokban meghatározott érték a "szerzési" adatok!!!

Xite
2014, április 8 - 13:28

Annyit még hozzá, hogy a hagyatéki végzésen nem a teljes, hanem csak az engem illető (1/2-ed) ingatlanilletőség forgalmi értéke van meghatározva, ilyenkor ez az összeg vehető teljes egészében figyelembe az eladáskor, mint beszerzési érték?

Látogató66
2014, április 7 - 22:02

Tisztelt Rácz Péter!
Tavaly szeptemberben örököltem egy lakás harmadát. Az ingatlan értéke megállapított 21 millió forint volt. 15 millióért tudtuk csak eladni szintén 2013-ban. Amennyiben a lenti válaszokat jól értelmezem, ebben az esetben nem kell adót fizetnem, jól gondolom? Viszont az adóbevallásban valahol meg kellene jelennie ennek a tételnek? (magánszemély adóbevallása - 161. sorban jövedelem? bevétel? adó? ha valahol fel kell tűnteni akkor milyen módon és milyen dokumentumokat szükséges csatolni? (hagyatéki jegyzőkönyv, adásvételi szerződés?) köszönöm a segítségét előre is!

Rácz Péter
2014, április 25 - 15:58

Kedves Rezneki Zsuzsanna!

Az adózási szabályok alapján öröklés esetén az adó alapját az öröklést követő eladási ár 75%-kal csökkentett, tehát az eladási ár 25%-a jelenti. Mivel az öröklés és az eladás ugyan abban az évben történt, ennek a 25 %-nak a 16%-át kell személyi jövedelem adóként.
Mivel adóznia kell, ezért az adóbevallásban fel kell tűntetnie, de külön dokumentumokat ahhoz nem kell mellékelni.

Látogató66
2014, április 26 - 14:04

Kedves Rácz Péter, üzenetem kétszer ment el (elsőre nem jelent meg) és az előzőre ezt a választ kaptam: "Amennyiben nem adóköteles az értékesítés (kevesebbért adta el, mint ahogyan szerezte), legjobb tudomásunk szerint nem kell a bevallásban feltüntetni!" A hagyatéki eljárás során megállapított összeg magasabb volt, mint amennyiért eladni sikerült. Az öröklés és eladás is 2013 évben történt. Tehát akkor most kell fizetni vagy nem? Köszönöm!

Látogató66
2014, április 26 - 14:04

Kedves Rácz Péter, üzenetem kétszer ment el (elsőre nem jelent meg) és az előzőre ezt a választ kaptam: "Amennyiben nem adóköteles az értékesítés (kevesebbért adta el, mint ahogyan szerezte), legjobb tudomásunk szerint nem kell a bevallásban feltüntetni!" A hagyatéki eljárás során megállapított összeg magasabb volt, mint amennyiért eladni sikerült. Az öröklés és eladás is 2013 évben történt. Tehát akkor most kell fizetni vagy nem? Köszönöm!

Rácz Péter
2014, április 27 - 17:16

Kedves Zsuzsanna,

Öröklés esetén teljesen mindegy, hogy a hagyatéki végzés milyen összeget tartalmaz ugyanis ha egyeneságon történt az öröklés akkor illetékmentesség áll fenn, mivel ilyen esetben nem szabnak ki illetéket az eladáskor az a szabály, hogy az eladási ár 75%-át le kell vonni és a maradék 25%-a után azonban 16% Szja-t kell fizetni. Ebben az esetben természetesen fel kell tüntetni az adóbevallásban.

Zsu Wolf
2014, április 7 - 22:00

Tisztelt Rácz Péter!
Tavaly szeptemberben örököltem egy lakás harmadát. Az ingatlan értéke megállapított 21 millió forint volt. 15 millióért tudtuk csak eladni szintén 2013-ban. Amennyiben a lenti válaszokat jól értelmezem, ebben az esetben nem kell adót fizetnem, jól gondolom? Viszont az adóbevallásban valahol meg kellene jelennie ennek a tételnek? (magánszemély adóbevallása - 161. sorban jövedelem? bevétel? adó? ha valahol fel kell tűnteni akkor milyen módon és milyen dokumentumokat szükséges csatolni? (hagyatéki jegyzőkönyv, adásvételi szerződés?) köszönöm a segítségét előre is!

Rácz Péter
2014, április 14 - 16:29

Amennyiben nem adóköteles az értékesítés (kevesebbért adta el, mint ahogyan szerezte), legjobb tudomásunk szerint nem kell a bevallásban feltüntetni!

Gömöri Judit
2014, április 6 - 09:44

Tisztelt Rácz Péter!
Kérdésem a következő lenne: édesapám 8 évvel ezelőtt, édesanyám pedig decemberben lesz két éve, hogy elhunyt! A házukat tesvéremmel közösen értékesíteni szeretnénk 6MFt-ért, mennyi lenne az adó összege, amit ezek után fizetnünk kell?
Válaszát előre is köszönöm

Látogató
2014, április 5 - 16:06

Tisztelt Rácz Péter!

Testvéremmel együtt örököltünk egy ingatlant 50/50 % -ban, 2005-ben. Ennek eladását tervezzük idén 2014-ben. Milyen adófizetési kötelezettségünk van ezek után ha eladjuk? Válaszát előre is köszönöm.

Rácz Péter
2014, április 5 - 16:40

Nem lesz adófizetési kötelezettségük!

Látogató
2014, április 2 - 01:18

Tisztelt Rácz Péter!
Apukám elhunyt 1992 ben-én ekkor 8 hónapos voltam,nővérem 4 éves.Tehát kiskorúak voltunk.Anyukám (özvegy)ekkor már magyar állampolgár volt ,viszont apukám elhalálozása előtt lemondott a lehetséges jogairól. Haszonélvezeti jog stb.2006.ban anyukám levelet kapott,hogy örökösödési adót kell fizetni.Anyukám tudomást sem vett róla,mivel úgy tudta,hogy közvetlen ágnak nem kell fizetnie.Főleg ha kiskorú.Most el szeretnénk adni a házat.2000-ben elcseréltük Bp lakásunkat egy családira,szóval a meglévő tulajdont szeretnénk eladni.Anyukám szerette volna kikérni az illetéket az apeh adóügyi illetékhivatalból.Sajnos nem adták ki,mivel nem volt meghatalmazott,viszont anyukám kérdezte,ha meghatalmazott lenne,vagy ha a tulajdonosok személyesen kérnék ki a papírokat,akkor ott helyben kiadják-e?Összedugták a fejüket és közölték a nemleges választ."Csak 1 hónap múlva adják ki a számolások miatt.Anyukám direkt rábólintott.Nővéremnek 1milliós diákhitel tartozása van,amit most kezel törleszteni,lehet ez volt az indok?Az" okos indok"Hogy egyben behajtsák,ráterheljék.?Ezt megtehetik?Szóval ezután átment egy másik helyre érdeklődni.Ott viszont teljesen mást mondtak,hogy 55 ezer x összeg hátralék van,örökösödési adóként és még ki tudja mennyi.illetve,hogy a papírokat ki kell adniuk ha a tulajdonos személyesen megy be.Nos,sajnos már ne tudjuk mit gondoljunk,tegyünk Kérem segítsen kiigazodni ezen helyzetünkön.

Rácz Péter
2014, április 2 - 22:49

Kedves Látogatónk,
Mi ingatlanértékesítők vagyunk, ingatlanok adásvételével bérlésével kapcsolatban adunk, tudunk tanácsokat adni ...
Amit Ön kérdez, az nem a mi kompetenciánk!
Elnézését kérjük!

Vargáné Mohácsi Ágnes
2014, április 1 - 17:49

Kedves Rácz Péter!

Olvastam több válaszát. Az egyikben azt írja, hogy jan. 1-től számít a megkezdett év.
Kérdésem: ha a fiam 2011. júniusában vette a lakását 7 M. Ftért, 1 M. felett költött rá - persze számla nélkül - és 2014. áprilisában úgy néz ki megveszik 8 M Ft-ért. Ha a 3. év letelik júniusban és csak azután adja el, lehet-e számolni a 30 %-os adóval, ill. lehet-e kérni felmentést, mivel olyan zajos a felső lako éjjelente, hogy lehetetlen aludni tőle?
Köszönettel: Vargáné

Rácz Péter
2014, április 1 - 21:09

Kedves Ágnes,
A magyar adózási szabályok között nem található semmilyen felmentési lehetőség a szomszéd zajossága alapján, ellenben a társasházi szabályokban annál inkább vannak ilyen szabályozások!
Ha 2011. Júniusában vette, akkor 2012 január 1-én letelt az első adózási év, 2013-ban a második, illetve 2014 jan. 1-én a 3. Adózási évbe lép!
A következő évforduló nem június hónapban lesz amikor vette, hanem mindig a tárgyév fordulókor, azaz január 1-én

Szilvia
2014, április 1 - 14:42

Tisztelt Rácz Péter!
Ha vásárolok egy építési telket (üresen) és 4 éven belül kivitelezővel építtetek rá egy házat, akkor az elkészült házra kell illetéket fizetnem? Tudom, hogy a telek ilyen esetben illetékmentes, de a rá felépített házról sehol sem találtam ilyen információt. Köszönettel,Szilvia

Rácz Péter
2014, április 1 - 16:35

Kedves Szilvia,
Nem, Bem lesz illetékfizetési kötelezettsége !

Anita
2014, április 1 - 08:31

Tisztelt Rácz Péter!

Nagymamám 1993-ban örökölt a szüleitől egy ingatlant. Akkor volt egy bizonyos felbecsült értéke. Most szeretné értékesíteni ezt az ingatlant. Kell értékbecslőt megkeresnünk az ingatlan mai piaci értékével kapcsolatban, hiszen nem gondolnám, hogy az ingatlan akkori értéke a mai piaci árat tükrözné. Ki lehet-e kötni az adásvételi szerződésben, hogy a vevő bizonyos napon belül köteles a fogyasztói órákat a saját nevére átíratni? Válaszát köszönöm: Anita

Látogató
2014, április 1 - 08:28

Kedves Péter,

2002 ben vásároltam meg egy ingatlan tulajdonjogát 50 %-ban 6 millió forintért . A másik 50 % tulajdonjog az édesapámé volt. 2012- ben ezt ajaándékozással nekem adta. Az ajándékozási szerzõdésben 18 millióban határoztuk meg az ingatlan értékét. 2014 ben eladtam az ingatlant 13.5 millióért. A vevõ ügyvédje szerint az öt éven belül ajándékozott rész után akkor is adót kell fizetnem, ha az eladási ár alacsonyabb, mint ami az ajándékozási szerzõdésben szerepel. Valamiféle új jogszabályra hivatkozott. Kérném a véleméntét, hogy ez valóban ìgy van e. Köszönettel, Anita

Rácz Péter
2014, április 2 - 15:17

Kedves Anita,

Az aktuális szabályozás szerint az ajándékozással megszerzett lakóingatlan eladásakor az eladási ár 75%-át le kell vonni és a fennmaradó 25% lesz adóköteles. Innentől kezdve az általános adózási szabályok szerint a szerzés és az azt követő évben a teljes 25%, a 2.-3.-4. évben a 90-60-30% és az 5. évtől adómentes lesz az eladás.
Azonban a leírásban szereplő összegekről nem tudni, hogy a teljes ingatlanra vagy a tulajdonrészre vonatkozik ezt mindenképpen pontosítania kell és javasolnám, hogy adószakértővel egyeztessen mivel kis eltérések az Ön számára több tíz vagy százezret is jelenthetnek ehhez képest egy adótanácsadás 10-15 ezer Ft-ja megérheti Önnek.

Üdvözlettel:

Matulay Árpád

Látogató
2014, április 1 - 08:26

Kedves Péter,

2002 ben vásároltam meg egy ingatlan tulajdonjogát 50 %-ban 6 millió forintért . A másik 50 % tulajdonjog az édesapámé volt. 2012- ben ezt ajaándékozással nekem adta. Az ajándékozási szerzõdésben 18 millióban határoztuk meg az ingatlan értékét. 2014 ben eladtam az ingatlant 13.5 millióért. A vevõ ügyvédje szerint az öt éven belül ajándékozott rész után akkor is adót kell fizetnem, ha az eladási ár alacsonyabb, mint ami az ajándékozási szerzõdésben szerepel. Valamiféle új jogszabályra hivatkozott. Kérném a véleméntét, hogy ez valóban ìgy van e. Köszönettel, Anita

látogató
2014, április 1 - 02:55

Tisztelt Ràcz Péter. Érdeklődnék, hogy egy magàn ingatlan iroda meg e teheti azt, , hogy az ingatlan tulajdonosnak be beszéli, , hogy teszem att 6-millió helyett adja el 5-millióért és aztán az egyik rokona az ingatlanosnak meg veszi és utána 7-8 millióért adja tovább. Ez legàlis? Mert igazság szerint szerettem volna venni egy ingatlant és már lassan egy hónapja huzzàk a dolgokat és most derült ki hogy 2-3 hete lett bejegyezve az ingatlanos fia mint tulajdonos és hirtelen az ára is fel ment. Ez nagyon bánt engem úgy érzem, , hogy teljesen át vagyok verve. A saját ingatlanomat eladtam és most albérletben lakom mert folyamatosan azzal hitegettek, hogy a tulajdonos külföldön van erre kiderült, , hogy ebből semmi sem igaz. Kihez kéne fordulnom? Tud esetleg ajánlani valamit? Előre is köszönöm a válaszát. Anikó

Rácz Péter
2014, április 1 - 08:50

Kedves Látogatónk,
Szomorúan olvasom a sorait...
Sajnos ez előfordulhat, ugyanis az ingatlan adás-vétel nem ígéret alapú, hanem penz alapú... Ha valaki ajánlatát a tulajdonos elfogadja, és kifizetik neki, akkor az az ingatlan elkelt...
Sokan ebből élnek, hogy vesznek, eladnak...
A fenti történet sajnos elképzelhető, és jogilag ha nem is, erkölcsileg mindenképpen kifogásolható!
Legjobb tanácsom, hogy ne idegesít se magát, kell másik lakást nézni, töretlenül haladni előre! En szégyellem magam a kollégák eljárása miatt...

Látogató
2014, március 31 - 12:57

Kia Slim itt, hogy tájékoztassa a nyilvánosságot, akik a szükséges a hitel induló üzleti, a lakossági célú, rendezze a rossz adósság, vagy fizeti ki a tartozást, házat építeni, vagy más fejlesztési projekt stratégiai. Adunk kölcsön alacsony kamatláb 3%-os. Ha szüksége van kölcsön bármelyik kinyilvánított cél, vagy bármilyen más célra kérjük vegye fel e-mail most: kia_credit@blumail.org

Marcell
2014, március 28 - 21:01

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék,hogy ha a 2009 novemberében elhunyt édesanyám után 2010 Januárjában hagyatékként örökölt ingatlant (melynek felbecsült értéke 1200000Ft volt) 2011 augusztusában 800000Ft-ért részletre eladtam, a teljes vételár kiegyenlítése 2013 novemberében történt meg de az új tulajdonos csak 2014 áprilisában intézi a tulajdonjoga bejegyzését van e illetékfizetési kötelességem? illetve ha van akkor mely időpontokat kell figyelembe venni a megszerzés-eladás függvényében?
Válaszát előre is köszönöm!
Marcell

Rácz Péter
2014, március 29 - 03:08

A szerzés időpontja az örökhagyó halálának a napja, viszont mivel olcsóbban adta el mint a szerzési érték, ezért nem keletkezik adózási kötelezettsége!

Merklné Kiss Andrea
2014, március 27 - 17:02

Tiszteletem!
Abban szeretnék segítséget kérni hogy van egy házunk ami a férjem nevén van 2006ban vásároltuk és abban az évben volt az esküvőnk is.Az előző házasságból van két gyerek akiket nem szeretnénk ha ebből örökölnének csak a két közös gyerekünk :Az lenne a kérdésem hogy mi a legolcsóbb módja annak hogy a férjem nevéről lekerüljön és az én nevemre kerüljön az ingatlan ő pedig lenne haszonélvező?Köszönettel:Merklné

Rácz Péter
2014, március 29 - 04:07

Legjobb módszernek azt gondolnám, hogy a gyerekeknek ajándékozni, és saját magukat megtenni haszonélvezőnek!
Ez egyetlen ügyvédi költséggel, plusz a bejegyzési illetékkel megúszható!

Látogató
2014, május 18 - 16:42

Az ajándékozás ebben az esetben nem ajánlatos, mivel a nem közös gyerekek a köteles részre benyújthatják az igényüket a megajándékozottnál, mivel az ajándékozás perelhető, az ajándék visszaperelhető az egyenes ági örökösök által 15 éven belül. Ők az ajándékozásról a földhivatalnál a tulajdoni lapról szerezhetnek tudomást.

András
2014, március 26 - 23:32

Tiszteletem!
Adózàs szempontjàbol.Mi szàmit 5 évnek.A vétel szerzödés kötés,vagy àtadàs,vagy a földhivatali bejegyzési idő pontot veszik figyelembe?

Rácz Péter
2014, március 31 - 20:52

Kedves András!

Szerzésnek az adásvételi szerződés Földhivatalhoz történő benyújtásának dátuma számít. Az 5. évnek pedig a benyújtást követő évtől számított 5. év január 1-je.
Például: ha 2008-ban vásárolt egy ingatlant, akkor a 2008 a 0. év, 2009 az 1. év, 2010 2. év, 2011 3. év, 2012 a 4. év és 2013 az 5. év.

Masterjo
2014, március 25 - 18:20

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az előbbi kérdésemhez kapcsolódva...ha teljes egészében lakásvásárlásra fordítom a vételárat,akkor is kell fizetnem adót?
Válaszát köszönöm.

Eva P
2014, március 24 - 21:04

Tisztelt Racz Peter,
Edesapam es Edesanyam epitett egy hazat 30 ev-el
ezelott. Edesapam meghalt 15 eve. A Battyam es en voltunk a torvenyes gyerekeik. A Battyam meghalt igy csak en maradtam A battyamnak van ket gyermeke akik idosebbek mar mint 21 evesek
El szeretnenk adni a hazat aminek a fele az en nevemen van es a gyerekek neven a masik fele az edesanyamen.
Kerdesem: Milyen okiratot vagy nyilatkozatot kell alairnunk hogy mindenki bele egyezik az eladasba.
Elore is koszonom a valaszat.
Eva

Rácz Péter
2014, március 25 - 21:52

Kedves Éva,
Ingatlan adásvételi szerződést kizárólag jogi képviselő (ügyvéd, vagy közjegyző) közreműködésével tudnak kötni!
Mindenképpen javaslom szakember felkeresését, és vigyék magukkal az összes, ingatlannal kapcsolatos hivatalos papírjukat!!!

Mehesán Emma
2014, március 24 - 11:51

Kedves Szakértő Úr, alulírott érdeklődöm, hogy az Édesanyámtól 2011-ben örökölt, és 8 000 000 forintra értékelt házam ha 5 000 000 ért eladom, mennyi adót vagyok köteles fizetni?
Továbbá, van e valamiféle kedvezmény a súlyos fogyatékosok számára.

Válaszát előre is köszönöm: Mehesán Emma.

Rácz Péter
2014, március 24 - 12:13

Kedves Emna,
Nem lesz adófizetési kötelezettsége ha olcsóbban adja el, mint amennyiért "szerezte"!!!

Julcsi
2014, március 23 - 21:04

Tisztelt Rácz úr!
Nagypapám 2009-ben elhunyt,a lakást nagymamám és 3gyermekük örökölte.Tavaly novemberben nagymamám is elhunyt.Lakásukat 2009-ben 5.5millióra értékelték.Szeretnénk megtudni,hogyha a 3 örökös idén eladja ennyiért kell-e fizetniük adót.Köszönettel

Rácz Péter
2014, március 24 - 12:23

Ha ugyanannyiért adják el, mint amennyiért "szerezték", akkor nem keletkezik adófizetési kötelezettségük!

Kiskrapek
2014, március 23 - 16:33

T.Rácz úr!2008ban vásároltam egy ingatlant amin volt egy pici ház amit elbontottunk és épitettünk egy családiházat amire 2010ben kaptunk használatbavételi engedélyt!Kérdésem nekünk melyikévtől lesz adómentes,ha eladjuk az ingatlant!Köszönettel.

Rácz Péter
2014, március 24 - 23:11

Tisztelt Érdeklődő,

Általánosan azt kell mondjuk, hogy az új ingatlan használatba vételi engedélyének dátumától számít az adóköteles időszak azonban a NAV ide vonatkozó szabályozása kicsit bonyolultabb és több lehetőséget is ad az adó kiszámítására azonban ezeknek a kiszámításához és az Önök számára legmegfelelőbb megoldáshoz Önök ismerik behatóan a körülményeket a következőkben olvashatja a NAV idevágó szabályát (forrás - szó szerinti idézet a NAV 09_IF_Ingatlan_ertekesites_2013 szabályzatából) :

„A földingatlan tulajdonjogának megszerzését követően 2007. december 31-éig felépített (ide tartozik a meglévő épület helyett újjáépített, megosztott, leválasztott) épület, továbbá a bővítéssel létesített épületrész esetében a szerzés időpontja a földterület tulajdonjogának a megszerzésével azonos időpont.
Amennyiben az értékesített ingatlanon 2007. december 31-ét követően történt építés (a meglévő helyett újjáépítés, megosztás, leválasztás), bővítés13, akkor a magánszemély a szerzési időpont meghatározása során a következő két módszer közül választhat.
13 Az épített ingatlan helyiségei hasznos alapterületének hat négyzetmétert meghaladó növelése.
– A szerzés időpontja annak a használatbavételi (fennmaradási) engedélyről szóló határozatnak a jogerőre emelkedésének a napja, amelyet követően az ingatlanon további építés, bővítés nem történt. Ez azt jelenti, hogy ilyen esetben az adókötelezettség megállapításánál figyelembe vehető szerzési időpont független attól, hogy a földterület, amelyre a ráépítés történt, vagy az ingatlan, amelyen további bővítés történt, mikor került a magánszemély tulajdonába.
– A másik módszer szerint a szerzési időpont a bevételnek a ráépítés, létesítés, alapterület-növelés megszerzésére fordított összegével arányos megosztásával választható, hogy a földterület (telek), valamint az ingatlan tulajdon-jogának megszerzésekor, illetőleg 2008. január 1-je előtt meglévő épített-ingatlan bevétel-része tekintetében az általános szabály szerinti szerzési időponttal és – esetenként külön-külön – a ráépítés, létesítés, alapterület-növelés bevétel-része tekintetében a használatbavételi engedélyről szóló határozat jogerőre emelkedésének időpontjával kell azonosnak tekinteni.

Ez az utóbbi esetet egy példán keresztül szemléltetve
Egy magánszemély 2013. évben 60 millió forintért értékesíti az ingatlanát. Az eredeti ingatlan egy építési telek volt, amit 2006-ban 7 millió forintért vásárolt. Az ingatlanra épített 2009. évben 16 millió forintért egy kis házat, amit 2011. évben ráépítéssel bővített, amelyről 17 millió forint összegű számlával rendelkezik.
Az ingatlannak így három szerzési időpontja van: 2006., 2009. és 2011. Mindegyik szerzési időponthoz a bevétel arányos része tartozik.
Az szerzési értékek összesen: 7 000 000+16 000 000+17 000 000=40 000 000. A példában szereplő 60 milliós bevételt 7:16:17 arányban kell megosztani. 40 17 : 40 16 : 40 7

Szerzés éve
Arányszám
A bevételrész meghatározása
A megállapított bevételrész
2006
7
60 000 000/40*7
10 500 000
2009
16
60 000 000/40*16
24 000 000
2011
17
60 000 000/40*17
25 500 000

Remélem tudtam segíteni a megoldás megtalálásában. Vannak olyan esetek amikor érdemes kifejezetten erre irányuló kérdéssel az ingatlannal kapcsolatos adózásban jártas könyvelőt megkeresni.

Üdvözlettel:

Matulay Árpád

Tamás
2014, március 21 - 19:24

Tisztelt Rácz Péter!
2006-ban vásároltam egy ingatlant 14,8 millió Ft-ért 50% tulajdonrészben. 2011-ben megörököltem a ház másik 50%-át. 2013-ban eladtam a házat 15 millió Ft-ért. Mennyi adófizetési kötelezettségem van, amennyiben 1 éven belül nem sikerül új ingatlant vásárolnom? Az ominózus 1 év honnan számítódik (adásvételi szerződés aláírásától vagy a teljes vételár kézhez kapásától)?
Előre is köszönöm segítő válaszait.
Üdvözlettel:
Tamás

Rácz Péter
2014, március 24 - 23:20

Kedves Tamás,
Nem világos, hogy a vételár 2006-ban a fél házra, vagy az egészre vonatkozik?!?
2013-ban amikor a másik felét örökölte, annak milyen értéket állapított meg a hagyatéki eljárás?
Ennek tükrében lehetne pontos valaszt adni a kérdésére!

Egyébként, az adófizetési kötelezettsége nem függ, hogy vesz e 1 éven belül bármit is az eladási árból!

Az adásvételi szerződés dátuma az eladási, vagy a vétel időpontja lenni!

Niki
2014, március 21 - 15:06

Tisztelt Rácz Péter!
Egy vidéki házat szeretnénk megvásárolni a párommal,amit a mostani tulajdonosok kb.2éve örököltek.Mi 3.5millió forintért vásárolnánk meg az ingatlant.Nekünk mennyi illetéket kellene utána fizetnünk és az eladóknak(2fő)mennyit kellene utána adózni?
Várom segítő válaszát!
Köszönöm,Niki

Rácz Péter
2014, március 21 - 16:08

Kedves Niki,
Önöknek a vételár után 4 %-nyi illetékre kell számítaniuk (cca 140 e Ft), az eladónak pedig max. adófizetésre kell számítani abban az esetben, ha a hagyatéki érték több volt mint a mostani eladási ár

Niki
2014, március 21 - 18:06

Nagyon köszönöm a válaszát!
Még azt szeretném kérdezni,hogy akiktől vásároljuk az ingatlant,már idős,nyugdíjas emberek.Már nem adóznak.Ebben az esetben,ha több az eladási ár a hagyaték értékétől,akkor kell adózniuk?Mennyit?Köszönöm előre is!Niki

Rácz Péter
2014, március 25 - 21:55

Kedves Niki,
Az adózási kötelezettség NEM KORFÜGGŐ!!! Az adózás a bevételhez, jövedelemhez tartozik, annak függvényében, hogy ingatlan esetében - mikor, mennyiért szerezte (vette, örökölte), és mikor mennyiért adja el!

Petővári Edina
2014, március 21 - 13:36

Tisztelt Rácz Péter!
A következőben kérném a segítségét! Édesanyám 2003-ban halt meg-ez után fele fele arányban örököltük apuval a lakást, édesapám 2011-ben halt meg-ekkor örököltem teljes egészében az ingatnlat. 2013 nyarán eladtam ezt a lakást(kevesebbért, mint a becslés értéke) és most 2014 tavaszán fektetem be egy családi házba. A könyvelőm azzal riogat, hogy adóznom kell utána.....mi az igazság?
válaszára várva maradok tisztelettel

Rácz Péter
2014, március 24 - 23:35

Kedves Edina,
"Az igazság odaát van"!
Ha olcsóbban adta el az ingatlant, mint ahogy "szerezte", akkor aligha lesz fizetendő adókötelezettsége!
A vásárlás utan viszont valószínűleg lesz illetékfizetési kötelezettsége!
Nem tudom pontosan a könyvelő mire gondolt, de az adót, és az illetéket nem szokás összekeverni, bár mindkettő kötelezettség!

Petővári Edina
2014, március 25 - 10:19

Kedves Péter!
Köszönöm a válaszát,az illetékkel tisztában vagyok..... a könyvelő az adóbevallást készíti és mondta, hogy adót kell fizetnem majd az eladott ingatlanom után!!!!

Petővári Edina
2014, március 25 - 10:18

Kedves Péter!
Köszönöm a válaszát,az illetékkel tisztában vagyok..... a könyvelő az adóbevallást készíti és mondta, hogy adót kell fizetnem majd az eladott ingatlanom után!!!!

Attila
2014, március 17 - 09:24

Kérdésem, hogy a felmerülő felújítás költségek számláját milyen címre kell kérnem, ha az eladni kívánt ingatlan nem az állandó lakhelyem? A tulaj neve és az eladó ingatlan címe vagy a tulaj neve és az ő állandó lakcíme?
Válaszukat előre is köszönöm!

Vig Krisztina
2014, március 14 - 11:16

Tisztelt Rácz Péter!
A következő ügyben kérném a segítségét. Másfél éve épült házamat szeretném eladni. Jelzálog terheli, ami 7 millió forint. A bank 23 millióra értékelte. Tehát ha 23 körül tudnám értékesíteni, akkor kifizetném belőle a
bankot, és maradna kb 16 millió. A kérdésem, hogy a 23, vagy a 16 millió
után kellene adóznom? Én az utóbbira tippelek, de szeretném ha egy szakember megerősítene benne.
Előre is köszönöm válaszát!

Rácz Péter
2014, március 18 - 23:52

Kedves Krisztina, sajnos rossz hírem van!
Adózási szempontból teljesen mindegy, hogy van e hitel rajta, és ha eladja, akkor 1 Ft-ot, vagy akár a teljes összeget kell törlesztésre fordítani, ugyanis az ,hogy "mire költi a bevételt" az nem befolyásolja az adózási kötelezettségét!

A szerzési érték (mennyibe került az építkezés (számlák, igazolt munka, stb)), az eltelt idő, és az eladási ár az ami meghatározza kizárólag, hogy lesz e adófizetési kötelezettsége!
Ha többért adja el, mint amennyiért "szerezte" (építette), akkor lesz adózás ha 5 éven belül eladja, ha kevesebbért adja el, vag 5 év után adja el, akkor nem!

Sándor
2014, március 12 - 18:16

Tisztelt Rácz Péter!
Feleségem édesapja nevén volt egy lakás amit 2005 ben vásárolt.
A tavalyi év folyamán ajándékozással átkerült a feleségem nevére.
Szeretnénk a lakást értékesíteni.
Azután érdeklődnék hogy az ajándékozással újra 100 százalékos adó kötelesek vagyunk?
Válaszát előre is köszönöm!

Rácz Péter
2014, március 19 - 08:32

Tisztelt Sándor,

A válaszom igen mivel az ön párja 2013-ban szerezte az ingatlant. Az teljesen mindegy, hogy ajándékozás vagy más módon. Az ajándékozás során megállapított szerzési érték és az eladási ár különbözete lesz az adó alap. Annak a 100%-ának a 16%-a lesz a személyi jövedelem adó.

Üdv

Matulay Árpád

Sándor
2014, március 19 - 08:56

Köszönöm válaszát!
Egy kérdésem még lenne. :)
Ha veszek egy házat és utána tudom csak eladni a már meglévő lakást, akkor az előbb vett házba bele tudom-e számoltatni utólag a lakás árát, hogy ne keljen adőt fizetni. Magasabb a ház ára mint a lakásé.
Mert, ha jól tudom, akkor ha eladok egy ingatlant és utána veszek magasabb áron egy másikat nem kell adót fizetni.
Fordítva ez műkódik-e?
Válaszát előre is köszönöm!

Rácz Péter
2014, március 24 - 23:47

Az adózás nem függ össze azzal, hogHa elad valamit, akkor annak az árát mikor, és mire költi...
Az eladás / adózás a mikor és mennyiért vette kérdésekkel függ csak össze!
Az előbb vett ház árába a max 365 napon belül eladott ingatlan értéke az illetékfizetés mértékét befolyásolhatja!

Sándor
2014, március 27 - 09:00

Akkor valószínűleg azzal kevertem össze! :)
Köszönöm válaszát!

Sándor
2014, március 27 - 08:59

Akkor valószínűleg azzal kevertem össze! :)
Köszönöm válaszát!

Sándor
2014, március 27 - 08:59

Akkor valószínűleg azzal kevertem össze! :)
Köszönöm válaszát!

Takács Sándor
2014, március 11 - 12:41

2005.januárban édesapám után örököltem egy fél házrészt. Édesanyám 2011. februári halála után a másik felét. Az illetékhivatal levele alapján az ingatlanrész forgalmi értéke megegyezik a hagyatékátadó végzésben feltüntetett 2.500.000.-Ft értékkel. Eladtam 2013-ban 3.200.000.Ftért.Ugye nem kell szem.jöv.adót fizetnem? Köszönöm válaszát

Rácz Péter
2014, március 18 - 23:59

Kedves Sándor,
Sajnos nem teljesen értem ...
A 2011-es 50% részt értékelték 2,5 mFt-ra, vagy az egészet, és ennek az 50%-át örökölte, azaz 1,25mFt-os ingatlanrészt?
Ha előbbi, akkor nem lesz adófizetési kötelezettsége, ha utóbbi, akkor sajnos lesz egy minimális...

Takács Sándor
2014, március 19 - 12:22

Tisztelt Rácz Péter! A 2011-es NAV Illeték Kiszabó Osztály fizetési meghagyás határozatában (melyben megállapította, hogy illetékfizetési kötelezettség 0 Ft) szó szerint így van feltüntetve "Az ingatlan(rész) forgalmi értéke megegyezik a hagyatékátadó végzésben feltüntetett, bejelentetett értékkel, azaz 2.500.000 Ft". Sajnos a hatósági adó és értékbizonyítványból nincs másolatom, de az itteni ingatlanárakat is figyelembe véve a teljes ingatlan értékénél az 5.000.000.- Ft -os becsült ár áll meg. Sajnos eladni jelen helyzetben ennyiért nem lehetett.
Köszönöm válaszát, tisztelettel: Takács Sándor

Pálma
2014, március 10 - 20:33

Tisztelt Ràcz Péter. Egy elég bonyolult kérdéssel fordulok önhöz. Szeretnék venni egy külterületi ingatlant már meg is egyeztünk a tulajdonossal, de sajnos kiderült, hogy ki kell függeszteni x-ideig, , hogy valaki élessen az élő vételi jogával. Esetleg tudja e kinek lehet elő vételi joga? Mert csak egy tulajdonosa van az ingatlannak. Van esetleg valami megoldás arra, hogy én lehessek a vevő esetleg tegyek foglalót, vagy vegyem addig bérbe? Sajnos eddig senkitől nem kaptam érdemleges választ bízom benne hát ha önök talàlkoztak hasonló helyzettel. Előre is köszönöm a válaszát Pálma.

Zsolt240
2014, március 10 - 15:47

Tisztelt Rácz Péter!

A vétel éve fogalmat kicsit szeretném pontosabban megérteni, ha egy lakást például 2010 decemberben vásároltam, akkor a naptári évet követve kell megállapítani a vételt követő éveket? Azaz, ha 2014 márciusában eladom a lakást, akkor az már vételt követő 4. évnek minősül?

köszönettel, Zsolt

Rácz Péter
2014, március 10 - 17:51

Kedves Zsolt!
Igen, az adózás tárgyévekben, évszámokban számol!
2010-es vásárlás, 2014-es eladás 4 évnek felel meg a hónapoktól függetlenül!

 • 1
 • | 2
 • | 3
Vevőt, Bérlőt
keres?

Küldje el eladó, kiadó
ingatlana alapadatait,
szakértő munkatársunk
felkeresi Önt!
Keressen
Eladó, kiadó...

Keressen eladó, kiadó
lakásokat, házakat, villákat,
építési telkeket kínálatunkban
részletes feltételei szerint
Hasznos
tanácsok!

Hasznos ötletek,
nélkülözhetetlen tanácsok
Vevőknek, Bérlőknek, Eladó
tulajdonosoknak, berbeadóknak
Kapcsolat
Kérje értékesítő szakember segítségét, hívja munkatársainkat!
Tel: (361) 200-9960
Mobil: 0620-935 9999

skypeSkype
További információk
Ajánlatot küldünk
e-mailen
Kérjen személyre szabott, privát ajánlatot, értesüljön elsőként a piacra kerülő eladó ingatlanok, kiadó ingatlanokról... További információk
Letölthető ingatlanos szaktanácsok pdf
Nélkülözhetetlen tudnivalók, szaktanácsok ingatlan bérbeadásnál, bérlésnél, eladásnál, vagy vásárlásnál... További információk

Legfrissebb ingatlan ajánlataink

Eladó lakás XII. Orbán-hegy
46 nm, 1+1 félszobás
54 900 000 Ft
Kiadó lakás XII. Virányos
78 nm, 3 szobás
406 000 Ft
Kiadó lakás II. Pasarét
86 nm, 3+1 félszobás
300 000 Ft
Eladó családi ház II. Törökvész
260 nm, 6 szobás
588 700 000 Ft
Kiadó lakás V. Belváros
102 nm, 3 szobás
1 015 000 Ft